Site name

Protest Foneta i Bete zbog diskriminacije medija

Novinske agencije Beta i FoNet o[tro protestuju zbog diskriminatorske odluke ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da izjavu o izuzetno važnom pitanju međunarodne pozicije i bezbednosti zemlje, kao što je povlačenje osoblja iz Ambasade Srbije u Skoplju, da samo Tanjugu, čiji je rad, odlukom Vlade Srbije, prestao pre više od godinu i po dana.

Piše: Fonet

Beograd 21. avgust 2017. 19:14

Na ovaj način se drastično narušava ravnopravnost učesnika na medijskom tržištu i daje izrazita prednost agenciji čiji je staus odavno morao da bude rešen u skladu sa zakonom. Time su naročito pogođene druge novnske agencije koje legalno posluju na tržištu Srbije, ali i njihovi korisnici širom zemlje i regiona.

Bilo bi veoma loše ukoliko bi se ispostavilo da ovakav pristup prerasta u praksu. To bi značilo narušavanje slobode javne reči i slobode medija, a Srbija bi ponovo dobila medije koji su "ovlašćeni da objave" stav nekog organa javne vlasti.

Ovakav pristup se lako pretvara u sredstvo pritiska, budući da organi javne vlasti, izborom kojem mediju saopštavaju stavove ili govore o važnim pitanjima od javnog interesa, iznuđuju njihovu "lojalnost", ukazuju u zajedničkom saopštenju Beta i FoNet.

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.