Site name

Trivan: Gotov Nacrt Zakona o klimatskim promenama

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da je gotov nacrt zakona o klimatskim promenama i ukazao da su prve procene da će za usklađivanje sa standardima EU životne sredine biti potrebno između 12 i 15 milijardi evra.

Piše: FoNet

Beograd 03. novembar 2017. 15:15

Trivan je na završnoj konferenciji tvining projekta "Uspostavljanje mehanizma za sprovođenje Uredbe o mehanizmu monitoringa" u Palati Srbija ukazao da se adaptacija na klimatske promene odnosi na sve segmente društva, zbog čega je taj zkon o jedan od najavažnijih koji će biti usvojen.

Trivan je najaveo da će Zakon omogućiti strateško planiranje i bolju adaptaciju na izmenjene klimatske uslove, a da je on sa svim pratećim dokumenti biti preduslov za ulazak u Evropsku uniju (EU).

Tvining projekt o prilagođavanju klimatskim promenama, vredan 1,2 milona evra podržala je EU.

Trivan nije mogao da precizira kada će Vlada Srbije utvrditi nacrt zakona, ali je najavio da će potom biti donet i akcioni plan koji će odrediti šta će tačno morati da urade institucije i privreda u adaptaciji na klimatske promene.

To znači, kako je predočio Trivan, da posle prilagođavanja nijedna kompanija niti institucija, neće moći da proda svoje usluge i proizvode, a da u to nisu ugrađeni osnovni ekološki principi.

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Mateja Norčič Štamcar izjavila je da je zatvaranje tvining projekta korak u približavanju srpskog zakonodavstva pravnim tekovinama EU u ekologiji.

Prema njenim rečima, to vodi bezbednijim zdravstvenim uslovima i pomaže zaštitu budućih generacija od negativnih posledica klimatskih promena. 

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.