Site name

Za sakrivanje ili lažno prijavljivanje podataka o imovini predviđene kazne zatvora do pet godina

Za neodgovorne funkcionere samo vaspitne mere

* U ukupno 15 od 27 odbačenih krivičnih prijava funkcioneri nisu imali nikakve posledice * Sedam funkcionera je osuđeno, u šest slučajeva kazne su bile uslovne

Milanko Andrejić je u maju 2014. godine osuđen na tri meseca zatvora jer nije prijavio da u sefu banke ima preko 220.000 evra u kešu. U to vreme bio je član Gradskog veća u Pančevu. Viši sud je kasnije dozvolio da se zatvorska kazna zameni kućnim zatvorom uz nošenje nanogice.

6

Piše: A. Milivojević - B. Bosanac

Beograd 17. jul 2017. 12:00

Foto: FoNet/ Božidar Petrović

Svaki funkcioner u obavezi je da Agenciji za borbu protiv korupcije redovno šalje izveštaje o imovinskom stanju. Ukoliko sakrije ili da lažne podatke o imovini, može biti kažnjen zatvorom od šest meseci do pet godina. Andrejić je prvi i do sada jedini funkcioner u Srbiji koji je dobio kućnu zatvorsku kaznu po ovom osnovu.

Agencija je od početka 2010. godine podnela 62 krivične prijave protiv funkcionera, nakon kontrole njihove imovine - 38 slučajeva je okončano, a 24 su u toku. U tri slučaja postojale su i druge osnove za podnošenje prijava, osim neprijavljivanja imovine.

Istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pokazuje da su prijave odbačene u čak 27 od 38 završenih slučajeva. Sedam funkcionera je osuđeno, a tri su oslobođena optužbi. Od sedam osuđujućih presuda, sve osim Andrejićeve su bile uslovne. U jednom slučaju je došlo do obustave postupka.

Iz Agencije nisu želeli da razgovaraju o uspešnosti krivičnih prijava, jer je njihov stav da ne komentarišu donete odluke. U pisanom odgovoru naveli su da nakon prikupljanja i analize podataka podnose prijavu, a tužilaštvo, koje ima mnogo šira ovlašćenja, sprovodi istragu.

U ukupno 15 od 27 odbačenih krivičnih prijava funkcioneri nisu imali nikakve posledice. Kao glavne razloge za odbačaj prijava tužilaštva su navodila nedostatak dokaza koji bi jasno pokazivali da je postojala namera da se prikrije imovina ili da je uopšte učinjeno krivično delo.

Tužilaštva su po ovoj osnovi, između ostalih, odbacila krivične prijave protiv visokopozicioniranih funkcionera, kao što je narodni poslanik i predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović.

Funkcioneri su tokom saslušanja navodili brojne razloge zbog kojih nisu prijavili imovinu: da su podatke poslali drugim institucijama, da su obaveze oko prijavljivanja preneli na advokate ili saradnike zbog čega su nastajali problemi, da ih roditelji nisu obavestili da su im na prijavljenu adresu stizala upozorenja, a neki su i priznavali da ne poznaju dovoljno zakon.

Primena načela odloženog krivičnog gonjenja, odnosno, oportuniteta, kojim se prijava odbacuje, a nalaže se uplata određene sume novca, na primer u humanitarne svrhe, bila je osnov da se reši preostalih 12 od 27 odbačenih krivičnih prijava. Iznosi uplaćivani po ovom osnovu kretali su se od 30 do 300.000 dinara i često su niži od mesečnih primanja funkcionera.

povezane vesti

komentari (6)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

o0

17. jul 2017.

Smatra li se dragicin fond kao "humanitarna svrha"? U ciji fond se sad uplacuje?

Dusan Spasic

17. jul 2017.

Sve je jasno. Zbog EU imamo institucije demokratskog drustva koje naravno kostaju budzet ali se njihov rad ne uzima za ozbiljno i pravosude sve to baci pod tepih! Postenije je poukidati ih i pokazati pravo lice ove vlasti - diktatorsko! Ali ono ne cuva samo clanove SNS-a nego i LDP-a i ostalih - mogu da zatrebaju! Dakle,cela politicka elita se izdvaja od naroda i za njih uslovno ne vaze zakoni!

neodgovorni nas vode u propast

17. jul 2017.

Maloletni prestupnici, šta da radimo. Dok ne počnu da to rade u Grčkoj pa ih pohapse kaop ove huligane.

Антифашиста Влатко

17. jul 2017.

Агенција за борбу против корупције је постала агенција за издавање потврда да нисте корумпирани. Нема ни једног политичара или било које друге утицајне личности коју је ова агенција означила или оптужила за корупцију. Као што су јуче, према овој агенцији, Ђилас, Ђелић и Дулић били оличење поштења, тако су то данас "лавови" из СНС или СПС. Све по закону.

Marija Pavic

17. jul 2017.

Informacije su vam samo donekle tacne. Na sajtu Agencije se bolje vide krivicne prijave i ishodi, a tamo, samo primera radi, lepo stoji i oportunitet od 1.000.000 dinara...

ljubitelj burleski

17. jul 2017.

NIJE Li Baš OVU,Ledy Babić,,,IZABRALA,,,Elita,,SNS,Maja od Novoga Sada,od,,milja ATP,ovka,iliti,,zvonce,,i ,,vojvoda,,stiroporski,,i pored,,spontano i slučajno,,zaturene,,,Presude,u Upravnog suda da je CEO mandat bila na čelu Agenije Nelegalno, i tako,,položila najveći ,ispit za u,USTAVNI SUD,,osim što je i u svakoj,,ekskluzivi,imala uz sebe i jednog posebnog,pravdenika,posebnog,,ugleda,, i,,stručnosti,,,dr,Šoneta,,.ILI DA SE SVI S AMEBAMA,,RAVNAMO,,..