Site name

Ne smiruje se polemika gradskih čelnika i poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Šabić može da zaustavi izdavanje kartica za penzionere

Mogu da zabranim obradu podataka i samim tim zaustavim proces izrade seniorskih kartica, ali to je samo hipotetička varijanta, kaže za Danas poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

11

Piše: K. Živanović

Beograd 02. novembar 2017. 14:24

Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Umesto da povereniku odgovore na pitanja o nezakonitom prikupljanju podataka za izradu penzionerskih kartica, gradski čelnici su najbrutalnije izvređali Šabića nazivajući ga "političkim potrčkom" i "kandidatom u pokušaju". Udruženja penzionera takođe nisu pozdravila odluku čelnika Beograda, tražeći da im se vrate oduzete penzije, a ne da se dodatno vređaju karticama sa popustima, za koje se još ne zna gde se sve mogu koristiti.

Rodoljub Šabić kaže za Danas da gradska vlast otvoreno demonstrira da je zakoni uopšte ne zanimaju, ukoliko naumi da realizuje neku ideju.

- Oni su i do sada više puta pokazali da ne poštuju odluke koje su po zakonu obavezujuće. Takvo ponašanje, nezavisno od motiva koji iza njega stoje je, sa stanovišta funkcionisanja normalne, uređene države, neprihvatljivo. Ali nažalost, to je naša realnost. Takvom kabadahijskom ponašanju značajno doprinosi i to što mogu da računaju da neće snositi nikakve sankcije, da ih nadležni organi neće procesuirati ili da će se postarati da eventualno pokrenuti postupak zastari - ističe Šabić.

U izjavama protiv poverenika prednjačio je gradski menadžer Goran Vesić, rekavši da se Šabić ponaša slično kao i bivši ombudsman Saša Janković i da zloupotrebljava funkciju u političke svrhe.

- Kandidat u pokušaju za gradonačelnika Beograda Rodoljub Šabić u poslednjoj godini svog mandata je očigledno odlučio da se bavi politikom po ugledu na svog druga Sašu Jankovića koji je na isti način zloupotrebljavao funkciju zaštitnika građana pre nego što se kandidovao za predsednika, rekao je Vesić, dodajući da će gradska uprava na sva postavljena u vezi sa seniorskim karticama dati odgovore institucijama koje su nadležne, a da Šabić, "koji je politički potrčko opozicije, neće uspeti da zaustavi ovaj projekat i oduzme pravo penzionerima da dobijaju popuste".

Poverenik za informacije od javnog značaja ocenio je da je reagovanje predstavnika gradske vlasti na otvaranje postupka nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti povodom projekta "Senior kartica", nervozan, nekulturan i providan pokušaj obmanjivanja javnosti, te da se neće osvrtati na "uličarske manire i rečnik" gradskog menadžera, već će se zadržati isključivo na činjenicama. Šabić je rekao da je Gradska uprava Beograda obaveštenje o nameri uspostavljanja zbirke dostavila povereniku, ali tek nakon otvaranja postupka nadzora. Prethodno su gradski čelnici tvrdili da su poverenika "obavestili o nameri uspostavljanja zbirke" i da je "sve po zakonu", međutim, obaveštenje je njegovoj kancelariji dostavljeno tek nakon što je Šabić izneo podatke o kršenju zakona.

- Sakrili su činjenicu da ih zakon jasno obavezuje da takvo obaveštenje povereniku dostave "najkasnije 15 dana" pre preduzimanja obrade.

Kod takvog stanja stvari savršeno je jasno da su njihove tvrdnje o tome da rade "sve po zakonu" potpuna neistina - ocenio je Šabić, dodajući da odgovori na pitanja o prikupljanju ličnih podataka još nisu stigla u kancelariju poverenika.

Novo udruženje penzionera Srbije (NUPS) smatra da seniorska kartica, koja se selektivno najavljuje za neke beogradske opštine, ne nudi ništa novo penzionerima, već predstavlja predizborni trik, u zamenu za vraćanje stečenog prava i nadoknade iznosa od više stotina hiljada dinara otetih od penzionera u prethodne tri godine.

