Site name

Samo jedno ubistvo novinara je ratni zločin

Ubistvo novinara i prevodioca Aleksandra Simovića Sime, jedini je od 14 slučajeva ubijenih i kidnapovanih novinara i medijskih radnika na Kosovu, koji je Euleks istraživao kao ratni zločin, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS).

Piše: FoNet

09. novembar 2017. 16:28

Samo jedno ubistvo novinara je ratni zločin

To je "jedan kroz jedan" ratni zločin, izjavila je za UNS šefica Euleksa Aleksandra Papadopulu, ali nema odgovor na pitanje da li će se ovaj zločin naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK u Hagu.

Od ukupno 14 slučajeva ubistava i kidnapovanja novinara i medijskih radnika tokom i nakon sukoba na Kosovu, koliko je UNS utvrdio, nijedan nije rešen.

Od 11 slučajeva ubistava i kidnapovanja novinara za koje Euleks priznaje da ima saznanja, i dalje su otvorene su samo dve istrage o nestanku novinara srpske redakcije Radio Kosova Marjana Melonašija i to pred Osnovnim tužilaštvom u Prištini, i ubistvu novinara lista "Bota Sot" Džemailja Mustafe, koji istražuje Specijalno tužilaštvo Kosova (SPRK).

Za ostalih devet slučajeva Euleks navodi da su zatvoreni i da mogu biti ponovo otvoreni ukoliko se dođe do novih dokaza.

Udruženje je zatražilo podatke o ubistvima i kidnapovanjima 14 novinara i od misije Kfor, jer su se porodice žrtava uglavnom za pomoć prvo obraćale predstavnicima te misije, međutim, u Kforu kažu da nemaju nikakvih informacija.  

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.