Site name

KRIK: Vulin pozajmio novac za stan od ženine tetke iz Kanade

Agencija za borbu protiv korupcije je, u toku provere imovine ministra Aleksandra Vulina, utvrdila da nije jasno iz kojih sredstava i na koji način je platio stan od 107 metara kvadratnih u Beogradu, zbog čega je sačinila izveštaj i prosledila ga Tužilaštvu za organizovani kriminal, piše KRIK.

29

Piše: Danas Online

Beograd 18. septembar 2017. 11:35

Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Iako je izveštaj predat Tužilaštvu još 2015. godine, navodi iz njega do danas nisu bili objavljeni. Novinarima KRIK-a dostavljen je tek nakon žalbe upućene povereniku Rodoljubu Šabiću i njegove intervencije.

Aleksandar Vulin i njegova supruga Nataša kupili su u julu 2012. trosoban stan na Zvezdari. Nakon što je preuzeo funkciju, Vulin je po zakonu bio obavezan da prijavi imovinu i prihode Agenciji za borbu protiv korupcije – uključujući i novi stan.

Stan od 107 kvadrata sa parking mestom supružnike je koštao 244.620 evra, piše u izveštaju Agencije. Prvu ratu od 40.000 evra Vulini su, prema ugovoru, isplatili u oktobru 2011, a ostatak je trebalo da isplate do kraja septembra 2012. godine.

Jedina nekretnina koju je Vulin posedovao pre ove, kako je ranije otkrio KRIK, bio je jednosoban stan u Novom Sadu. Navodi se da je taj stan 2010. godine dobio na poklon od sudije Olgice Milošević, a dve godine kasnije prodao ga je rođenom bratu za 38.000 evra.

Babić tražila da objasni kako je finansirao kupovinu

Vulin je Agenciji naveo da je stan na Zvezdari platio od prodaje imovine, međutim, iznos koji je dobio od brata nije mogao da pokrije ni prvu ratu novog stana, piše KRIK. To je primetila i Agencija, pa je tadašnja direktorka Tatjana Babić zatražila od Vulina da objasni kako je finansirao kupovinu.

Vulin je tada naveo da su da su on i supruga pozajmili 205.000 evra od njene tetke iz Kanade. Kao dokaz, predao je priznanicu s potpisom njegove supruge Nataše na kojoj je pisalo da je primila novac i da je rok za vraćanje deset godina. Potpisa tetke iz Kanade na priznanici nije bilo.

Ni ovo objašnjenje nije uverilo Agenciju da Vulin govori istinu. Ukoliko je stvarno uzeo pozajmicu od suprugine tetke, po zakonu je bio obavezan da i taj dug prijavi – što nije uradio.

Naveo je da je stan u potpunosti isplatio dan nakon overe ugovora. Kao dokaz dostavio je još jednu priznanicu, ali ni ovaj dokument nije bio u potpunosti validan. Na njoj se nalazio potpis prodavca stana koji živi u Marbelji u Španiji, ali je nedostajao broj računa na koji je Vulin uplatio novac, navodi KRIK.

Direktorka Babić obratila se Carini i Upravi za sprečavanje pranja novca. Da je neko u zemlju uneo 205.000 evra u kešu, to ne bi moglo da prođe nezapaženo. Po zakonu je dozvoljeno da se preko granice neprijavljeno prenese maksimalno 10.000 evra, a za svaki veći iznos mora da se obavesti carina i da se objasni poreklo novca.

Ne postoji, međutim, zabeležen podatak da je bilo ko od supružnika Vulin, kao ni tetka iz Kanade, uneo novac u Srbiju. Ni Uprava za sprečavanje pranja novca koja evidentira novčane transakcije nije pronašla da je na njihove ili račun prodavca stana uplaćen pomenuti iznos, piše u izveštaju.

Agencija je zaključila da ne postoji validna dokumentacija o plaćanju stana i navodnoj pozajmici.

Izveštaj u kojem je izrazila sumnju da je Vulin počinio neko krivično delo Agencija je u decembru 2015. poslala Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Postavljanje kamera u Kosovskoj Mitrovici

U vezi sa ovim okolnostima, Agencija je podsetila tužilaštvo na pisanja medija o poslu koji je Vulin sklopio kao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju. On je odobrio nabavku i postavljanje kamera u Kosovskoj Mitrovici u vrednosti od skoro milion evra.

