Site name

Ministar prosvete o nasilju u obrazovnim ustanovama

Šarčević: Nasilan učenik upisan preko veze u Trgovačku

Ako niko ne bude podigao tužbu, ja ću lično to učiniti - poručio je danas ministar prosvete Mladen Šarčević, povodom slučaja nasilja u Trgovačkoj školu u Beogradu, u kojoj je učenik napao profesorku, jer na popravnom ispitu nije dobio pozitivnu ocenu.

4

Piše: V. A.

Beograd 12. oktobar 2017. 14:15

Foto: Fonet / Antonio Ahel

Šarčević je rekao da podržava kolektiv te obrazovne ustanove, napominjući da je Ministarstvo prosvete o incidentu obavešteno tek posle devet dana.

- Tog učenika je bivši načelnik Školske uprave Beograd upisao preko veze, pa mu je poništavan popravni, pa su to radili ponovo...siledžijstvo svake vrste - ocenio je Šarčević.

On je rekao da su inspekcije poslate u Trgovačku, kao i u OŠ “Nikola Tesla” u Rakovici, gde je nakon tuče dva učenika, jedan od njih optužio direktora da mu je uradio šamar, te da će po dobijanju njihovog izveštaja preduzeti odgovarajuće mere. Šarčević je naveo da Školska uprava Beograd dosad nije dobro radila svoj posao, te da se time bavilo Ministarstvo, dodajući da je imenovan novi načelnik ŠU i da će “to telo biti redefinisano”.

Odgovarajući na pitanje Danasa ko će izricati kazne roditeljima nasilnih učenika koje predviđa novi Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, ministar je odgovorio da su ga poslednji slučajevi nasilja uverili da je donet dobar zakon, ali da tek sledi teži deo, a to je njegova primena.

On je najavio i promene u radu prosvetne inspekcije, koja će imati više nivoa kontrole i da će u okviru nove sistematizacije postojati na nivou sektora Ministarstva prosvete, ali i pri kabinetu, uz inspekcijske službe na lokalnom nivou.

povezane vesti

komentari (4)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

boco

12. oktobar 2017.

e moj ministre koliko ima samo upisivanja preko veze kad je objavljen konkurs za upise u srednje skole bilo je da su razredi od 30 ucenika, a sad imaju po 35-36 znaci 20 % preko veze zasto se to dozvoljava, da decu od malih nogu ucimo na nepravdau, korupciju, bahatost dece koja se upise preko veze i tome slicno sramota morao bi ministre da podneses bar 100 krivicnh prijava i raspustis sve skolske uprave i veliiki broj direktora kako ja mom detetu da objasnim da je ona koja je upisala redovno srednju skolu i koju smo terali da uci i placali dodatne casove, to da se dete koje je islo s njom u isti razred osnovne skole i nije imalo ni priblizno bodova da bi mogla biti upisano u taj smer pojavi nakon par daa u njenom razredu sramota

O nasilju

12. oktobar 2017.

A, šta je sa nasiljem koje sprovode tvoji bliski saradnici, u Nemanjinoj??????

Sasa

12. oktobar 2017.

U Sapcu ti direktori skola zaposljavaju preko vez za par hiljada evra. Primaju ljude, a nigde konkursa nije bilo. Imas li nameru da ih smenis ili to opravdavas?

Zivojin Joksimovic

12. oktobar 2017.

Svega ima nasilnog po skolama Tako i moj unuk, koji ne govori, treba u specijalnoj skoli da uci dva strana jezika. A ne moze na srpskom da nam kaze da ga boli zub. Kazu takav je zakon, to mora tako. Aman ljudi, zasto? Da se udome ti profesori sto im predaju? Sramota. A defektolozi. Njih niko ne slusa a jedini su koji se u materiju razumeju. Molim vas da objavize komentar. Veliki je ovo problem, mora se za njega cuti. Hvala!