Site name

NUNS i NDNV: Vlada u stilu Pinka i Informera

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da saopštenje Vlade Srbije povodom gašenja nedeljnika Vranjske i štrajka glađu vlasnika tog medija Vukašina Obradovića izgleda gore nego da su ga pisali Željko Mitrović i Dragan Vučićević.

7

Piše: Danas Online

Beograd 20. septembar 2017. 14:33

Foto: Stefana Savić

Kako se dodaje u saopštenju, u pitanju je jeftina manipulacija koja služi da se skrene pažnja sa državne operacije ubijanja medija i medijskih sloboda u Srbiji, koja preti da celu medijsku scenu pretvori u Pink i Informer.

"Vlada nije odgovorila niti na jedno od gorućih pitanja i problema u medijskoj sferi koje novinarska i medijska udruženja dugo već postavljaju i javno označavaju, a koji za posledicu imaju, između ostalog, i gašenje Vranjskih. Vlada Srbije u saopštenju jasno pokazuje da novac građana kojim se interveniše u medijsku sferu shvata kao svoju privatnu prćiju i da ga, shodno tome, troši kako joj padne na pamet", ističu NUNS i NDNV.

Ova udruženja podsećaju da u pitanju nije Vladin novac već poreskih obveznika i da njime, prema zakonu, ne bi trebalo da se finansiraju mediji nego javni interes u sferi javnog informisanja, a da o kvalitetu predloženih projekata treba da odlučuju nezavisne, stručne komisije. To što predstavnici vlasti ne shvataju smisao Zakona o javnom informisanju i medijima, prema njihovim navodima, pokazuje ne samo ovo saopštenje nego i to što je vlast ovaj proces pretvorila u svojevrsnu karikaturu, odnosno u mehanizam za finansiranje režimskih medija koji igraju ulogu njene PR službe, a da članove komisija čine, u velikoj većini, nestručne i politički instruisane osobe koje samo izvršavaju prethodno donesene političke odluke.

"Podsećamo, takođe, da su na ovogodišnjem konkursu za javno informisanje u Vranju dva najznačajnija i najprofesionalnija medija u tom gradu, Vranjske i OK radio dobili minorna sredstva, koja su i odbili da prime, dok je "stručna komisija" novac dodelila medijima bliskim vlasti. TV Vranjska plus je recimo dobila više od 40 odsto ukupno opredeljenih sredstava, odnosno 6,3 miliona dinara. Ta televizija je osnovana pre nešto više od godinu dana, a vlasnica je Mirjana Dodić, bivša portparolka SNS-a u Vranju", podseća se u saopštenju.

Konkurs u Vranju je, kako ističu, samo vrh ledenog brega, a stručna javnost već godinama upozorava da se u procesu konkursnog sufinansiranja javnog interesa u medijima primećuju mnogobrojni problemi – skoro da nema ništa osim problema – koji za posledicu imaju da se najbolji predlozi projekata odbacuju, a finansiraju režimski i tek osnovani, takođe vlasti bliski mediji.

"Novac građana koju vlast troši na svoje samoreklamiranje kroz ovaj mehanizam meri se milijardama dinara. Samo u periodu od aprila 2015. do aprila 2016. godine, prema nalazima Medijske koalicije, država je potrošila više od dve milijarde dinara za medijske konkurse. Dok guši medije koje nisu bliski vlasti, onemogućava im pristup sredstvima građana namenjenim javnom interesu i šalje sve moguće inspekcijske službe, sa namerom da ih konstantno finansijski iscrpljuje i onemogućava normalan rad – vlast svoje medije finansira i putem javnih nabavki, kao i preko javnih preduzeća", napominju NUNS i NDNV u zajedničkom dopisu medijima.

Prema nedavno objavljenom istraživanju Transparentnosti Srbije, mnoga javna preduzeća sklapaju ugovore o saradnji sa medijima, a značajna sredstva se prelivaju iz javnih preduzeća i kroz ugovore o sponzorstvima. Dodatno je, kažu, zabrinjavajuće to što mnoga javna preduzeća kriju podatke o finansiranju medija.

NUNS i NDNV ukazuju i da Vlada ne spominje ni tržište oglašivanja koje, takođe, kontroliše preko sebi bliskih marketinških kompanija. Vlast, kako dodaju, praktično reketira kompanije, terajući ih da novac za reklame troše u režimskim medijima.

