Site name

Nekim novinarima zabranjen ulaz u BIA, Vučić otkazao dolazak

Novinarki Mreže za istraživanje kriminala i korupcije KRIK Vesni Radojević i novinari Politike Dušanbu Teleskoviću danas nije omogućen ulazak na proslavu Dan Bezbednosno-informativne agencije, jer "nije prošli bezbednosne uslove".

19

Piše: B. C.

Beograd 17. oktobar 2017. 17:38

Nekim novinarima zabranjen ulaz u BIA, Vučić otkazao dolazak

Foto: www.mc.rs

Kako kaže Vesna Radojević za Danas.rs, koleginica i ona iz KRIK-a su se na vreme akreditovale za događaj i da je koleginica puštena da uđe, ali da je njoj rečeno da nije prošla bezbednosne uslove.

"Na pitanje da joj objasne šta znači to da ne ispunjava bezbednosne uslove, na ulazu u BIA su joj rekli da pošalje zvanično pitanje mejlom i da će dobiti odgovor", navodi Radojević za Danas.rs. Nakon pola sata čekanja, kaže, vratila se u redakciju i dodaje da nije videla da još neki novinari nisu pušteni.

Da prisustvuje svečanosti zabranjeno je i novinaru Politike Dušanu Teleskoviću, pod obrazloženjem da je došao kasno i nije bio akreditovan, iako Politika tvrdi suprotno.

Predsednik Aleksandar Vučić otakazao je potom učešće na današnjoj manifestaciji povodom obeležavanja dana Bezbednosno informativne agencije, zbog toga što nekoliko novinara iz različitih redakcija nije dobilo odobrenje da prisustvuje svečanosti.

Predsednik Vučić smatra da pravo na izveštavanje i slobodu informisanja nikome ne može da bude uskraćeno i zahteva od državnih organa Srbije da slobode i prava svih građana, bez obzira na njihovu političku orijentaciju, poštuju i garantuju, navodi se u saopštenju.

"Predstavnici državnih organa ne smeju da se ponašaju bahato i neodgovorno poput mnogih političkih lidera koji ne dozvoljavaju ulazak drugačije mislećih novinara na svoje događaje, ili im, pak, uskraćuju odgovor na postavljena pitanja. Transparentnost i otvorenost u radu moraju da budu osnovni način delovanja i funkcionisanja javne vlasti", ističe se u saopštenju.

Situaciju je komentarisao i predsednik NUNS Slaviša Lekić, koji je rekao da je cela priča oko nepuštanja novinara u BIA - farsa, koja pogoduje Aleksandru Vučiću.

Redakcija KRIK-a zahteva od Bezbednosno-informativne agencije (BIA) objašnjenje zbog čega je njihovoj novinarki Vesni Radojević danas zabranjeno da prisustvuje obeležavanju dana BIA-e. Oni dodaju da su novinarke KRIK-a Milica Vojinović i Vesna Radojević sinoć su se akreditovale za prisustvovanje ovom događaju. Zahtevi za akreditacije poslati su zajedno sa zvaničnog mejla redakcije.

Vesna Radojević, dugogodišnja novinarka Istinomera, pridružila se redakciji KRIK-a početkom ovog meseca. Prethodno je bila angažovana i u PG „Mreža“ i jedna je od dobitnica nagrade za istraživačko novinarstvo koju dodeljuju američka ambasada u Beogradu i NUNS.

Čestitka Vučića

Vučić je u saopštenju čestitao svim pripadnicima BIA na izvrsnim rezultatima koje su postigli u očuvanju bezbednosti zemlje, sigurnosti svih njenih građana, borbi protiv korupcije i kriminala. „Čestitam vam na predanom radu, ogromnom trudu i energiji, a zbog složenosti prilika u svetu i našem okruženju, očekujem od vas još veću požrtvovanost i borbu za interese građana Srbije i naše otadžbine“.

povezane vesti

komentari (19)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Segrt

17. oktobar 2017.

Joooj kakav performans. On brani slobodu misljenja. Onaj ne prdne sto mu ti ne bi rekao. A inauguracija?

Аца-гебелс:

17. oktobar 2017.

Ви јој као, забраните улаз,а ја је као, браним!-Одговор аце-бокасе на западну ниподштавајућу критику "слободе медија" у Србији!-Због овога би у Немачкој морао да се сам уклони!!!-Луде ли куће,Србије!

