Site name

Vučićević da plati Matiću 250.000 dinara

Dragan J. Vučićević, urednik Informera i njegova privatna kompanija koja je izdavač tog lista, obavezani su da Veranu Matiću, uredniku informativnog programa B92, plate naknadu štete u iznosu od 250.000 dinara sa kamatama od februara i troškove postupka u visini od 88.600 dinara.

1

Piše: Danas Online

Beograd 10. avgust 2017. 16:25

Foto: www.mc.rs

To se navodi u prvostepenoj presudi Višeg suda u Beogradu koja je ovih dana dostavljena strankama. Sud je Vučićevića obavezao i da presudu o svom trošku objavi najkasnije u drugom narednom broju Informera, kao i u elektronskom izdanju lista na internetu.

Tužba je podneta zbog serije tekstova o Matiću, objavljivanih u Informeru u periodu od avgusta 2014, do kraja januara 2015. godine, a tokom postupka raspravljalo se i o tekstovima objavljivanim u istom listu i nakon podnošenja tužbe. Sud je našao da su Vučićević i Informer prenosili neistinite informacije, što je, obzirom na kontekst i odsustvo dobre namere, dovelo do ugrožavanja kredibiliteta Matića kao javne ličnosti i dugogodišnjeg novinara i urednika.

U odnosu na deo tekstova kojima se implicira da je Matić navodno „ispod žita“ pokušao da obezbedi za sebe u to vreme upražnjenu funkciju generalnog direktora RTS-a, sud je posebno ukazao da Vučićević i Informer za svoje navode, niti u tekstovima, niti kasnije tokom postupka, nisu predložili svedoke niti makar naveli na koji način, pred kim, ili u kojoj prilici je Matić, navodno, lobirao za ovu funkciju. Neistinite informacije su uporno prenosili i pored više puta ponovljenih Matićevih tvrdnji da neće da se kandiduje, da nije zainteresovan za tu funkciju i da čak i ne ispunjava zakonom propisane uslove za nju.

Advokatica Kruna Savović, koja je zastupala Verana Matića u postupku pred sudom, kaže: „Sud je našao da su novinari, pa i Dragan J. Vučićević, slobodni da iznose svoje stavove i mišljenja, ali da su kad objavljuju informacije o konkretnim pojavama, ličnostima ili događajima, obavezni da te informacije provere sa dužnom novinarskom pažnjom. Ono što je u ovoj presudi posebno značajno, to je odgovor koji ona daje na pitanje šta sud smatra dužnom novinarskom pažnjom. Ta pažnja je, kaže sud, poštovanje profesionalnih standarda novinarske struke; ta pažnja je poštovanje Kodeksa novinara Srbije. A Vučićević, u ovom slučaju, kako je našao sud, Kodeks i standarde nije poštovao“.

Veran Matić, predsednik Borda direktora B92, komentarišući presudu naveo je da je sudija veoma precizno utvrdila kako funkcioniše proces lansiranja lažne informacije, dezinformacije o nekome koga treba da disredituju, lažno optuže, a onda se ta lažna vest ojačava dnevnim „analitičarima“, dok se čestim ponavljanjem stvara nova realnost.

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Антифашиста Влатко

10. avgust 2017.

Шта би било да је Коштуница, својевремено, тужио Матића због хроничног недостатка новинарске пажње?! Сваки, иоле, независни суд би, због свих изречених лажи о Коштуници, Матића казнио тако да би га претворио у просјака. Међутим, Коштуница никада није тужио ни б92 ни неку другу медијску кућу, а и да је тужио, ништа не би вредело, јер наши судови, пре свега, воде рачуна о жељама америчке амбасаде и нашим европским интеграцијама.