Site name

NS: Obnova kuće bana Jelačića

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvao je služenju mise u Crkvi svetog Jurja u Petrovaradinu povodom obeležavanja praznika hrvatske zajednice u Srbiji - Dan rođenja bana Josipa Jelačića i saopštio da će sve radove na obnovi njegove rodne kuće u Petrovaradinu finansirati Srbija država Srbija.

Piše: FoNet

Novi Sad 16. oktobar 2017. 21:40

NS: Obnova kuće bana Jelačića

Odlukom Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji iz 2005. godine, dan rođenja bana Jelačića obeležava se kao jedan od četiri službena praznika hrvatske zajednice u Srbiji.

Vučević je rekao da je sa zadovoljstvom prihvatio poziv domaćina da prisustvujem svečanom obeležavanju ovog istorijskog datuma veoma značajnog za naše sugrađane, komšije i prijatelje.

Rođendan bana Jelačića je važan za hrvatsku zajednicu, ali ima značaja i za Novi Sad, odnosno Petrovaradin. Radi se o jednom od istaknutijih datuma sa širim istorijskim kontekstom, rekao je on.

Vučević je podsetio da je ono što je predsednik Aleksandar Vučić ranije najavio, di ostvareno i na rođendan bana Jelačića, je saopšteno da će sve radove na obnovi njegove rodne kuće u Petrovaradinu finansirati Srbija.

Prema njegovim rečima, Grad Novi Sad je danas preduzeo konkretne korake, tako da je Zavod za zaštitu spomenika kulture već stupio u kontakt sa svim suvlasnicima u tom objektu, a obavljeni su i preliminarni razgovori sa njima kako bi se dobile dozvole i saglasnosti za izvršenje radova.

Taj projekat ćemo koordinirati sa Hrvatskim narodnim vijećem i sa Vladom Srbije kako bismo ga uspešno realizovali na zadovoljstvo i ponos svih, rekao je Vučević.

Svečanost su organizovali Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Jelačić“ i Hrvatsko nacionalno vijeće, a prisustvovali joj brojni zvaničnici sa svih nivoa vlasti.

Predsednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Slaven Bačić istakao je da se hrvatska zajednica na taj način afirmiše u Novom Sadu i zahvalio se svima koji su doprineli da se na dostojanstven i svečan način obeleži taj važan datum.

Josip Jelačić rođen je u Petrovaradinu 1801. godine, a na kući u kojoj je rođen stoji spomen-ploča s natpisom „U ovom domu rodio se 16. listopada 1801. slavni hrvatski ban grof Josip Jelačić“. Na dan rođenja krstio se u petrovaradinskoj župnoj crkvi Sv. Jurja, podseća se u saopštenju.

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.