Site name

Početak druge faze prekvalifikacije za IT

Nakon završetka pilot faze prekvalifikacije za IT, koju je pohađalo 100 polaznika, premijerka Ana Brnabić najavila je danas početak druge faze prekvalifikacije za 900 polaznika.

2

Piše: Danas Online

18. oktobar 2017. 21:27

Foto: MDULS

-Imajući u vidu da su digitalizacija i podrška IT sektoru jedan od ključnih prioriteta Vlade Srbije, kao i da je pilot faza potvrdila potrebu tržišta za IT kadrovima, odlučili smo da nastavimo program prekvalifikacije sa još 900 polaznika, istakla je predsednica Vlade Ana Brnabić. Time ćemo ispuniti obećanje da će ove godine u progam prekvalifikacija biti uključeno ukupno 1.000 ljudi, naglasila je Brnabić.

Projekat prekvalifikacije za IT jedan je od koraka koje Vlada Srbije preduzima u cilju podsticanja IT sektora, kao jednog od najznačajnijih sektora u Srbiji danas. IT sektor raste više od 10% godišnje, a u okviru njega programiranje raste više od 20% godišnje. S obzirom na to da ovom sektoru nedostaje između 15.000 i 20.000 programera, Vlada Srbije različitim merama pomaže rešavanje problema nedostatka kadra. Pored povećanja broja mesta na IT fakultetima i jačanja njihovih kapaciteta i uvođenja informatike kao obaveznog predmeta, projekat IT prekvalifikacije je još jedan od koraka u tom pravcu.

-Srbija želi da bude lider kada je reč o novim tehnologijama, rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić. Ona je dodala da je „upravo digitalizacija ogromna razvojna šansa Srbije i naša prilika da uhvatimo korak sa razvijenim svetom“. Predsednica Vlade pozvala je privrednike da nastave sa podrškom ovom programu, kao i zainteresovane IT kompanije da podrže program.

Program prekvalifikacije za IT zajednički realizuju Ministarski savet za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo, na čijem je čelu predsednica Vlade Srbije i Kancelarija Vlade Srbije za informacione tehnologije i eUpravu. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obezbedilo je sredstva za realizaciju projekta.

U pilot fazi prekvalifikacije, među više od 9.000 prijavljenih kandidata, odabrano je 100 polaznika. NJih 94 završilo je obuku, većina polaznika, njih skoro 70, su nakon obuke dobili prakse, dok se već nekoliko zaposlilo.

Svi zainteresovani kandidati za novi program prekvalifikacije za IT mogu da apliciraju preko sajta www.itobuke.rs.

povezane vesti

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Bruka

19. oktobar 2017.

kako se godinama sa vrha države laže bez posledica. Neko ministarstvo je preko NSZ u NS vršilo obuku/prekvalifikaciju za IT stručnjake. Nezaposleni su platili tu obuku, a posla našli nisu.

Razumite jednu stvar

19. oktobar 2017.

Java ili ono sto vi nazivate "programiranje" se ne moze nauciti za 3 meseca, moze se samo zagrebati, nedovoljno da vam bilo ko da sansu da mu primirisete u it firmi. Kontam da ovi sto su se zaposlili mozda sad kao pravi it strucnjaci negde ovde i negde tamo lupaju pluseve i minuse