"Posao je dodeljen po hitnom postupku bez tendera privrednom društvu ‘DBS Konsel security service’ čiji je vlasnik prijatelj Aleksandra Vulina", piše Agencija i dodaje da je iznos plaćen unapred, a da se ne zna koliko je kamera postavljeno.

Samo nedelju dana nakon što je izveštaj Agencije stigao u Tužilaštvo za organizovani kriminal, na čelo ove institucije došao je advokat Mladen Nenadić. Postupak je zatim bio "u fioci" skoro dve godine jer je, kako je navelo tužilaštvo, policija ignorisala njihove zahteve, prenosi KRIK.

Početkom jula Tužilaštvo za organizovani kriminal je okončalo postupak navodeći da nema dokaza da je Vulin počinio bilo koje krivično delo iz njihove nadležnosti. "Prikupljeni podaci ne ukazuju na osnov sumnje da se u radnjama Aleksandra Vulina stiču bitni elementi krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i primanje mita", piše u odgovoru tužilaštva.

Slučaj je prebačen Prvom osnovnom tužilaštvu koje je proveravalo samo da li je Vulin prijavio imovinu Agenciji. S obzirom na to da je stan prijavljen kada je kupljen, i ovo tužilaštvo je odbacilo prijavu protiv Vulina i sredinom avgusta zatvorilo slučaj, navodi KRIK.

povezane vesti

komentari (29)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Andrej

18. septembar 2017.

Raspiše hitan milionski konkurs, bez tendera, dâ ga prijatelju, nakon toga kupi stan u kešu, čije poreklo ne može da objasni, a Tužilaštvo z aorganizovani kriminal, na čelu sa Mladenom Nenadićem kaže - nemamo razloga da sumnjamo u ovog čoveka. A ko je doveo Mladena Nenadića?

Драган Пик-лон

18. septembar 2017.

Видимо овде да наш драги Инаугурант убрзано прави место да удоми Малог.Вулин је крив јер је хтео сам да фарба руске мигове.То не одговара нашем Инаугуранту и осталој братији,читајте-Нејаким Урошима.Они чекају да им НАТО офарба мигове за џабе!!!

Billy

18. septembar 2017.

Jao koja ekipa, majko moja. Ako nekome ovo nije dovoljno oci da mu se otvore onda je taj zaista slep i pomoci me nema.

dobio

18. septembar 2017.

kad je odneo tetki lek

stari doktor

18. septembar 2017.

Iz ruke u ruku, bez pisanog dokumenta (priznanica, potvrda...) i.... nikom ništa! I, naravno, sve prekriveno naređenim ćugtanjem, a na kraju... nikom ništa. I to se zove pravna država.

gaga vuk

18. septembar 2017.

Vulin pozajmio od tetke a Siromasak Djelic spavao kod tetke na kaucu, a ja hteo da sa drugarom stolarom napravimo coveku krevet, osd tada mi stalno rastu usi, a ja nemam pojma zasto

Mladoženja

18. septembar 2017.

BOGATO SE UDUDAO. Uostalom to radi sve vreme. Dobro se udaje.

Minja

18. septembar 2017.

Napadate Vulina zbog?! Šta je sa Šuletovih 300.hiljada evra? To se ne pitate odakle mu??

dara

18. septembar 2017.

sta je tu lose?

zorana

18. septembar 2017.

Evo strašno što neko ima bogatu tetku pa može da pomogne oko kupovine stana. A to što Šule ima kuće, stanove, pašnjake i tričavih 300 hiljada eura na računu nije bitno i time se niko ne bavi.

Vesna Tankosić

18. septembar 2017.

Kako se tako niste zdušno zdali da ispitate kako je Jankoviću kupio gliser... i sve ostalo... odakle Pajtiću za Brione, Šutanovcu one silne hiljade evra...

Goran Savkovic

18. septembar 2017.

Minja, pa zapitaj se ti za Sutanovca...nista sporno..zasto da ne....mi pitamo za Vulina! O tome je trenutno rec.

Nina

18. septembar 2017.

