Site name

Ispituje se da li je bivši premijer zloupotrebio tu funkciju za promociju u predsedničkoj kampanji

Vučić pod istragom Agencije za borbu protiv korupcije

* Vučiću moguća opomena, ne i kazna * Agencija nije postupala po predstavkama REM-a u kojima je ukazano na povredu odredaba o sukobu interesa jer predstavki nije ni bilo * Od 2010. godine do danas Agencija donela samo dve mere protiv funkcionera, od kojih je jedna poništena

Agencija za borbu protiv korupcije mogla bi javno da upozori predsednika Aleksandra Vučića jer je bar sedam puta zloupotrebio premijersku funkciju govoreći o predsedničkoj kampanji umesto o aktivnostima Vlade Srbije.

21

Piše: A. Popović

Beograd 10. avgust 2017. 13:30

Foto: FoNet / Nenad Đorđević

Iz Agencije za borbu protiv korupcije potvrdili su za Danas da je "u toku postupak provere" da li je Vučić prekršio Zakon o Agenciji koji zabranjuje da funkcioner "koristi javne resurse i skupove na kojima učestvuje i susrete koje ima u svojstvu funkcionera, za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata".

Ukoliko Agencija i utvrdi da je Vučić prekršio ovaj član zakona, mere kojima može da ga sankcioniše prilično su ograničene, kako samim zakonom, tako i činjenicom da se Vučić više ne nalazi na pomenutoj funkciji.

Prema odredbama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije mere koje se izriču funkcioneru zbog povrede ovog zakona su mere upozorenja i mera javnog objavljivanja preporuke za razrešenje. Međutim, za funkcionere koji su izabrani na direktnim izborima pravila su nešto drugačija.

"Funkcioneru koji je izabran na javnu funkciju neposredno od građana i kome je prestala javna funkcija, može se izreći mera upozorenja i mera javnog objavljivanja odluke o povredi zakona" ukazali su nam iz Agencije. Pored toga, prema pomenutom zakonu, Agencija je bila dužna da obavesti Vučića o pokretanju postupka, i da mu da mogućnost da se izjasni pred Agencijom, a odluku će doneti direktor Agencije. Ukoliko tada i bude utvrđeno da je Vučić prekršio pomenute odredbe zakona, njemu ostaje pravo žalbe pred Odborom Agencije koji donosi konačnu odluku.

Uzevši u obzir dosadašnju praksu Agencije, Vučić i ne mora mnogo da strahuje od eventualnih mera s obzirom da je od 2010. godine do danas Agencija donela samo dve mere protiv funkcionera, od kojih je jednu poništio Odbor Agencije.

Potvrda da će slučaj biti ispitan stiže iz Agencije više od tri meseca nakon što im je na ove povrede zakona ukazao Biro za društvena istraživanja, koji je zabeležio sporne izjave o aktivnostima u kampanji koje su emitovale televizije sa nacionalnom frekvencijom.

Ipak, takvu vrstu nadzora nad predsedničkom kampanjom trebalo je da vrši Regulatorno telo za elektronske medije (REM), i upozori na eventualna kršenja zakona, ali u Agenciji nema evidencije da je REM ikada to uradio.

"Uvidom u bazu podataka, utvrđeno je da Agencija nije postupala po predstavkama REM-a u kojima je ukazano na povredu odredaba o sukobu interesa (predstavki nije ni bilo), kao i da sa navedenom institucijom nisu održavani sastanci u vezi sa ovom temom", odgovorili su nam iz Agencije na pitanje kakva je njihova saradnja sa ovim telom.

Sporne izjave u kampanji

Sporne izjave o kampanji Vučić je davao sa pozicije premijera na konferencijama za novinare, od kojih je po jedna emitovana na RTS-u, TV Happy i TV B92, a čak četiri je preneo TV Pink. Radi se o izjavama koje su emitovane 2. marta u Drugom dnevniku RTS-a u prilogu o poseti Federike Mogerini Narodnoj skupštini, 12. 13. 17. i 19. marta u Nacionalnom dnevniku TV Pink u prilozima o posetama premijera Vučića Velikoj Plani, Etihadu, gazdinstvu "Ćirić agro" u Titelu i atletskom stadionu u Novom Pazaru. I TV Happy je zabeležio Vučićevu izjavu o kampanji sa konferencije Vlade Srbije koja je emitovana 21. marta u emisiji Telemaster, dok je na B92 emitovano još jedno kršenje zakona od strane tadašnjeg premijera u prilogu o intervjuu za bečki list Standard u Vestima 26. marta.

povezane vesti

komentari (21)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Milojca

10. avgust 2017.

Anđela nevinosti da proveravaju? Svašta, čovek se izdaje za sveca a vi tako beskurpulozno nemilosrdni. Deder Filarete, ako si ikako u mogućnosti, aktiviraj more onog Belog anđela i udeli našem gospodaru sudbina.

