Site name

Objavljena svetska rang-lista univerziteta po naučnim poljima

Novosadski prvi put, Beogradski suveren na Šangajskoj listi

Univerzitet u Novom Sadu prvi put se našao na Šangajskoj listi i to u matematici, plasirajući se između 401. i 500. mesta dok je Univerzitet u Beogradu rangiran u čak 17 užih naučnih oblasti.

2

Piše: V. Andrić

Beograd 13. jul 2017. 19:31

Rektorat Foto: Wikipedia

Osim rangiranja univerziteta, koje se svake godine objavljuje 15. avgusta, i rangiranja u pet naučnih oblasti - prirodne nauke, inženjerstvo, bio, medicinske i društvene nauke, ove godine urađena je finija analiza koja pokazuje uže naučne oblasti, objašnjava za Danas Ivanka Popović, prorektorka za međunarodnu saradnju Univerziteta u Beogradu.

- Ima smisla da se radi takva analiza, jer je retko koji univerzitet jak u svim oblastima, pa im ovakva rangiranja pomažu da se profilišu. Od pet naučnih oblasti, Univerzitet u Beogradu nije rangiran samo u društvenim naukama, a što se tiče ostalih, izuzetno dobro smo plasirani u matematici, fizici, hemiji, hemijskom i metalurškom inženjerstvu, javnom zdravlju, farmaciji, stomatologiji... Ovakvi rezultati su za nas očekivani - kaže Popovićeva, napominjući da je UB nedavno i u oblasti sportskih nauka plasiran između 201. i 300. mesta.

Prorektorka očekuje da Beogradski univerzitet ove godine zadrži postojeću poziciju na Šangajskoj listi (između 201. i 300. mesta), ali ukazuje da je u budućnosti pad neminovan, ako se nastavi ovakvo ulaganje u visoko obrazovanje i nauku, kao i zabrana zapošljavanja.
Inače, na pomenutoj listi, najbolje su rangirani univerziteti iz SAD - od 52 uže naučne oblasti, američki univerziteti su u 32 prvoplasirani. Najuspešniji univerzitet je Harvard, koji je lider u sedam oblasti društvenih nauka i četiri u području medicine.

povezane vesti

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Miodrag R

15. jul 2017.

Favorizovanje ili amaterizam? Na ovoj listi su se ove godine nasli i Univerzitet u Nisu (bolje rangiran od Novosadskog) i Univerzitet u Kragujevcu (u istoj grupi sa Novosadskim) ali o tome ni reci. Zasto se prenose poluinformacije, namerno ili neprofesionalno?

Grga

16. jul 2017.

Zato sto Univerziteti u Nisu i Kragujevcu nisu iz Srbije, pa sto bi im se pridavala paznja? Samo prosireni beogradski takozvani pasaluk.