Site name

Antifašisti: Ne koketirati sa desnicom

Gradski menadžer Goran Vesić i predsednik Međunarodne federacije pokreta otpora i antifašista (FIR) Vilmoš Hanti položili su danas vence na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu na mestu nacističkog logora na Starom sajmištu.

3

Piše: FoNet

Beograd 10. septembar 2017. 12:12

Foto: Beoinfo

"Tokom Drugog svetskog rata u logoru na ovom mestu ubijeno je oko 18.000 ljudi, a jedan je od retkih logora u Evropi koji još nije obeležen", ukazao je Vesić.

"Grad Beograd i Vlada Srbije učinili su ogromne napore u poslednjih nekoliko godina, kako bi Staro sajmište postalo Memorijalni kompleks", naveo je Vesić i podsetio da je Centralna kula raseljena, da predstoji donošenje zakona i da će u narednom periodu ovo mesto stradanja biti dostojno obeleženo.

"To je naša moralna obaveza prema ljudima koji su ovde stradali, a kompleks će biti mesto gde će se učiti o holokaustu, antifašizmu i svim strahotama nacizma", predočio je Vesić.

Hanti je naglasio da, kao antifašista, poručuje vladama da ne koketiraju sa ekstremnom desnicom, već bi trebalo da se od nje ograde.

Delegacija FIR boravi u Beogradu od 8. do 10. septembra radi održavanja sednice svog Izvršnog komiteta i okuplja oko 50 organizacija iz više od 30 zemalja.

 

povezane vesti

komentari (3)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Marko

10. septembar 2017.

Kako sad 18000? Kustos Muzeja grada Beograda Darko Ćirić već dve decenije tvrdi da je u pitanju 2500. Uostalom čemu obeležavanje kad kod Vesića u Skupštini grada Beograda visi šef svih beogradskih logora Dragomir Dragi Jovanović i to na počasnom mestu u svečanoj sali, dok njegov pajtaš iz DS Alimpić izjavljuje da će slika biti uklonjena "samo ako se on više ništa ne bude pitao u Skupštini". Rehabilitovani su mnogi Nedićevi ministri i savetnici a uskoro će i Nedić. Pa koga bre vi za****vate, sram vas bilo!

Kalča

10. septembar 2017.

"Hanti je naglasio da, kao antifašista, poručuje vladama da ne koketiraju sa ekstremnom desnicom"?!? Čoveče, gde ovaj živi i za šta i za koga radi? Ako je ovaj antifašista onda su i radikali (i ovi prefarbani) antifašisti. Pa taj Vesić, kod koga si došao u posetu, je ekstremni desničar, jer sve šro radi radi na štetu građanstva. Taj Vesić služi onoj musavoj i neokupanoj četničkoj rulji koja je, onomad, na čelu sa Šešeljem i Vučićem išla da bode mrtvog Tita, antifašistu, glogovim kocem i da mu raskopa grob, sve vreme se krsteći i zaklinjući se u pravoslavlje. Osramotili su i čestite, istinske pravoslavce za koje je skrnavljenje groba jedan od najtežih grehova i sramota bez oprosta.

Tanasije

10. septembar 2017.

U Srbiji su rehabilitovani osudjeni i neosudjivani saradnici Nemaca i kolaboranti. Srbija je antifasticka pred svetom, a za pokuci je izmislila drugi antifasisticki pokret gibanicara i subarasa, koji nemaju nista zajednicko sa antifasizmom. Antifasizam je internacionalan. Svet poznaje i priznaje jedan Jugoslovenski antifasisticki pokret onih koji su se pozdravljali sa “Smrt fasizmu-sloboda narodu”, ali je ovaj izmisljen za po kuci mnogo prisutniji. Vidi se to i po promeni naziva ulica, uklanjanju spomenika, ‘invented history’ da se izbrise poslednjih 70 godina istorije i Srbija vrati u “srecnu i bericetnu” 1939. Fasizam se relativizuje. U Evropi ne postoji fenomen da se zlocini nacista pravdaju borbom naroda protiv okuparpra, osporava prirodno pravo naroda da se brani kad je napadnut, sto je prisutno u delu srpske javnosti.