Site name

Skup podrške Vranjskim ispred vlade (VIDEO)

Oko 200 građana, većinom novinara, okupilo se večeras ispred Vlade Srbije u znak podrške nedeljniku Vranjske i vlasniku tog medija Vukašinu Obradoviću koji je danas počeo štrajk glađu.

5

Piše: M. D. Miljković - B. C.

Beograd 19. septembar 2017. 21:00

Foto: Ljiljana Bukvić

Među okupljenima bili su, osim kolega novinara, i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, lider DS Dragan Šutanovac, predsednik Levice Srbije Borko Stefanović, narodni poslanik Đorđe Vukadinović, PSG je predstavljao Srđan Škoro, a tu su bili i predsednik sindikata Sloga Željko Veselinović, predstavnici nevladinih organizacija...

Na skupu podrške obratili su se Ilir Gaši, predstavnik Slavko Ćuruvija fondacije, i novinari Tamara Skrozza i Slobodan Georgiev. "Nas bukvalno ubijaju, a mi novinari smo sagnuli glavu i čekamo da nam je stave na panj", poručila je Tamara Skrozza, novinarka nedeljnika Vreme.

Skrozza je protest nazvala "pobunom savesti" i ocenila da je on znak da su novinari živi, da, kako je kazala, još uvek nisu pocrkali. Ona je pozvala okupljene kolege da sudbinu uzmu u sopstvene ruke, ocenivši da je to najvažnija stvar za gradjanke i gradjane naše države.

- Meni je zaista svega dosta. Dosta mi je akademskih diskusija o krizi u medijima i ocena kako nam je zaista teško, dosta mi je konferencija bez ikakvog smisla i cilja. Krajnje je vreme da se pobunimo protiv ovakvog stanja - istakla je Srozza i najavila da će se predstavnici profesionalnih medijskih udruženja danas sastati i dogovoriti se o daljim koracima.

Na stepenice koje vode do ulaza u Vladu potom je stao novinar BIRN-a Sloba Georgijev i sa tog mesta poručio da su, u smislu kvaliteta i objektivnog informisanja građana, Vranjske novine jedinstvene medju lokalnim medijima u Srbiji, kao i da se mnogi veći gradovi ne mogu pohvaliti takvim lokalnim glasilom. On je podsetio da se Vukašin Obradović godinama unazad na sve načine i protiv svih gradskih otaca u lokalnoj sredini borio da Vranjske opstanu, te izrazio zabrinutost zbog njegovog štrajka glađu, jer je bivšem predsedniku NUNS-a zdravlje već duži period ozbiljno narušeno.

- Ovde smo se okupili da pošaljemo poruku njemu da ipak ima nas koji cenimo to što je on radio kao novinar ovih trideset godina, da cenimo njegove kolege iz Vranja koji vrlo teško žive i da im poručimo da smo uz njih u njihovoj borbi - naglasio je Georgijev.

Prema rečima Ilira Gašija, urednika Cenzolovke, Vukašin Obradović i Vranjske su jedan čovek i jedan medij koji su istrpeli stravične posledice medijske "nepolitike" koja je poslednjih godina vodjena u Srbiji.

- On sada stoji tamo i štrajkuje glađu, ne samo u svoje ime već i u ime Stevana Dojčinovića, urednika KRIK-a i svih onih novinara koji su prethodnih godina trpeli strašne pritiske, pretnje i fizičke napade - kazao je Gaši.

Delegacija NUNS-a na čelu sa predsednikom Slavišom Lekićem večeras je, u vreme skupa podrška, u redakciji Vranjskih u Vranju posetila Vukašina Obradovića, koji štrajkuje glađu i javili su okupljenima da se vlasnik Vranjskih do tada dobro osećao i da je komucirao. 

Foto: Slaviša Lekić

Nakon što je u ponedeljak objavio prestanak izlaska štampanog i onlajn izdanja vlasnik i glavni urednik nedeljnika Novine Vranjske Vukašin Obradović, danas prepodne počeo je štrajk glađu u prostorijama redakcije.

povezane vesti

komentari (5)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

:-|

19. septembar 2017.

Ne može da postoji demokratija dok se građani boje Vlasti a ne Vlast građana, kao što je to danas u Srbiji!

Vranjanka

19. septembar 2017.

Nase novine su ugasene jer su pisale o svim glupostima koje je lokalni odbor SNS-a pravio. A poslednji je moralni skandal u kome je upleten drzavni sekretar Boske.

Tom Sojer

19. septembar 2017.

Pobedićemo kada nas samo u Beogradu bude 200.000, pa 2.000.000 onih koji se protive ovom bezumlju. Živela slobodna Srbija.

janoska

20. septembar 2017.

Ako je ovo podrška za "Vranjske" šta radi Šutanovac tu? Ja bih rekao da su ovo "studentski" protesti!

Milos

20. septembar 2017.

Da je svaki od ovih protestanata, ili ovih sto "pruzaju podrsku" na drustvenim mrezama bar ponekad, kupio Vranjske novine, mozda ne bi ni propale. Gospodo 21. Vek je i novine jednostavno nestaju jer ih niko ne kupuje i ne cita.