Site name

Šabić: Obmane gradske vlasti

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je danas da je reagovanje predstavnika gradske vlasti na otvaranje postupka nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti povodom Projekta "Senior kartica", nervozan, nekulturan i providan pokušaj obmanjivanja javnosti.

7

Piše: FoNet

Beograd 01. novembar 2017. 11:34

Šabić: Obmane gradske vlasti

Foto: Medija centar

Poverenik u saopštenju kaže da se neće osvrtati na "uličarske manire i rečnik" gradskog menadžera, već će se zadržati isključivo na činjenicama.

Poverenik oobjašnjava da je postupak nadzora pokrenuo jer je, uvidom u Centralni registar, utvrđeno da Gradska uprava grada Beograda, iako po Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti dužna (čl.51) nije prijavila zbirku podataka koja sadrži podatke o korisnicima „Senior kartice“ i takođe nije, iako je i to njena zakonska obaveza (čl.49), prethodno obavestila Poverenika o nameri uspostavljanja ovakve zbirke, što, i jedno i drugo, sami po sebi predstavljaju, Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti predviđene (čl.57), kažnjive prekršaje.

Predstavnici grada su u utorak, pri tom, kako se navodi u saopštenju, prostački vređajući Poverenika, izneli tvrdnje da su Poverenika "obavestili o nameri uspostavljanja zbirke", te da je "sve po zakonu", a sakrili su od javnosti da su Obaveštenje Povereniku dostavili nakon otvaranja postupka nadzora, juče pred sam kraj radnog vremena.

Šabić ukazuje da je još važnije da su sakrili i činjenicu da ih zakon jasno obavezuje da takvo Obaveštenje Povereniku dostave "najkasnije 15 dana" pre preduzimanja obrade.

Kod takvog stanja stvari savršeno je jasno da su njihove tvrdnje o tome da rade "sve po zakonu" potpuna neistina, ocenio je Šabić.

Poverenik smatra da je od obmanjivanja javnosti još gori pokušaj gradske vlasti da se javnost uveri da se ono što se dogodilo nije dogodilo, da pre obaveštavanja Poverenika nisu preduzimali nikakvu obradu podataka, "što bukvalno predstavlja atak na zdrav razum".

U saopštenju Šabić primećuje da su gradske vlasti i predsednicu Vlade, sa njenim znanjem ili bez, stavili u ulogu statiste u reklamnom spotu u kome su "sretnu dobitnicu" i punu salu penzionera, a posredstvom TV i hiljade gledalaca, obmanjivali uručujući "nepostojeću", fiktivnu "senior karticu".

Poverenik očekuje da predstavnici gradske vlasti prestanu sa nedostojnim postupcima, kao i da se u ostavljenom roku izjasne o svim pitanjima koja su im u okviru postupka nadzora postavljena i da shvate da imaju obavezu da građanima odgovore na pitanja koja su u javnosti već otvorena.

Među tim pitanjima je zašto gradska vlast, ako je reč o iskrenoj nameri da se pomogne, nije odlukama Skupštine grada ili nadležnih organa javnih preduzeća obezbedila penzionerima željene pogodnosti, već se upušta u Projekat mnogo primereniji komercijalnim subjektima i prikupljanje i formiranje nove, ogromne baze podataka, što podrazumeva i mogućnost raznih zloupotreba.

Gradska vlast duguje i odgovore na pitanja - koji organ i kada je doneo odluku o projektu "Senior kartice", da li je i kada raspisan tender za izradu više stotina hiljada kartica, kao i veb sajta za koji je najavljeno da će biti na raspolaganju korisnicima kartice, šta konkretno znači da su "prve" kartice besplatne, da li to znači da će penzioneri za "druge" kartice plaćati, kada i koliko, i slično, naveo je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u saopštenju.

povezane vesti

komentari (7)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Teta Milosava - penzionerka

01. novembar 2017.

Ovo je Vucicevo, Malovo i Vesicevo smrdljivo i lazljivo predizborno pilicarenje, kao sto je, uostalom, sve ono sto rade u proteklih pet godina. Sabicu, aferim!

Grad Beograd

01. novembar 2017.

S Mali kako ga iz miloste zovu na sajtu Gradske uprave je nedavno na obelezavanju 15. oktobra mrtav hladan slagao. Kada je on postao gradonacelnik 9 slepih i slabovidih ljudi je dobilo odkaz samo zato sto nisu videli da je Mali veliki diskriminator i nisu bili spremni da za malog prave velike gluposti. Koliko je bezobrazna administracija Malog S... govori cinjenica da je Sandra Pantelic(za prijatelje načelnica Gradske uprave)donela ukaz u formi dopisa da niko niposto ne zaposljava osobe sa invaliditetom vec da traze druge nacine da ispune obavezu zapossljavanja osoba sa invaliditetom, kojih u Gradskoj upravi fali 5, imaju koliko je meni poznato 2 na ugovoru o obavljanju P P poslova i grad kao alternativno ispunjenje placa iz budzeta 15000 dinara... Juce osobe sa invaliditetom danas penzioner koga ce te sutra obmanuti Beograd.... ps. Pazite da u obmanjivanju ne obmanete sami sebe.

Dusan

01. novembar 2017.

Gradska uprava su tipicni sibicari. .Nekada su radili oko Zelenjaka.

zasto ne SVI seniori preko 65

01. novembar 2017.

jer nisu svi seniori penzioneri, niti su svi penzioneri seniori( vojni penzioneri na primer). Pravili su takodje promocije po geronoloskim centrima i starackim domovima uz blagoslov zaposlenih. Trebalo bi proveriti da li su i korisnike i zaposlene uclanjivali u S''''n''''S. Sta je sa armijom seniora koji nemaju prihoda, tj. nisu penzioneri. Njima je potrebnija pomoc od onih koji imaju bar nesto; naprimer, povlastice za prevoz, smanjenje ili ukidanje participacije za lekarske usluge i lekove. Ali oni nisu vazni jer ne glasaju niti ih mozete naci na gomili kao po starckim domovima. Ovo lici na pocetak VELIKE IZBORNE PREVARE.

Maja sludjena

01. novembar 2017.

Pa kakav organ,Mali je lepo objasnio da je na tu ideju dosao Vucic. Usput,Idea,kao i drugi trgovinski lanci,na tu ideu su davno dosli i redovno je praktikuju u Beogradu,bez ikakvih kartica.

ljubitelj burleski.

01. novembar 2017.

Dali je iko,Normalan Očekivao IOLE zdravorazumski komentar od jednog iz ,koncentričnih,krugova,NEKIH TAMO IDIOTA GRADSE ,,VLADE,,.ZA TO SU NAJSTARIJI GRAĐANI OVOG,USREĆENOG,,GRADA IMALI PROSTU,OPISNU REČENICU,,NAŠLI PA ZAŠLI,,

😢

01. novembar 2017.

Ne zna se da li su gore moralno i intelektualno Dno: mali i vesic ili oni koje oni postavljaju!