O projektu seniorskih kartica Aleksandar Šapić, predsednik opštine Novi Beograd, inače najveće opštine u Srbiji, obavešten je putem medija. O razlozima zbog kojih ga čelnici grada nisu ranije upoznali sa projektom i omogućili Novobeograđanima da kartice podižu na svojoj opštini, naš sagovornik ne želi da ulazi.

- Na prezentaciji projekta iz medija sam saznao da su partneri 15 gradskih opština, među kojima nisu Novi Beograd i Stari grad. Rekao sam da to nije fer i da nismo ni bili obavešteni o karticama. Potom je gradonačelnik Siniša Mali izjavio kako mi nismo želeli da budemo partneri, što nije tačno. Bez obzira šta mislio o projektu, moja je dužnost da stanovnicima Novog Beograda obezbedim podjednake uslove da u njemu učestvuju, poput stanovnika drugih opština - kaže Šapić, dodajući da je i obaveza gradskih čelnika bila da ga obaveste o projektu "bez obzira šta o meni lično misle".

Penzioneri DS: Umesto kartice zahtevamo vraćanje penzija

Povodom uvođenja kartica za penzionere predsednik Foruma penzionera DS LJubiša Babić izjavio je da umesto da država vrati sve što je otela od penzionera u protekle tri godine, aktuelna vlast im daje kartice spasa, kao još jedan oblik poniženja za sve ljude koji su gradili našu zemlju. "Poručujemo vlastodršcima da nam ličnim primerom pokažu kako se sa 20.000 dinara mesečno i sa popust karticom lepo živi, a da nama to nije potrebno već samo zahtevamo da nam se vrati oteto što smo svojim decenijskim radom zaradili", rekao je Babić.

povezane vesti

komentari (11)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Nevena

02. novembar 2017.

Opozicija na čelu sa Šabićem želi da upropasti sve što je lepo, pa i senior kartice za penzionere.

Ana

02. novembar 2017.

Lepo je Sabicu sto priznajes da obicno zloupotrebljavas funkciju .To "mogu da zabranim , ali ..." samo to znaci!

Penzioner

02. novembar 2017.

Zašto bi se zaustavilo nešto što bih ja lično (iako sam iz Vršca) kao penzioner voleo da imam. Te kartice su dobra ideja i mislim da smo kao stariji građani zaslužili da imamo neke povlastice pri kupovini.

miki

02. novembar 2017.

I šta bi time postigli kada bi zaustavili akciju? Kome bi naudili, penzionerima ili vlasti? Pustite vlast da radi kad već hoće da nešto pokloni!

Kaca

02. novembar 2017.

Ovaj Sabic je potrcko opozicije koji radi po njihovom nalogu

Zoran Jovic

02. novembar 2017.

Aleksandar Vucic pomaze,Sabic odlaze!

vladimir

02. novembar 2017.

Uglavnom sve providni, glupi komentari koji zagađuju elektronski prostor. Hajde botovi na neke druge sajtove. Zalutali ste. Ovo ovde vam je jalov posao jer, na vašu žalost, ciljna grupa vam tu nije prisutna.

Pedala

02. novembar 2017.

Čitam komentare i smejem se. Prvo ovi što pišu nisu penzioneri a kao drugo ne znaju ni šta znači ta kartica i zašto se javio Šabić. Između ostalog imaju i popust za sopstvenu sahranu, ako im je to dobro onda ništa.

panta

03. novembar 2017.

Penzionerima svaki popust znaci mnogo . Nije u redu da Sabic to zaustavi zbog jeftinih politickih poena.

miki

04. novembar 2017.

Dobro došli u radni logor Ofšor SNSrbistana. Kartice ostavite kapou, stvari u garderobi i pređite u kupatilo. Prijatan boravak želi vam uprava logora..

Nebojša Tasić

04. novembar 2017.

Vesić je takvom izjavom samo demonstrirao nasilnićko ponašanje neprimereno demokratskom društvu i činjenicu da nije dorastao g-dinu Šabiću. Sama činjenica da ovde imamo udarnički nastup prodanih botova dovoljno govori da se vlast plaši Šabića koji pošteno i efikasno radi svoj posao.