Site name

Istorijski arhiv Požarevac otvorio u Ćupriji izložbu o zatvorima od 1853. do 1918.

Ovde su tamnovali i viđeni Srbi

Istorijski arhiv iz Požarevca otvorio je u ćuprijskom muzeju Horeum Margi - Ravno izložbu iz svog bogatog fundusa o kazneno-popravnim zavodima u Srbiji, na temu Požarevački kazneni zavod 1853 - 1918. godine gde su bili utamničeni i mnogi viđeni ljudi iz Srbije.

1

Piše: Z. V.

Ćuprija 07. avgust 2017. 20:50

Naime, u požarevačkom kazamatu boravili su: Svetozar Marković, Vasa Pelagić je preminuo u zatvoru, zatim Branislav Nušić, Đura Jakšić, koji su politički osuđenici, dok je kod žena poznata Ilka, koja pokušala atentat na kralja Milana.

- Mi smo jedini arhiv u Srbiji koji je preuzeo arhivsku građu zatvora, odnosno u ovom slučaju KPZ Zabela u Požarevcu. Projekat je podeljen na tri faze s obzirom na obilje dokumentacije i tema. To vreme karakteristično je po teškim ubistvima, bilo je takvih i žena osuđenica, ali i maloletnika, kazala je prilikom otvaranja postavke direktorka Istorijskog arhiva u Požarevcu dr Jasmina Nikolić.

Na 30 panoa izloženo je 200 arhivskih dokumenata na kojima se progovara o kaznenoj politici u tadašnjoj Srbiji, životu i radu osuđenika, osuđeni politički zatvorenici, kao i ženama osuđenicama.

- Ćuprija je svakako bila preteča među kazneno-popravnim ustanovama u Srbiji. Plan je da predstavimo izvršenje kaznenih sankcija u Pomoravlju u 19. i 20. veku. Prvi podaci o Ćupriji pojavljuju se iz 1860. i 1865. godine u pisanim dokumentima o izmeštanju maloletnika i žena u Požarevac, ističe upravnik KPZ Ćuprija Vladica Božilović. Inače, u toku je rad na monografiji 1918 - 1945. o zatvorima u Srbiji, koja je nezamisliva bez materijala požarevačkog Istorijskog arhiva.

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

VP

08. avgust 2017.

Bar u nečemu imamo bogat materijal. Samo, ko će pisati o onima koji nisu osuđivani za krivična dela?