Site name

Aranđelovac: Inspekcija u školi, krivični postupak protiv troje

Više javno tužilaštvo u Kragujevcu pokrenuće krivični postupak protiv tri maloletne osobe zbog nasilničkog ponašanja nad učenicom u Arenđelovcu.

5

Piše: Danas Online/FoNet

Beograd 09. novembar 2017. 10:00

Aranđelovac: Inspekcija u školi, krivični postupak protiv troje

Ministarstvo prosvete će u Tehničku školu u Aranđelovcu, pošto se na društvenim mrežama pojavio potresan snimak kako školski drugovi brutalno tuku učenicu, upititi prosvetnu inspekciju i pokrenuti vaspitno disciplinski postupak, preneo je N1.

Ceo minut traje mučni snimak, iz srednje Tehničke škole iz Aranđelovca. Dan pošto se pojavio na Internetu, majka prebijene devojčice, za portal Srbija danas, otkriva da se sve dogodilo 13. oktobra. Uzrok tuče navodno je to što su njenoj ćerki upali na Fejsbuk profil i koristili ga da fotografije neprimerenog sadržaja šalju dečacima iz škole.

"Sve nam je rekao njen drug iz njene škole koji nam je tu u komšiluku. Rekao nam je da su je šamarali. Ona je to prećutala. Taj dan, kad se sve izdešavalo u školi nije bio niko od dežurnih, ni direktor, ni bilo ko da odreaguje. Ćerkin drug je sišao dole kod direktora, ali on nije bio tu", rekla je majka pretučene devojčice.

"Nisam mogao da budem tu jer se sve dešavalo u popodnevnoj smeni u pola sedam uveče", odgovara direktor škole.

Šta se tačno dešavalo utvrđivaće prosvetna inspekcija. Protiv svih aktera tuče pokrenut je vaspitno - disciplinski postupak, a protiv troje biće pokrenut krivični postupak zbog vršnjačkog nasilja. U Ministarstvu prosvete, kažu da su pogođeni i šokirani scenama nasilja u aranđelovačkoj školi.

"Sada nama može da se čini da imamo mnogo više vršnjačkog nasilja nego pre, međutim reč je o efektu prijavljivanja i vidljivosti", kaže Milja Krivokuća, iz Grupe za zaštitu od nasilja i diskriminacije Ministarstva prosvete.

Za šest godina, koliko u Ministarstvu prosvete postoji telefon za prijavu nasilja u školama, mesečno bude prijavljeno oko 20 slučajeva, uglavnom verbalnog nasilja, a da li je to više nego pre 10 godina nema odgovora, jer su u Ministarstvu promenili način praćenja i prijavljivanja nasilja u školama.

Mihajlović: Nasilje je svuda oko nas

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da ju je veoma uznemerio snimak vršnjaćkog nasilja koji se dogodio nas devojčicom u Tejničkoj školi u Aranđelovcu i da je taj čin nedopustiv. “Taj čin ne samo da je nedopustiv, nego govori u prilog onome što stalno ponavljam – da bi stvarali nenasilno društvo, važno je da radimo sa najmlađima, da ih učimo koliko je nasilje štetno, da im govorimo rodnoj ravnopravnosti i potrebi da poštuju i čuvaju jedni druge”, rekla je Mihajlović. Ona je u saopštenju navela da se ne može govoriti o suzbijanju nasilja nad ženama ako se u tu borbu ne uključi celo društvo – država, nevladin sektor, stručna javnost i mediji.

povezane vesti

komentari (5)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Praziluk zemlja!

09. novembar 2017.

Sad će Šarčević da drekne:-Ovo se ne bi dogodilo,da đaci imaju uniforme,sa brojem na leđima,kao u nemačkim KZ-logorima!

slobodan

09. novembar 2017.

Kada bi samo 4-5 grupa nasilnika vrsnjaka ,bilo poslato u KPD na po 6 meseci,mnogo brze bi se prevazilazila ova negativna pojava koja je posledica nedostatka vaspitno poprvnih mera,kako u drustvu tako I u porodici.

zoran

09. novembar 2017.

Deca samo ponavljaju ono što su videli od odraslih u društvu. Šta su mogla da vide naša deca od 1990-2017 nego APSOLUTNU AGRESIJU koju emituje vlast preko svih medija: teorija zavere, ugroženost nacije od svih iz bivše YU, a Zapad da i ne spominjem....ratovi, ratna mržnja,.... ratovi u rukavicama,.....kalimero sindrom, dalje širenje teorija zavere,...., te na kraju nagrađivanje onih koji su PODSTICALI agresiju: ulice u našim gradovima nose njihova imena, oni dobijaju državne nagrade i penzije,...., svuda su oni vode sve u državi i društvu....a mogu i da predaju na akademijama.....znači ono što je kazala nobelovka Miler je istina "mi smo sami sebe doveli u situaliju u kojoj se nalazimo"....

Pedagog

09. novembar 2017.

Samo 3 krivične prijave?! Ova deca koja su šamarala svoju drugaricu su već pokazala neke oblike nasilničkog ponašanja i ranije! Da vidimo šta se sve preduzelo po pitanju toga od strane odeljenjskog starešine, Strčnog saradnika ,ako ga ima škola, direktora! Tog dana je neki nastavnik morao da bude dežuran,kako deca znala kome da se obrate u toku smene za pomoć, ako im je potrebna! Nema dežurnog nastavnika, deca ne znaju ko je dežuran i za to treba da odgovara direktor škole! Kao što vidite ima dosta odgovornih?!

Natalija

09. novembar 2017.

Svi mediji pričaju o telefonu na koji se mogu prijaviti slučajevi vršnjačkog nasilja ali nikako da nam kažu broj!!! Molim vas recite nam koji je to broj? Zna li neko u Srbiji taj broj? Trebalo bi da bude javan i svima u svakom trenutku dostupan zar ne?