Site name

Skrozza: EU da ne odmaže u borbi za slobodu medija

Evropska unija (EU) ne treba da bije naše bitke, već samo da nam ne odmaže u naporima da se izborimo za slobodu medija u Srbiji, izjavila je danas predstavnica Grupe za slobodu medija, novinarka Tamara Skrozza na završnom panelu konferencije Medijski dani Zapadnog Balkana.

5

Piše: Fonet

Tirana 10. novembar 2017. 15:08

Foto: www.mc.rs

 Na ovom panelu prisustvovao i evropski komesar za proširenje Johanes Han. Skrozza je pozvala predstavnike EU da se vrate vrednostima na kojima se temelji Unija i da "učine da ponovo poverujemo u njihove poruke da je sloboda medija prioritet u procesu evropskih integracija".

Uprkos informacijama koje EU ima o stanju u medijima, ona otvoreno podržava politiku odgovornu za ovu situaciju, ukazala je Skrozza i ocenila da njeni predstavnici daju izjave koje dobro zvuče, ali koje ili ne odgovaraju istini ili ne znače ništa.

Skrozza je apelovala na zvaničnike EU da iskoriste svoj uticaj u pregovaračkom procesu i spreče dalje urušavanje medijske scene i uslova za rad medija.

Vlast koristi sve legalne, ilegalne, poznate i nepoznate metode za ekonomski, politički i fizički pritisak na medije, "kako bi nas iscrpeli, istrošili, učinili poslušnim ili nevidljivim", predočila je Skrozza.

Novinari iz Srbije, koji su prisutni na ovoj konferenciji, istakla je Skrozza, "jesu odgovorni, profesionalni i proaktivni, njih ne treba podsećati da budu takvi".

Ona je apelovala na predstavnike EU da ne daju ekskluzivne intervjue medijma "koji su sredstvo propagande i sramota svih nas", kao i da u svoje izveštaje uključe podatke koje dobijaju od evropskih eksperata na terenu.

"Mi se borimo, ne za rečenice koje dobro zvuče, već za opstanak profesije i sopstveni opstanak", zaključila je Skrozza. 

povezane vesti

komentari (5)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Kalča

10. novembar 2017.

Da, cenenjena Skrozza, vaša analiza je potpuno tačna. Ali, da li je moguće da još uvek verujete u lekovito i demokratsko delovanje EU birokratije u ovoj periferijskoj nedođiji? Pa upravo EU je dovela na vlast i održava na vlasti ovu satrapiju. Vučić i Johanes Han su generatori sveopšteg zlog stanja u Srbiji. Nekada sam verovao u EU i smatrao da je Srbiji tamo mesto, kao najboljem mestu na svetu za život. Sada, kada je EU postala rodno i sigurno mesto za novu i brutalnu desnicu ne smatram je više svojim prijateljem. Ukoliko ikada bude ikakvog referenduma o ulasku Srbije u EU ja ću glasati protiv.

Dragomilovic

10. novembar 2017.

Ma u evropi je gore nego kod nas, a na nas se non stop nešto apeluje. Dobro ste im odgovorili, svaka Vam čast Tamara. Neka se oni bore da stanje u novinarstvu bude bolje u EU. Nije kod nas gore nego kod njih i nemoj stalno da gledaju na nas sa nipodaštavanjem.

Nole

11. novembar 2017.

Svaka čast novinarki na hrabrosti da kaže otvoreno EU da ne podržava ovu kamarilu goru od one MIloševićevsko Šešeljevske i da se odrede prema tome. Takođe se očekuje od onog Italijana koji je zamenio Devenporta da preduzme nešto ili neka kaže da ne može i nemoj da reklamira ovog despota i njegove kumove braću i ostalu kriminalnu družinu koja svakodnevno iscrpljuje medije i pravi od Srbije logor i koja je uz to i duboko kriminalizovana.

pokojini toza

11. novembar 2017.

Stvarno ne znam kako da verujem u ovo sto sam procitao, Eu nema zamerki prema vlasti u Srbiji po pitanju medija ali opoziciji ni to ne odgovora. Sad im ne odgovora ni EU i njih ce proglasiti za Diktatore.

joNS

14. novembar 2017.

Bravo Tamara! Najzad da neko jasno i nedvosmisleno imenuje glavne kreatore katastrofe u kojoj se nalazimo. Briselska birokratija je glavni igrač, AV je samo podizvođač radova.