Site name

Kablovski operatori obavezani na prenos Prve, O2, Hepi i Pinka

Regulatorna agencija za elektronske komunikacije (RATEL) donela je juče rešenje o obavezi kablovskih operatora da prenose programe televizija sa nacionalnom frekvencijom - Prva, O2, Hepi i Pink, saznaje Udruženje novinara Srbije.

6

Piše: Danas Online

Beograd 11. oktobar 2017. 11:14

Foto: FreeImages / Ernesto Ferreyra

Kako navode RATEL je rešenje doneo na osnovu zahteva Saveta REM-a koji je, takođe na jučerašnjoj sednici, utvrdio listu kanala koje će kablovski operatori biti obavezni da prenose.

Generalni sekretar REM-a Nenad Janković rekao je UNS-u da je REM u skladu sa članom 106 Zakona o elektronskim medijima imao obavezu da utvrdi listu obaveznih kanala i da je sada ta obaveza ispunjena.

UNS podseća da član 106 Zakona predviđa da Regulator najmanje jednom u tri godine utvrdi listu radijskih i televizijskih programa koje su dužni da prenose operatori čiji mrežu koristi "značajan broj krajnjih korisnika kao jedini ili prvenstveni način za primanje medijskih sadržaja, a u cilju ostvarivanja javnog interesa i medijskog pluralizma".

Isti član Zakona propisuje i da Regulator zahtev za utvrđivanje obaveze prenosa, zajedno sa listom dostavlja regulatornom telu nadležnom za elektronske komunikacije, u ovom slučaju RATEL-u.

„Na osnovu odredbe člana 100. stav 10. Zakona o elektronskim medijima, operator, osim operatora mreže za terestričko emitovanje, dužan je da, bez naknade, distribuira i emituje osnovne programe javnog medijskog servisa u zoni njihovog pokrivanja, kao i programe četiri pružaoca medijskih usluga, navedenih u listi“, navodi se u zahtevu koji je REM poslao RATEL-u.

U obrazloženju donetog rešenja RATEL navodi da su „listom utvrđeni televizijski programa sa pokrivanjem na teritoriji cele Republike Srbije za koje postoji obaveza prenosa od strane operatora elektronskih komunikacionih mreža, na pravičan, transparentan i nediskriminatorski način u cilju ostvarivanja javnog interesa i zaštite medijskog pluralizma“.

povezane vesti

komentari (6)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

laki

11. oktobar 2017.

Strašno. Ne zna se koja je gora televizija. RTS u vreme Milanovića i Komrakova je bio mala beba.

Vuk

11. oktobar 2017.

značajan broj krajnjih korisnika kao jedini ili prvenstveni način za primanje medijskih sadržaja, a u cilju ostvarivanja javnog interesa i medijskog pluralizma". Pink i Hepi kao simboli medijskog pluralizma i javnog interesa. Sve ovo iz komedije prerasta prvo polako, a onda i sve brze u tragediju.

Ruzica Devetak

11. oktobar 2017.

Ovo je strasno! Znaci li to da cu na N1 sada obavezno gledati Parove i Zadrugu. Ovakvo kuvanje zabe nisam ipak ocekivala . Ljidi Milosevic je bio beba u ooredjenju sa danasnjim vozdom.

pp

11. oktobar 2017.

Pink i Hapy treba uvesti u škole kao obavezan predmet.

Дуле@Ruzica Devetak

11. oktobar 2017.

Ваљда ћете гледати оно што желите! Не верујем да ће из Н1 долазити да вас камџијом терају да гледате Парове и Задругу.

11. oktobar 2017.

Četiri pružaoca medijskih usluga SNS-u!