Providno do bola

17. oktobar 2017.

Eto dokaza Evropi da u Srbiji nema gušenja medija. Čak se i predsednik naljutio što dva novinara nisu ušla na proslavu. Bedno da bednije ne može da bude.

Predrag

17. oktobar 2017.

Zabrinjavajuće ponašanje ministra vojnog. Čemu sve ovo vodi? Može li se zaustaviti sve vidljiviji totalitarizam?

draganzr

17. oktobar 2017.

Farsa u ražiji velikog nam vođe.

Jovan

17. oktobar 2017.

Zar vi ne kapirate da su gradjani vec procitali vase "unutrasnje dijaloske" centarsuteve i voleje ? Citate li sta vam porucuju?

17. oktobar 2017.

AV laže kao čopor pasa!

Dragon

17. oktobar 2017.

Isceniran reklamni trik Vucica za naivni deo naseg naroda pred izbore u Beogradu.Ja sam shvatio ,nisam naivan i necu glasati za njegovu stranku iako moj glas nece biti bitan jer je na zalost u nasoj Srbiji dovoljno naivnih na moju zalost i moja sestra koja je glasala na izborima za njegovu stranku i njega.

телетабис

18. oktobar 2017.

Ако ви новинари стварно мислите да је пренеражени Изногуд данас изостао са прославе због вас који нисте позвани, и овако како мислите чини вас срећним, онда тако и мислите. Прави разлог је заправо КиМ или ти недолазак судија и тужилаца србске националности на заклетву код Тачија. Који је то шамар, ма шта шамар нго директ у мали мозак, и изногуду и Тачију. Најзад да неко и од србског рода покаже, макар и на тренутак, људско достојанство. Какви сте ви то бре новинари, слепи код очију, без снаге да повежете чињенице. Чему заправо служите, или коме служите? Народу сигурно не.

SNS-om zgađeni građanin

18. oktobar 2017.

Svakog dana se vide dokazi kao planina veliki da se ta kukavica plaši i sopstvene senke. Nesposobni, samozaljubljeni stvor. Oni koji su u prilici da ga sputaju u ludilu i kriminalu neka imaju to u vidu, samo neka stisnu mu*a.

Dekameron

18. oktobar 2017.

Dosta vise glume i glumatanja kao on nije otisao i kao oni smeju nesto da urade bez njega.Oni su ko baba-jagi zabranili ulazak nekih novinara pa se on ko baba-jagi naljutio.To sve treba da proguta ovaj naivni narod.

AA

18. oktobar 2017.

Vucic se svestao na stranu opozicije.Najzad i opozicija moze podrzati jedan njegov stav. P.S paznja botovi,vasa ocena ovog komentara ce se posebno analizirati (Vodji se nesme lupiti minus)

zorge

18. oktobar 2017.

A hladnjače? A Đinđić? A narkotici? A oružje? A finansijeri? A šef Santos?

пожелели сте па сад миришите

18. oktobar 2017.

Вучић је очигледно велики фан ББЦ-а, ЦНН-а, Њујорктајмса, Вашингтонпоста и осталих узора "поштеног" новинарства. Онда је од тих медија покупио мирисе које сад емитује док околина прави гримасе.

Dragoslav

18. oktobar 2017.

Klasicna AV namestaljka! Sve je po njegovom scenariju, jer zeli da plakne svoj nikakav imidz.

Spiner Spinić

18. oktobar 2017.

Sledeće izbore će morati puno kvalitetnije da "odrade", prilično ako planiraju da ostanu na vlasti.

Pera

18. oktobar 2017.

Ha ha. Dobra fora, mada već izanđala. Prvo naredi "batinanje" a onda brani žrtvu. Bravo majstore. Uz tebe i tvoje krimose nestaće Srbijica, sigurica.

коста д

18. oktobar 2017.

Пођем тако на свећаност код Гашића, кад зазвони телефон: - шефе - јаве - не деју свим новинарима да уђу на свечаност.- Тако јел? - Е па неће ни мене тамо видети. Наредим возачу: - окрени ауто и врати се одакле смо пошли.

Predrag Andrić

20. oktobar 2017.

Rola "Oskara" vredna.