Site name

Sindikat demantuje ministra prosvete, a ministar sindikat

Sindikat demantuje ministra prosvete, a on njih, epilog je sastanka koji je u sredu održan radi usaglašavanja stavova o Nacrtu zakona o zaposlenima u javnim službama.

2

Piše: V. A.

Beograd 12. oktobar 2017. 14:21

Foto: Unija sindikata prosvetnih radnika

Nakon što je Ministarstvo prosvete saopštilo da je 70 odsto primedbi sindikata obrazovanja, danas se oglasila Unija sindikata prosvetnih radnika tvrdnjom da se “većina sindikata se nije složila da svetlost dana ugleda Zakon o zaposlenima u javnim službama, istakavši, po ko zna koji put, da je on pogrešan, protivustavni i diskriminišući”.

U Uniji kažu da je na to ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao:“ Vi se ne slažete i na to imate pravo, mi ćemo ovakav Zakon doneti i na to imamo pravo“. Unija smatra da su se na sastanku desile najmanje dve loše stvari - jedna je, kako kažu, pokušaj Ministarstva prosvete da umanji nezadovoljstvo sindikata, a druga urušena institucija socijalnog dijaloga.

S druge strane, ministar prosvete Mladen Šarčević navode sindikata ocenjuje kao netačne, napominjući da su dobili garancije za sve što smatraju bitnim, poput otpremnina, nagrada...i da se on lično založio da se zaposlenima i ubuduće isplaćuje naknada za prevoz. On ističe da ovaj zakon u mnogo čemu nije shvaćen kako treba i da je njegova dobra strana što će šifre delatnosti biti usaglašene sa katalogom zanimanja.

povezane vesti

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Roditelj

12. oktobar 2017.

Sram vas bilo. Profesori decu obrazuju i trude se za mizerne plate, koje neće biti mnogo manje loše, ni nakon povećanja. A Ministarstvo prosvete, u Nemanjinoj, prepuno nepismenih i bahatih "funkcionera", od pre godinu dana. Tek Ružićeva izjava nije dostojna komentara, a da isti ne bude uličarski. Zakone uvodite na štetu dece, ne samo na štetu prosvetnih radnika koje gazite i omalovažavate.

VUK

12. oktobar 2017.

Pa stupite svi u strajk ako ministri i vlada krse necija prava. Sta cekate? Kad ga izglasaju bice kasno, osim ako sindikalnim vodjama nije jedino bitno da daju saopstenje da vise ne igraju nikakvu ulogu u drustvu i da su takav svoj polozaj sami dopustili i za to dobro placeni!