Bogdan

10. avgust 2017.

Prava pravcata demokratija gde niko nije iznad zakona. Hahahahahaha

Rade

10. avgust 2017.

Ne platis 1000 dinara neke takse ili poreza i ides na dan u zatvor. Otmes celu drzavu i dobijes opomenu. Sjajno.

Slobodan

10. avgust 2017.

Molim agenciju da ako vec mora da uznemirava AV, da mu to pazljivo saopsti, da se covek ne izstresira. Znate kakav je kad mu neko drma kafez....

Zoran

10. avgust 2017.

A kad mu novinari na pres konferencija postavljaju politicka pitanja i onda se zale kad ne dobiju odgovore. Manite se ...

Marko Lazić

10. avgust 2017.

Hoće li istraživati i druge funkcionere koji su očigledno zloupotrebljavali svoj položajpoput Jankovića.

Danijela Popović

10. avgust 2017.

Pa Janković je dvegodine zloupotrebljavao položaj kao i ona milenovićeva kao što sadaradi šabić hoće li i njih proveravati.

Decoooo

10. avgust 2017.

Vucic pod istragom a vlada Srbijom ? Nemojte preterivati . On ce biti pod istragom onda kada ga gazde puste niz vodu i kada mu blokiraju sve pljackaske racune . To vreme dolazi sigurno cim mu istekne "rok upotrebe".

Jovan

10. avgust 2017.

Da se upodobimo kriterijumima: dakle, u naslovu stoji "Vucic od istragom" a vec u podnaslovu pise : Agencija bi mogla da upozori". Moja molba, saobrazna poverenju u vasu novinarsku etiku i nadasve u profesionalnost prilikom koriscenja jezickih pojmova, jeste da pokusate izbegavati senzacionalizme u vasim naslovima koji nisu adekvatni sadrzajima tekstova. to vama i vasoj 20-godisnjoj tradiciji ne prilici. Dakle, jos jedared molba da ne podlezete opstem neukusu i krsenju elementarnih novinarskih i jezickih kodeksa. sa izbrsnim postovanjem, vas redovni citalac, tri puta stariji od vasega jubileja.

Major Dimitrijevic * Pobunjenik

10. avgust 2017.

Over je u rangu saobracajnog prekrsaja. ### istovreemeno Politicka Mafija razara Srbiju.# Politicka Mafija u celosti kontrolise zemlju I opozicija I''''ma svoju ulogu. I do je politicke mafije ....cenu placa Narod.....Narod je medjusobno toliko zavadjen I posvadjan da organizovanog pobuna nemoguca

Botulije

10. avgust 2017.

(@Zoran) Zoki majstore, a kakva pitanja se postavljaju politicaru nego "politicka"? Pitanja o kukicanju i hekleraju? A demagogu i spineru koji uopste ne odgovara na pitanja? Ja znam da vas obucava bot centrala i da nemate "misljenje", ali ovoliko ogranicene komentare da ostavljate, to je vise nego bedno. Uzmite se konacno u pamet sendvic-radikali, dok ne bude bilo kasno.

Dejan77

10. avgust 2017.

Zanima me dali je Agencija za borbu protiv korupcije ikada pokrenula istragu protiv nekog funkcionera DS-a dok su bili na vlasti???

zlatka

10. avgust 2017.

Sta je sa Jankovicem on je mesecima koristio svoju poziciju Zastitnika gradjana za promovisanje svoje politicke kampanje suprotno Zakonu koji mu je to izricito zabranjivao?

Milan

10. avgust 2017.

Ko je cist nema cega da se plasi!/

Dusanka

10. avgust 2017.

Budi dobar ne kaj se, budi los nadaj se!

Boki lovac na botove

10. avgust 2017.

Nemojte da uznemiravate botove sa ovakvim naslovima. Mogu lako da im se oduzmu sendvici i radna mesta jer centrala ne voli kada neko pise tako o Vucicu. Vidite kako vas odmah prozivaju na "novinarsku etiku".

Miodrag

10. avgust 2017.

Zanimljivo je sto se neko sad "setio" da proverava... Pa rodjaci, gde ste bili svih proteklih godina, dok je jos Tadic vodio kampanju sa mesta predsednika, dok je Jankovic davao politicke izjave i komentare sa funkcije?

Stanki

10. avgust 2017.

Ako nije fingirana istraga, zaista je lepo čuti...

Aca-Bocasa,

10. avgust 2017.

će agenciji poslati Andreja,Gašića,nejakog Nebojšu u pratnji gorila sa AV krunisanja!

igor božić

10. avgust 2017.

A predhodni predsednici se uopšte nisu pojavljivali u kampanjama za vreme svojih mandata?

Dule

11. avgust 2017.

Sta bi onda Agencija trebala da uradi po pitanju Jankovica koji je sa mesta zastitnika gradjana vodio kampanju ... neko je ovde ocigledno lud.