Site name

Novi zakon drastično smanjio ulogu univerziteta u nacionalnim telima za kontrolu kvaliteta u visokom obrazovanju

Partijski poslušnici umesto stručnjaka

Akreditacija studijskih programa i visokoškolskih ustanova biće pod direktnom kontrolom izvršne vlasti, jer je novim Zakonom o visokom obrazovanju značajno povećan njen uticaj, a smanjeno učešće univerziteta.

2

Piše: V. Andrić

Beograd 09. novembar 2017. 14:30

Partijski poslušnici umesto stručnjaka

Bivša predsednica Komisije za akreditaciju Vera Vujčić pojašnjava za Danas da je novi zakon suštinski izmenio sastav i način izbora Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta. Po starom zakonu Nacionalni savet je imao 21 člana koje je birala Skupština Srbije, od kojih 14 na predlog Konferencije univerziteta Srbije (KONUS) i Konferencije akademija strukovnih studija (KAS), a sedam na predlog Vlade. Po novom zakonu, Nacionalni savet ima 17 članova koje imenuje Vlada, i to osam na predlog KONUS-a i KAS-a, a devet članova na predlog ministarstva nadležnog za visoko obrazovanje i Privredne komore.

- Jasno je da je uticaj akademske zajednice na sastav Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje bitno smanjen, i da će se većina kandidata za članove tog tela, umesto u demokratskoj proceduri na Skupštini KONUS-a i KAS-a, birati u administrativnim telima koji su pod uticajem dnevne politike. Osim toga, Nacionalni savet više ne bira Skupština nego Vlada, što nije adekvatno jer je reč o nacionalnom telu koje mora biti nezavisno od izvršne vlasti - navodi Vujčić.

Ona podseća da je po novom zakonu, Komisija za akreditaciju prerasla u Nacionalno akreditaciono telo (NAT) sa statusom pravnog lica koje obrazuje Vlada. Upravni odbor NAT-a ima sedam članova koje imenuje Vlada, od toga samo dva na predlog KONUS-a i KAS-a.

- Stručni organ NAT-a je Komisija za akreditaciju koja ima 17 članova i koju bira Upravni odbor, na predlog Nacionalnog saveta. Nije navedeno da članovi KONUS-a i KAS-a imaju bilo kakvu ulogu u formiranju liste kandidata za Komisiju za akreditaciju. Ovo predstavlja veliki korak unazad u odnosu na prethodni zakon, po kome je članove Komisije za akreditaciju birao Nacionalni savet na predlog KONUS-a i KAS-a iz reda istaknutih redovnih profesora, naučnika, umetnika i stručnjaka, odnosno iz reda profesora strukovnih studija. Postoji realna opasnost da u oba nacionalna tela za obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju umesto vrhunskih stručnjaka dominiraju politički poslušnici - upozorava Vujčić.

Ona kaže da je u ovom trenutku neizvesno ko će biti u novom sastavu Nacionalnog saveta i NAT-a, a od toga će zavisiti kako će ta tela funkcionisati i da li će postojeći sistem akreditacije biti urušen.

Generalni sekretar Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Miodrag Popović kaže za Danas da su zakonska rešenja o izboru nezavisnih regulatornih tela tako "upakovana" da se poveća uticaj izvršne vlasti na akreditaciju, dok je uticaj univerziteta koji su glavni akteri u tom procesu, značajno smanjen. On ukazuje da se u zakonu prvi put među nadležnostima Ministarstva pojavio član da ono na zahtev zainteresovanog lica potvrđuje validnost njegove javne isprave, odnosno diplome.

- To znači da Ministarstvo može nelegalnu diplomu da proglasi legalnom, a vi sa takvom diplomom možete da postane nastavnik, i to je ono što će najverovatnije dovesti do akreditacije Univerziteta u Novom Pazaru. I dosad je Vlada pokušavala da te diplome proglasi legalnim, ali nije imala zakonski osnov, a sada ga ima - ističe Popović.

Profesionalizam

- Dosadašnji način izbora članova Nacionalnog saveta i Komisije za akreditaciju, koji je bio pod punom kontrolom akademske zajednice, garantovao je visoki profesionalizam svakog pojedinca. Akademska zajednica Srbije je u potpunosti prihvatila uspostavljeni sistem - kaže Vera Vujčić, ilustrujući to podacima iz anonimne ankete o stepenu zadovoljstva akademske zajednice sistemom za obezbeđenje kvaliteta. Tako je, recimo, ove godine 76 odsto visokoškolskih institucija ocenilo profesionalnost, stručnost i etičnost članova Komisije ocenom odlična ili dobra, 15 odsto kao zadovoljavajuću, a devet kao lošu.

povezane vesti

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Risikesh

09. novembar 2017.

Ovaj zakon predstavlja smrt obrazovnog sistema. Napravljen po meri za prevarante svaki cosak, svako selo ce imati privatni fakultet.

V

09. novembar 2017.

Gospodju Veru (Kovacevic) Vujicic znam kao profesorku sa PMF-a i čudi me njeno učešće u ovim telima koja donose odluke mimo struke već po naređenju Stranke.