Site name

Evropska unija nastavlja da podržava restauraciju turističkog bisera

Golubačkoj tvrđavi još dva miliona evra

* Kompletna rekonstrukcija golubačkog drevnog grada trebalo bi da bude završena do kraja 2018. godine

Nadležne institucije Evropske unije nastavljaju pružanje podrške za detaljnu restauraciju atraktivnog fortifikacijskog utvrđenja na ulazu u Đerdapsku klisuru, pa je za tu namenu izdvojeno još dva miliona evra radi završetka radova.

2

Piše: Z. V.

Golubac 22. septembar 2017. 17:00

Inače, rekonstrukciju Golubačke tvrđave EU je već sa 6,5 miliona evra finansirala iz svojih pretpristupnih fondova od kojih Srbija svake godina dobija donacije u vrednosti oko 200 miliona evra.

Golubačka tvrđava je nezaobilazna stanica na putu kroz istočnu Srbiju. Mnogo ljudi iz zemlje, ali i inostranstva, posetilo je ovu srednjevekovnu tvrđavu iz 14. veka. Do pre tri godine tvrđava je izazivala u isto vreme dve potpuno oprečne reakcije: očaranost svojom jedinstvenošću i lepotom i razočaranost stanjem u kom se nalazila. Smeštena na desnoj obali Dunava, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, tvrđava je vapila za obnovom.

Zidine, kule i kamena stepeništa su bile u dosta dobrom stanju, ali su drveni spratovi i stepenice istruleli i pretvorili se skoro u prah; viši spratovi su bili skroz urušeni, a daske na podu i grede koje ih drže trule i opasne za kretanje.

Evropska unija je prepoznala kulturni i istorijski značaj Golubačke tvrđave i uložila 6,5 miliona evra u njenu rekonstrukciju. Obnova je trajala od septembra 2014. do maja 2016. godine. Izgrađena je obaloutvrda, izmešten je saobraćaja iz tvrđave i sagrađen tunel, kao i obilaznice, a potom su izgrađeni i moderni centar za posetioce i pristanište za brodove.

Centar za posetioce ima i komercijalne sadržaje kao što su amfiteatar sa 250 mesta, restoran, dodatni sadržaji. Svakako će biti iznenađenje svima koji dugo nisu bili u Đerdapskoj klisuri da vide ovu našu "lepoticu" umivenu i doteranu kao što joj i priliči. A kojih nije malo, upravo zbog obnovljene tvrđave i unapređene infrastrukture, po navodima iz Javnog preduzeća "Golubački grad", sve je veći broj domaćih i stranih turista koji posećuju ovaj turistički kompleks.

Kompletna rekonstrukcija i restauracija Golubačkog grada trebalo bi da bude završena do kraja 2018. godine.

povezane vesti

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Janko B.

25. septembar 2017.

Zar nije trebalo da tvrđava bude završena do proleća 2016. godine? Para je bilo dovoljno i svi radovi na tvrđavi su ugovoreni za 1.760.000 evra. .Nije urađena ni sedmina posla, a pare su nestale. A šta je bilo sa obećanjem ministra Ljajića i Austrijske razvojne agencije da će od dodatnih 800.000 evra tvrđava biti završena do kraja 2017. godine? Da li znamo šta se desilo sa parama koje su utrošene, sa minimalnim rezultataima? Sada se pominje još 2 milona evra i rok do kraja 2018. godine. Nije to samo neznanje i loše upravljanje projektom i parama. Tvrđava je izgleda dobra zlatna koka za manipulatore sa evropskim parama, tako da bi bilo šteta završiti radove. Ovako može da se prolongira godinama i da se izvlače sredstva iz fondova Evropske unije.

smeško

25. septembar 2017.

kada će finansiska policija ispitati poskovanje društva TVRĐAVA GOLUBAC