Site name

Poverenica: Patrijarhalni obrasci i stereotipi o ulogama žena

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković održala je predavanje u okviru završnog modula "Škole demokratije" koju organizuju Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) i Inicijativa Otvoreni parlament, u saradnji sa Misijom OEBS, saopšteno je danas iz njenog kabineta.

2

Piše: FoNet

Beograd 05. novembar 2017. 13:29

Poverenica: Patrijarhalni obrasci i stereotipi o ulogama žena

Foto: Medija centar

Janković je istakla da su mehanizmi zaštite rodne ravnopravnosti definisani brojnim zakonskim propisima, ali da još nije deo svakodnevnog života, jer su preovlađujući modeli odnosa i dalje bazirani na patrijarhalnim obrascima i stereotipima o ulogama žena i muškaraca u društvu.

"Žene se svakodnevno suočavaju sa ogoljenim i prikrivenim formama omalovažavanja, isključivanja, ponižavanja, pa i nasilja, i to samo zato što su žene, a diskriminaciji su posebno izložene žene iz višestruko marginalizovanih grupa", ukazala je ona.

Žena iz tih grupa, upozorila je Janković, gotovo da uopšte nema u javnom životu, posebno na mestima na kojima se odlučuje.

"Nijedan propis, ma koliko savršen bio, neće dovesti do faktičke rodne ravnopravnosti. Jedino promena svesti i edukacija svih aktera u društvu može razbiti ove prepreke i omogućiti nam da zaista imamo jednake mogućnosti, bez obzira na pol u kojem smo rođeni", naglasila je ona.

Janković je napomenula da praksa Poverenika za zaštitu ravnopravnosti pokazuje da je pol jedan od dva najčešća osnova zbog kojih građani podnose pritužbe zbog diskriminacije.

povezane vesti

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Radoje

05. novembar 2017.

Poveravanje dece majkama nakon razvoda braka posledica je patrijarhalnog stereotipa da samo žene mogu da gaje decu. Poverenica bi morala da se oglasi protiv tog oblika rodne diskriminacije, tako da muškarci i žene budu jednako zastupljeni kao staratelji dece.

Nebojsa Zivkovic

06. novembar 2017.

Ne citam, niti cu ikad citati "DANAS" ali se pitam ovako kad preletim, jel ovo neki informativni magazin ili feministicko radikalno propagandna ustanova?? Non stop gender bullshit, onda ova JANKOVIC sa nkenim ispiranjem mozga.... Sve te "napredne evropEJske demokrate" uvek tako nekako vaspitački odozgo "srpsku rulju" u slobide evropske demokratije uvode, a te slobode su gore id svih komunizama i fašizama zajedno... Politicki korektno licemerje, uglavnom psihicki poremecenih, sexualno deformisanih, i ideologiziranih, poptuno zaslepljenih osoba. Neverovatno diktatorsko NAMETANJE top-down gender mainstreaming ideologije sve u nekoj suludoj navnidnoj slobodi, toleranciji, "postovanju mtava marginalnih grupa"... mi dolazimo di stanja gde svako ima svoju identity politiku, i svaka ludakinja (mislim na ludakinje svih 30 polova i rodova) svako svoje osecanje preko tuzbe demzcijacije suda i kazne sprovodi..... Cim vidim tu jankovixku i one mnogo pametne iz Autinomnog Ženskog Centra, muka mi je, i zao mi naseg naroda jer u naivnosti misli moguće, te i takve žene se stvarno za neku "ravnopravnost" i slicno bore..... Daleko od toga... ivde se radi i patoloskoj ideologiji zvana feminizam, koja u svojim radikalnim spisima, lizeraturi ,knjigama i uzbenicima sasvim.jasno i otvoreno opsije vuduceg drustva opisuje i diskutuje, sa desetkovanim obezvlascenim muskarcima drzanim za priplod.... i slicne stvari.... Muka mi je od tolikoe pol. korektnosti