Daj boze da nam je Vulinova pozajmica najveci problem u zemlji! Hajmo prvo preispitati imovinu od 05.oktobra pa na ovamo

Stevan Mitrovski

18. septembar 2017.

"Objasni ti nama, Vuline, kako ti je tetka poslala pare iz Kanade." "Evo, sad ću - samo tetki da odnesem lek.!"

Lana

18. septembar 2017.

Ja bih sacekala da utvrde da su sumnje neosnovane, a onda bih podnela kontra tuzbu za uznemiravanje!

anonymus

18. septembar 2017.

Izgleda da je jedino u Srbiji tsko utvrditi ko je kriminlac!jedni drzavni organi optuzuju druge u neuspehu, a nema podruma, vikendice u Srbiji a bogme i stanova koji nisu obijeni i provaljeni!!Moj deda kad se vratio iz zarobljenistva(Nemacka) ispricao je sledece:"radili smo kod nekog gazde na imanju i ono sto uvece od alata tamo ostavimo to ujutru i nadjemo".A kada ce to kod nas biti!?

Andjelka

18. septembar 2017.

Sve crno na belo ima Vulin.Trebalo bi neki drugi da se ispitaju koji su u kampanjama koristili bilionska sredstva a odakle?

Miki

18. septembar 2017.

Covek se snasao.

miki

18. septembar 2017.

Ja nemam takvu tetku.

Sava

18. septembar 2017.

Pa sta ako mu je tetka pomogla da kupi stan? Ne vidim nista strasno u tome.

Vladan

18. septembar 2017.

KRIK treba da promeni naziv. Treba da se zovu VRISAK

Dragan

18. septembar 2017.

Po meni, nepotrebno se dize ogromna prasina oko sume koja je jedva dovoljna za stan. Drugo je pitanje, zasto se tolikim ljudima ovo cini kao neverovatno velika lova, nesto nedostizno. I trece, zasto su ti stanovi tako skupi. Oduvek su kod nas stanovi preterano skupi. Sto se tice cuvenog tendera: zar nije najvaznije da li je posao posteno odradjen? Ako jeste, zasto je vazno da li je to prijateljeva firma? Znaci, NE SME prijateljeva firma da dobije neki posao?

trangefrange

18. septembar 2017.

Malo morgen da "tetka iz Kanade" pozajmi tek tako 205.000 evra. Ako bi i mogla da ne prijavi unos novca preko 10000eu u Srbiju jer tu imaju vezu, tesko bi mogli da smuvaju kanadske poreske vlasti. A kanadski porez za takva pozajmljivanja je drastican pa bi "tetka" zaista morala da bude neko ko ne zna sta ce sa milionima. Ocekujmo da Vulin kaze da je "tetka" zaradila milione na preprodavanju kriptovalute bitkoina.

mileva

18. septembar 2017.

hitno na poligraf i tetke i vulina

mileva

18. septembar 2017.

Pile tetkino!

peric

18. septembar 2017.

Mrak.

Alex Mahone

18. septembar 2017.

"Од сваког према способностима, свакоме према потребама je комунистички слоган који је популарисао Карл Маркс у својој Критици готског програма 1875. године. Ова фраза садржи идеју да ће у комунистичком систему, свако доприносити (производити) најбоље што може у складу са својим способностима, а приликом расподеле, свако ће добијати у складу са својим потребама." Eto,julovac je imao potrebu za stanom...I dobio u skladu sa istom...

Vulinu tetka saradnicima Tigar a.d.

19. septembar 2017.

Stvarno pojedini članovi Pokreta socijalista svakim danom sve više napreduju. Tetka šalje pare iz Kanade za kuću, a uskoro će i za Tigar a.d. Dobro se rasporedili, a pošteni, pa samo pošteni. Sve im prolazi pa će i sa tetkom i Tigrom a.d. Pirot. Stvarno smo pravna država...

CitalacMilica

20. septembar 2017.

Ha, ha, da je se ovo desilo u Holandiji na primer, desetine novinara bi otisle u Kanadu da provere kako izgleda ta ''''tetka''''. Ali posto je ova teta u Moskvi a ne Kanadi novinarima iz Srbije nece biti tesko da je pronadju. :-))))))))))))