Site name

Irinej: Zemlja natopljena krvlju predaka

Patrijarh srpski Irinej poručio je danas Srbima na Kosovu i Metohiji da ne prodaju zemlju jer je to zemlja natopljena krvlju predaka.

2

Piše: Fonet

Gračanica 28. jun 2017. 12:35

Foto: EPA / Foto: EPA / FEHIM DEMIRFEHIM DEMIR

U besedi koju je održao nakon vidovdanske liturgije u porti manastira Gračanica, srpski patrijarh je rekao da svaki grumen ove zemlje govori o stradanju, dodajući da gde je stradanje tu je i vaskrsenje, prenosi KiM radio.

“Mi se divimo onima koji su ovde ostali. Divimo se njihovoj hrabrosti. Došli smo da ohrabrimo vas koji živite na ovim prostorima da tu i ostanete. Nemojte prodavati zemlju jer je to zemlja natopljena krvlju predaka”, rekao je patrijarh.

Dodao je da Vidovdan govori da smo narod Božiji, narod prizvan, koji Boga nosi u sebi.

“Ako ima dana kada svi zajednički mislimo i nešto što nas ispunjava to je dan Vidovdana. Veliki dan kada je srpski narod doživeo svoj veliki petak, svoje raspeće. To raspeće traje i dan danas. Kao narod moramo nositi krst koji je i naš gospod nosio. Ono što nam daje vrednost to je duša u nama, besmrtna duša”, rekao je patrijarh u besedi.

Prema nejgovim rečima, srpski narod doživeo je svoj krst i Veliki petak.

“Ali nakon Velikog petka dolazi vaskrsenje. Mi smo narod koji živimo na zemlji ali gledamo na nebo”, izjavio je patrijarh Irinej.

Nakon liturgije i patrijarhove besede dedeljeno je visoko odlikovanje Srpske pravoslavne crkve Orden sv. kralja Milutina direktoru površinskih kopova Obilić Srđi Kovačeviću za humanitarni rad i pomaganje freskopisa u hramovima.

Majkama sa četvoro ili više dece uručeno je ordenje "Majka devet Jugovića", za šta je Kancelarija za Kosovo i Metohiju obezbedila novčanu pomoć.

Liturgiji su pristutovali i šef kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, kao i princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina.

povezane vesti

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

cvele

28. jun 2017.

KAKO OBJASNJAVAS KRKANLUK NA VUCICEVOJ CEREMONIJI 23.06.USRED PETROVDANSKOG POSTA?

mad mom

15. septembar 2017.

Kakvo licemerje. Zasto ne DODJES u Pecku patrijarsiju i tamo OSTANES, pa odatle hrabri narod?