Site name

Mihajlović: Napredak u rodnoj ravnopravnosti

Srbija se, prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma o stanju u rodnoj ravnopravnosti, nalazi na 40. poziciji od ukupno 144 zemlje, i u odnosu na prošlu godinu napredovala je za osam mesta, izjavila je danas potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Piše: FoNet

Beograd 07. novembar 2017. 19:14

Mihajlović: Napredak u rodnoj ravnopravnosti

Foto: Media centar

Ona je istakla u saopštenju da je Srbija povećala svoj skor u domenima zdravlja, obrazovanja i političkog osnaživanja žena, dok je u domenu ekonomske participacije zadržala prošlogodišnji skor.

Srbija je danas najbolje plasirana zemlja u regionu kada je u pitanju rodna ravnopravnost, ostavivši iza sebe Hrvatsku na 54. mestu, Bosnu i Hercegovinu na 66. poziciji, Makedoniju na 67. a Crnu Goru na 77. mestu. U odnosu na 2012. godinu kada smo bili pedeseti na svetu, napravili smo skok od deset pozicija, rekla je Mihajlović.

Mihajlović je podsetila da je u prethodnom periodu uvedeno rodno odgovorno budžetiranje i da je Srbija, kao jedina zemlja van Evropske unije, izradili Indeks rodne ravnopravnosti.

Jačamo institucije, donosimo zakone i strategije, osnažujemo saradnju sa organizacijama civilnog društva, pokrećemo i podržavamo kampanje za dobrobit žena, navela je Mihajlović.

Globalni Gender Gap Index kreiran je da meri dostignuća u rodnoj ravnopravnosti u četiri oblasti: Ekonomska participacija i šanse, Obrazovna postignuća, Zdravlje i trajanje života i Političko osnaživanje.

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.