Site name

Skup podrške profesorki Trgovačke škole koju je napao učenik

Važno je da se slučaj ne zataška

Skup podrške profesorki koju je nedavno napao i povredio učenik održan je ispred Trgovačke škole u Hilandarskoj ulici, gde se i dogodio incident.

3

Piše: M. M. S.

Beograd 11. oktobar 2017. 21:12

Foto: Miroslav Dragojević

Više desetina prosvetnih radnika prekinulo je nastavu u podne i okupilo se ispred ove obrazovne ustanove sa transparentima "Stop nasilju", "Prosveta je stub društva", "Obrazovanje je budućnost"... Povod je bio "još jedan u nizu napada, a ako se nešto sistemski ne preduzme, verovatno neće biti i poslednji napad na nekog od nas", rekli su profesori Trgovačke škole u pozivu na ovaj skup, koji su podržale i druge škole, kao i Unija sindikata prosvetnih radnika.

Kako su ispričali nastavnici, njihovu koleginicu je pre desetak dana napao učenik trećeg razreda Trgovačke škole jer na popravnom ispitu nije dobio pozitivnu ocenu. Isprva je imao nameru da napadne profesorku koja ga je ispitivala, a kako ga je u tome sprečilo obezbeđenje, napao je članicu komisije. Napadnuta profesorka je pritom lakše povređena, ali se psihički još uvek oporavlja.
Ovim protestom su prosvetni radnici želeli da skrenu pažnju na sve češće nasilje kome su izloženi i da apeluju da se nešto povodom toga preduzme.

- Veoma je važno da ovaj slučaj ne prođe nezapaženo poput prethodnih. Moramo nešto preduzeti kako se ovakvi napadi ne bi više događali, jer ovo više nije napad na pojedinca, već na profesiju, istakli su nastavnici na skupu.

 Krivična prijava protiv učenika


Kako saznajemo, ovaj učenik je odranije problematičan i više puta je protiv njega pokretan disciplinski postupak u okviru škole. Posle ovog događaja policija je izvršila uviđaj, a iz MUP-a su nam odgovorili da je protiv ovog učenika podneta krivična prijava Višem javnom tužilaštvu u Beogradu zbog nasilničkog ponašanja.

povezane vesti

komentari (3)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

zoran

11. oktobar 2017.

Vlast je pokušala da zataška i ovaj događaj, to je bilo 29. 09. a danas je 11. 10. Ovde je sve politika i psihologija nema ni "a" od autonomije struka. Čiji je to sin kome je bilo omogućeno da ponovo polaže ispit? Prosveta je odavno na dnu, pa mislim da ako hoće fizički (bilološki) da prežive ostaje im samo da se udruže i protestuju...

Dragana Janković

12. oktobar 2017.

Osuđujem svaki vid nasilja, naročito u školama a pogotovo prema profesorima. Međutim ti isti prosvetni radnici su ćutali kada je nedavno ali i pre toga bila potrebna njihova podrška za usvajanje Aleksinog zakona koji nije prošao Skupštinu jer inicijatori istog nisu "na liniji" ! Jedino što mogu a to je ironija i cinizam ovakvog ali i mnogo drugih slučajeva nasilja u školama je da gledaju nasilnika kako čupa travu u školskom dvorištu jer će mu to biti najteža kazna, po novom zakonu vezanom za nasilje u školama !

Dragana

13. oktobar 2017.

Eto prilike da penzionisani šef tima za prevenciju nasilja u školama gospođa Biljana Lajović a sada po ugovoru o delu pomoćnik ministra prosvete upravo za ovakve situacije i glavni koordinator za prevenciju nasilja u školama , objasni profesorima jednu od svojih teorija kako je najbitnije da se nasilnik ne oseti izopštenim iz sredine !