Site name

Epidemija malih boginja na Kosovu

Epidemija malih boginja:Dva smrtna slučaja na Kosovu

Posle 16 godina zabeležena je epidemija malih boginja na Kosovu. Zaraženo je više od 100 obolelih, a zabeležena su i dva smrtna slučaja.

5

Piše: Danas Online

18. oktobar 2017. 21:45

 Epidemija malih boginja:Dva smrtna slučaja na Kosovu

Foto: MORWAN ALI/EPA

Ministar zdravlja Kosova Uran Ismaili, koji je posetio Infektivnu kliniku, apelovao je da svi roditelji vakcinišu svoju decu kako se ne bi suočili sa težim situacijama.

Zbog epidemije je počeo pojačani nadzor i vanredna vakcinacija nevakcinisanih. U glavnom Domu zdravlja u Prištini kažu da dnevno vakcinišu više od 100 dece.

Zavod za javno zdravlje u Mitrovici je do sada prijavio četvoro obolelih koji se nalaze na bolničkom lečenju. Do sada je na Infektivnoj klinici u Prištini pomoć zatražilo oko 140 pacijenata, a ima i obolelih lekara koji su bili u kontaktu sa pacijentima. Boginje su se pojavile i u srpskim enklavama na Kosovu.
Zavod za javno zdravlje Kosovka Mitrovica prijavio je Institutu za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" četvoro obolelih, dok je osam osoba bilo u dodiru sa obolelima zbog čega je počela primena mera pojačanog nadzora i vanredna vakcinacija nevakcinisanih, za početak u Gračanici i okolini. 

Četvoro obolelih koje je prijavio Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, nalazi se na bolničkom lečenju, a reč je o osobama koje su nevakcinisane ili nepotpuno vakcinisane. Dodaje se da je 13. oktobra prijavljen slučaj u Vranju, sa teritorije opštine Bujanovac, kao i da su analize u toku, jer je osoba bila u kontaktu sa obolelima u Prištini.

povezane vesti

komentari (5)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Petar pekar

19. oktobar 2017.

Kosovo (i Metohija) odavno nisu u okvirima države Srbije (sviđalo se to nama ili ne) pa nema mogućnosti da se utiče na građane kako bi počeli da vakcinišu svoju decu. Ali u ostalom delu države broj vkcinisane dece je sve manji i niko, zaista, ne preduzima ništa (sem praznih naklapanja). Zašto, recimo, nadležni ne uvedu obavezu da deca koja treba da idu u kolektiv (vrtići, obdaništa, škole) mogu da se upišu samo ako imaju urednu potvrdu o redovnom vacinisanju? Pa "pametni" roditelji neka čuvaju svoju decu kod kuće, na smenu ili kako im već odgovara a deca koja su u kolektivima bi bila zaštićenija.

Alan Ford

19. oktobar 2017.

Pozvati odmah na odgovornost protivnike vakcinacije i sve internet stručnjake. Svi znaju ko su.

Dejan Todorovski

19. oktobar 2017.

Kada sam zatražio objašnjenje pedijatra o vakcini MMR, dobio sam objašnjenje da sam i sam istu primio u tri odvojene vakcine, jedna doza, kada su spojene u jednu MMR, vakcina je davana jednokratno, ali se kasnije utvrdilo da ta doza nije dovoljna, pa se sada daje dva puta. Ispada da niko stariji od 18-19 godina nije pouzdano zaštićen/imun na male boginje, kako se onda u tom slučaju zaštiti? Ni sam nisam siguran za sebe, da li sam zaštićen ili nisam, i šta preduzeti u slučaju da dobijem male boginje?!

za Dejana

21. oktobar 2017.

Revakcinacija MMR moze da se obavi i kod starijih ljudi, nista neubicajno. Mozete je izvrsiti u Domu zdravlja ili privatnim ordinacijama (pedijatrijske obicno imaju odredjen broj mmr vakcina)

Sta reci

21. oktobar 2017.

Ima li neko od novinara hrabrosti da napise istinu kako se vakcine testiraju i proveravaju? Da nam objasni zasto vakcine ne prolaze iste provere kao lekovi? Mozete pojasniti ljudima i kako da CDC koja odlucuje o vakcinama i njihovom koriscenju, moze da ima patent za svojih 16 vakcina? Zar to nije sukob interesa? I na kraju da objasni zasto proizvodjaci vakcina traze od svih vlada sveta da potpisu da oni nemaju nikakve veze sa posledicama i da ih se ne moze tuziti?