Site name

Srbiji nedostaju dokumenta o pravima dece

Mreža organizacija za decu Srbije (MODS) saopštila je danas da Srbiji nedostaju dokumenta u oblasti prava deteta i mere zaštite, zbog čega očekuje da će Savet za prava deteta u novom sazivu aktivno raditi na ispunjenju tih ciljeva.

2

Piše: FoNet

09. novembar 2017. 16:56

Foto: FreeImages/ MagdaS

Mreža organizacija pozdravila je početak rada vladinog Saveta za prava deteta, kojom predsedava ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, navodeći da je u novi saziv imenovana i predsednica Upravnog odbora MODS Jasmina Miković.

Podsećaju da je Akcionim planom za Poglavlje 23 Vlada Srbije preuzela obavezu da ojača ulogu Saveta u formulisanju i praćenju politika u oblasti prava deteta.

U saopštenju MODS izražava nadu da će Vlada raditi na osnaživanju Saveta za prava deteta, tako da on preraste u vodeći međusektorski koordinacioni mehanizam dečje zaštite.

Članice MODS očekuju da će u cilju poboljšanja kvaliteta života dece prvo biti urađen Nacionalni plan akcija za decu i Zakona o pravima deteta, kao okvir opšte politike države prema deci.

Takođe da će biti usvojena Nacionalna strategije za prevenciju i zaštitu dece od nasilja.

U saopštenju se navode i dalje neophodne aktivnosti- smanjenje siromaštva dece, usvajanje zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, izmene zakona o socijalnoj zaštiti, kako bi se povećao obuhvat novčanih socijalnih davanja za praćenje slučajeva dečjih, ranih i prinudnih brakova, a posebno među romskim devojčicama.

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Habeas corpus

10. novembar 2017.

Savet Evrope je 2013 godine usvojio deklaraciju u kojoj je osudio sve oblike kršenja dečijih prava, a naročito je žigosao praksu narušavanja integriteta dečijeg tela iz religijskih pobuda roditelja, čime se poslata jasna poruka da pojedini verski obredi, koji se vrše nad decom, predstavljaju oblik nasilja. Nažalost, takva praksa je još uvek prisutna i kod nas, a verski motivisane i medicinski neopravdane zahvate nad decom bi trebalo zakonom zbraniti, pošto je tu reč o reliktima najgoreg religijskog varvarizma.

Petar pekar

10. novembar 2017.

Nije problem u nedostatku dokumenata već u nesprovođenju postojećih. A fingiranje raznih naprednih radnji na poboljšanju koječega je specijalnost svih naših vlastodržaca a SNS i koalicija su to doveli do "savršenstva"