Site name

Traže odlaganje presude Mladiću

Odbrana Ratka Mladića optuženog za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini, zatražila je danas da Haški tribunal otkaže izricanje prvostepene presude, zakazano za 22. novembar.

1

Piše: Fonet

Hag 01. novembar 2017. 15:42

Traže odlaganje presude Mladiću

Foto: EPA / TOUSSAINT KLUITERS

Otkazivanje izricanja je zatraženo sve dok se ne utvrdi da li je on mentalno i fizički sposoban za dalje učešće u procesu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici, za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida, za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR za taoce, 1992-95. godine.

U danas objavljenom zahtevu za odlaganje izricanja prvostepene presude, branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić ponovili su tvrdnju da do sada, uprskos ponovljenim zahtevima, nisu dobili od sudskog sekretarijata celi medicinski dosije Mladića.

Suđenje Mladiću je počelo u maju 2012., godinu dana pošto je on, krajem maja 2011, posle 16 godina bekstva, uhapšen u Srbiji i izručen u Hag.

Tužilaštvo je izvođenje dokaza protiv Mladića završilo u februaru 2014. Dokazni postupak odbrane trajao je od maja 2014. do 16. avgusta 2016.

U završnoj reči, u decembru prošle godine, tužioci su zatražili da Mladić bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice i da mu sud izrekne kaznu doživotnog zatvora. 

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Topcider

01. novembar 2017.

Iako se R.Mladic "junacki" krio preko 16 god od Medjunarodnog Suda pravde u Hagu na kraju je ipak zavrsio iza resetaka. Pod stare dane ce ga opominjati nevino ubijene zrtve Sarajeva,Prijedora i gradova istocne Bosne::Srebrenice, Visegrada,Foce,Zvornika ......Pravda prema ratnim zlocincima treba biti potpuna.