Site name

Zabrinutost zbog ubistva u Tutinu

Komitet pravnika za ljudska prava - Yucom i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Novog Pazara izražavaju zabrinutost zbog događaja koji se desio u Tutinu u noći između petka i subote 29.-30. septembra 2017. godine u kome je u policijskoj akciji izgubio život Fahrudin Skarep iz Tutina.

1

Piše: Danas Online

Beograd 03. oktobar 2017. 17:45

Yucom i Sandžački odbor pozdravljaju pozitivan iskorak i reakciju tužilaštva u vidu hitnog pokretanja istražnog postupka i apeluju da se istraga sprovede nepristrasno i bez pritisaka, kako na tužilaštvo, tako i na policiju koja će postupati po nalozima tužilaštva.

Podsećamo da je u pitanju veoma osetljiva sredina usled događaja iz devedesetih, kao i velikog broja slučajeva sistemske torture koji do danas nisu dobili epilog, a žrtve nisu obeštećene. Ističemo da je neophodno na sve načine sprečiti izazivanje panike i ugrožavanja bezbednosti građana Tutina, kao i da je neophodno sprečiti politizaciju ovog tragičnog događaja. 

U vezi sa navedenim, a posebno sa osvrtom na učestalost sličnih događaja u prethodnom periodu, izjavu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića povodom stradanja Fahrudina Skarepa da "policajci ne pucaju "iz hira", nećemo da dozvolimo da se ljudi plaše kriminalaca", posebno u ovoj fazi postupka, smatramo krajnje neprimerenom i uticajem, kako na tužilaštvo i policiju, tako i na sud. 

Komitet pravnika za ljudska prava i Sandžački odbor apeluju na sve državne organe, političke stranke, medije i organizacije, kao i širu javnost, da se uzdrže od iznošenja bilo kojih informacija u vezi sa krivičnim postupkom koji je u toku, kao i u vezi sa smrću gospodina Fahrudina Skarepa, a kojima se ne samo krši prezumpcija nevinosti, ugrožavaju prava žrtve, već i koje mogu dovesti do izazivanja opšte panike i ugrožavanja bezbednosti građana Tutina.

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Анастасија Марковић

03. oktobar 2017.

Господо правници, да ли би тако реаговали да је возач убио полицајце на дужности или не дај боже неког вама блиског. Доста више двоструких аршина.