"Vlast je proizvela takvu atmosferu da i mala lokalna privatna preduzeća odbijaju da se reklamiraju u “nepodobnim medijima”, jer mogu doživeti čitav niz neprijatnosti, kao što su recimo veoma frekventne posete inspekcija, ali i mnogobrojne druge probleme u poslovanju. Vlada Srbije će naravno reći da ona nema uticaj na to, ali je više nego jasno da i serija suludih presuda protiv nerežimskih medija predstavlja politički pritisak na medijske slobode, kao i odsustvo bilo kakvih sankcija za one koji novinare tih medija napadaju, prete im smrću i zastrašuju", dalje se navodi.

Prema njihovim rečima, treba spomenuti i da je nerežimskim medijima otežan put do informacija, da im se zabranjuje prisustvo na konferencijama za novinare, da se u sferi pristupa informacijama od javnog značaja dešavaju mnogobrojni retrogradni postupci, da se režimski mediji finansiraju državnim novcem i preko povezanih firmi, da se režimski novinari zbrinjavaju i direktnim ugovorima sa državnim institucijama, itd, itd.

"Da ne spominjemo i nakaradnu privatizaciju medija, koje su pokupovali stranački tajkuni SNS-a ili evidentno kršenje brojnih zakona u slučaju Tanjug, koji se takođe finansira milionskim iznosima državnog novca. Ali sigurni smo da ni na jedno od takvih pitanja Vlada neće odgovoriti, upravo zato što je ona generator svih nabrojanih problema", ocenjuju dva udruženja.

Vlada Srbije danas je saopštila povodom štrajka Vukašina Obradovića i zatvaranja Vranjskih da se u tom slučaju ne radi o gušenju slobode medija, slobodne reči ili kritičkog mišljenja, imajući u vidu iznose koje su "Vranjske" dobijale od Vlade Srbije, a posebno od 2014. godine, kao i grada Vranje.

 

povezane vesti

komentari (7)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

kiki

20. septembar 2017.

Dobili su oni sve kao sto je receno kao i svi drugi mediji. Ne razumem sta sad blate praznu slamu i okrivljuju druge pa i vladu zbog gasenja novina. Nerazumem zbog cega je vama nemoguce da se novine koje se ne prodaju i ne rade kako treba zatvore. Tu nije kriva ni vlada ni nas predsednik. Srajkovanjem gladju i takvim ponasanjem nece nista postici. Resenje postoji kao sto je i vlada rekla da sta god treba da se obrate.

Laufer

20. septembar 2017.

Za gasenje Vranjskih postoje mnogi problemi,a oni sto kritikuju bolje da zadju dublje u probleme nego sto samo kritikuju.

20. septembar 2017.

Nije mi jasno zašto se pristalice SNS-ovaca žale da je "Danas" postao opozicioni mediji kada im dozvoljavaju da zloupotrebaljavaju "zelene pluseve" na komentare SNS-ovaca i "crvene minuse" na objektivne komentare!

antibot

20. septembar 2017.

Sudeći po broju pro-vladinih odnosno anti-Vranjskih lajkova na donjim komentarima, jasno je da se Vukašin Obradović nešto žestoko zamerio nekoj od tamošnjih ispostava Udbe (jali vojne jali civilne) i sad je došlo dokle je došlo. A "službini" SNS botovi ovde uredno zarađuju svoj sendvič i budući beneficirani radni staž kad se izmeni zakon o "službi". Kuku-lele ...

Amerikanka

20. septembar 2017.

Meni samo nije jasno zasto Danas dopusta ovo nasilje botova. Zasto, zarad opsteg dobra, ne prestanete da objavljujete ove sramotne, ispod svakog minimuma inteligencije, nepismene komentare? Zasti ne ukinete glasanje "za" i "protiv"?

novi

20. septembar 2017.

srbija je pink država, a ovi sns botovi su poseban dekor

Bojan1

21. septembar 2017.

Bez obzira sta mislio o Danasu to je ipak jedan od retkih medija na srpskoj sceni koji ne cenzurise komentare svojih citalaca ili to radi u mnogo manjoj meri od ostalih.I za to im se mora odati priznanje.Nazalost postoje mediji kojima su puna usta nekakve borbe protiv cenzure a sami je najvise sprovode. A sto se tice NUNS-a i NDNV-a to su odavno prestala biti udruzenja za zastitu nacela profesije i samih novinara,ako su to ikada uopste i bila.Tako da su njihova misljenja i politicka saopstenja totalno irelevantna.