Site name

Haradinaj: Državljanstvo Albancima iz Preševa i Bujanovca

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj je tokom susreta s predstavnicima Albanaca u Preševu i Bujanovcu najavio da će se založiti za "regulisanje kosovskog državljanstava" za Albance koji žive u "istočnom Kosovu", što je naziv pod kojim Priština podrazumeva Albance u oblasti Preševa, Bujanovca i Medveđe.

4

Piše: Danas Online

Priština 02. oktobar 2017. 20:18

Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kako prenosi Preshevajone, Haradinaj je tokom razgovora sa grupom od desetak predstavnika Albanaca iz tih opština rekao da će se "posvetiti što hitnijem rešavanju njihovog prava na kosovsko državljanstvo", i da to "neće biti pitanje meseci ili dana, već sati".

Jedan od učesnika sastanka, Naim Ramizi, objavio je na Fejsbuku da je "premijer Haradinaj obećao da će pitanje državljanstva za građane istočnog Kosova biti regulisano, i da to obećanje nije pitanje meseci, čak ni dana, već sati".

Po navodima albanskih medija, sastanku je prisustvovao i Šefket Musliu, bivši komandant Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca. On je poreklom iz Bujanovca, a u Srbiji je optužen zbog ratnih zločina. Na sastanku nije bio nijedan od lidera političkih stranaka, koje imaju svoje odbornike u skupštinama opština Preševo i Bujanovac.

O ovom pitanju se nije zvanično oglasila kancelarija kosovskog premijera.

povezane vesti

komentari (4)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Miodrag iz Peci

02. oktobar 2017.

Ma gradjani Bujanovca i Preseva pomazu Albancima sa Kosova da dobiju srpsko drzavljanstvo i pasose (racuna se negde 80.000 srpskih sengenskih pasosa) a Kosovo daje takodje drzavljanstvo i penzije svim starijim od 65 god. (75 evra) a sto se tice Istocnog Kosova pa to ste se Trampili 1972.god. za severno od Zvecana i Ibarski Kolasin - hajdemo Vracke-Pracke mi vama Bujanovac i Presevo a vi nama vratite Severno od mosta na Ibru u K. Mitrovici, tj. Severno Kosovo i Ibarski Kolasin, ali onda za vodu iz jezera Gazivode (kojom se snadbeva Kosovska Dolina i termolektrane Obilic) Suverenu Pravoslavnu Drzavu po ugledu na Vatikan ili potpunu eksteritorijalnost SPC i njenih metoha sa direktnom vezom sa maticom. Eto tako smo nekada radili u Rausicu kraj moje Peci: Tante za Kukuriku i ziveli smo lepo citavih sto godina a onda se neko ko je mislio da je pametan dosetio da Kukuriku ima vise slova od Tante i tako je sve pocelo - vi imate nezavisnost koja se ne maze na hleb a mi smo ostali bez zavicaja.

janja

03. oktobar 2017.

Kome treba vaš pasoš...

anica

03. oktobar 2017.

da neces mozda i tebi da damo drzavljanstvo

marko

03. oktobar 2017.

Nas interesuju prava Srpskog naroda a za Albance nas ne interesuje i da im Albanija dodeli državljanstvo ali da puste naše ljude da na miru žive