Site name

Vlada Srbije u senci predsednika na televizijama

Predsednik četiri puta više na TV od premijerke

Polovinu vremena ispred ekrana predsednik proveo na TV Pink. Dominiraju teme o Kosovu, platama i slobodi medija

Analiza izveštavanja televizija sa nacionalnom frekvencijom (RTS, Pink, O2, Prva, Happy) i TV N1 pokazuje kako je Vlada Srbije u senci predsednika Srbije, podaci su Biroa za društvena istraživanja.

5

Piše: M. J.

18. oktobar 2017. 14:25

Predsednik četiri puta više na TV od premijerke

Foto: Medija centar

Monitoring televizija za septembar ove godine svedoči o pomeranju medijskog fokusa sa Aleksandra Vučića kao predsednika Vlade, na Aleksandra Vučića - kao predsednika države.

"Predsednik Srbije je približno četverostruko prisutniji od premijerke, a u odnosu na ministre ta razlika je još izraženija", navodi se u monitoringu Biroa za društvena istraživanja. "Predsednik Srbije je zastupljen sa 16.7% u ukupnom analiziranom vremenu na svim posmatranim televizijama. Polovinu od tog vremena Vučić je zabeležio na TV Pink."

Izvor: Birodi

Kada su teme u pitanju, dominira Kosovo, zatim povećanje plata i penzija. Na trećem mestu je izveštavanje o slobodi medija, a zatim i evropske integracije i kritika opozicije.

Od ministarstava najviše su zastupljeni: Ministarstvo za spoljne poslove, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvete i tehnološkog razvoja i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Ministarstvo prosvete je zabeležilo najveći procenat negativnog prikazivanja.

Posmatrajući Vladu Srbije kroz personalnu (ministri) i institucionalnu (ministarstva) dimenziju, jasno je da su ministri više zastupljeni u odnosu na ministarstva, a Vlada Srbije je manje predstavljena nego sama predsednica Vlade.

"Na ovaj se način rad ministarstva prevashodno sagledava kroz ličnost ministra. Ministri svojom ličnošću "zaklanjaju" rad ministarstva, bilo da pokrivaju loše stvari, bilo da sebi (ne)zasluženo pripisuju učinke rada ministarstva", kažu iz Biroa. "Važno je naglasiti, obim izveštavanja medija o radu ministarstva je izrazito mali. Na ovaj način građani dobijaju promociju ministara, umesto analize kako to ministarstva oblikuju i sprovode svoje politike".

povezane vesti

komentari (5)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Wtf

18. oktobar 2017.

Znaci B92 (sada O2) je presisao cak i Pink po uvlacenju. Fenomenalna televizija. Kako bese ona Deran Matic, ANEM, NUNS i sl kerefeke. Samo je bilo pitanje cene, a oni su se prodali jeftino, zato su sad kao buvljacka televizija.

Marko

18. oktobar 2017.

kad mnogo radis,mnogo si i trazen.

Tamara

19. oktobar 2017.

Ne razumem šta hoće ovim da se kaže, pa nije Vučić kriv što ga narod voli zbog njegovih dela i uspešnog rada, pa i treba da se što češće obraća narodu putem medija, tako bar ne gubi dodir sa stvarnošću i građanima, što je veoma bitno za uspešno vođenje države.

Мiloš J. Kosovac

19. oktobar 2017.

Tako je to kada se glupi četnici dokopaju vlasti. Tada su pevali "Spremte se, spremte četnici". A sada: spremte se, spremte svi ostali - najebaćete. "Kome je EGOIZAM pokretački motiv taj izizava NASILJE, prema drugima, prema okruženju i završava nasiljem prema sebi - prvo najdjаčati jučerašnjеg sаmogа sebe, sa ciljеm da bude najcenjen, najjači. Takav motiv onemgogućava komunikaciju, osim jednosmernu - prema Njemu. Zato takav podnosi samo one koji Njega slušaju bez pogovora. A poslušni su ljudi samo sa ljdskim likom, inače kao JA ne postoje. Egoista nema motiv USKLADITI, već NADJAČATI. Krajnja posledisa je RUŠENJE, jer to daje iluziju o svojoj SNAZI I MOĆI. Nikada nisu u stanju da se KORIGUJU, već da opravdaju svoju patologiju izmišljaju neodrživa obrazloženja, čime se samozavaravaju, pa tako grade LAŽNI MORAL, a svim sredstvima manipulacije pokušavaju, i za ograničene umove to uspevaju, da prikriju UŽASE koje njihov egoizam proizvodi. Takvi su izazivali velike i male ratove, koji su čovečanstvo utopili u krv, prekrili pepelom i naneli nezmernu patnju." Znano i nauci ne samo politici.

Мiloš J. Kosovac

19. oktobar 2017.

Kant je napisao:" Kada izabereš da ne budeš loš - mada to može biti na uštrb tvojih interesa - onda delaš slobodno. Samo životinje postupjau po svojim željama i potrebama. One nemaju nikakvu slobodu da postupaju po nekim moralnim normama. To nas čini ljudima. Dakle, mi nemamo nikakvu slobodu ako živimo u svetu čula.Ne treba verovati u sve što vidimo.Filozofija je suprotnost bajkama."