Site name

Istraživanje pokazalo veliku apatiju mladih, barem u institucionalnim okvirima

Četvrtina mladih u Srbiji nema ni posao ni školu

Omladina se ipak sve više okreće preduzetništvu.

Čak četrvtina mladih između 15 i 30 godina nije zaposlena, ali se ni ne školuje, niti se na drugi način usavršava. Ovo je pokazalo istraživanje u okviru projekta „Mreže omladinskih fondova Zapadnog Balkana i Turske”.

2

Piše: Marija Janković

Beograd 13. novembar 2017. 19:00

Projekat će se tokom naredne četiri godine, organizovati u Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Makedoniji i u Turskoj, a u našoj zemlji ga sprovodi Fondacija „Ana i Vlade Divac“.

 “U Srbiji NEET stopa (svi građani koji nisu zaposleni, ne školuju se, niti se na drugi način usavršavaju) za mlade između 15 i 30 godina iznosi 25,2 odsto, dok u Evropskoj uniji iznosi 14,8 odsto”, navodi se u istraživanju. “Kada su u pitanju mladi od 15 do 24 godine, taj odnos je 19,7 odsto u Srbiji naspram 12 odsto u EU.”

Prema istraživanju, najveće šanse da se nađu u ovoj grupi imaju mladi sa niskim stepenom obrazovanja,  imigranti, zatim deca iz razvedenih brakova, deca čiji su roditelji duže vremena nezaposleni i mladi iz siromašnih porodica.

Među njima su i mladi koji rano napuštaju školu, odnosno i građani od 18 do 24 godine sa samo završenom osnovnom školom. U 2014. godini registrovano je  47.375 takvih slučajeva, a godinu dana kasnije 42.906.

“U školskoj 2014/15 bilo je 67.757 mladih sa završenom srednjom školom, u odnosu na 2008. godinu kada ih je bilo 4.451 manje”, navodi se u istraživanju. “Broj upisanih na fakultet 2014/15 je 218.738 odnosno 17 odsto ukupnog broja mladih.”.

Ipak, istraživanje je pokazalo da postoji rekordan broj samozaposlenih među mladima, a iz Fondacije “Ana i Vlade Divac” kažu da misle da je to signal da su mladi okrenuli ka preduzetništvu.

“U 2015. godini Nacionalna služba za zapošljavanje je od mladih odobrila 811 zahteva što čini 43,7 od ukupnog broja prijavljenih za finansijsku podršku za preduzetništvo”, dodaju iz Fondacije. “U nastavku piše da je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku broj samozaposlenih mladih (15-29) u 2015. godini 39.664 – odnosno deset odsto ukupno zaposlenih mladih. To znači da nisu svi mladi tražili finansijska sredstva za zapošljavanje, neki su to uradili bez finansijske pomoći države.”

Podaci iz istraživanja govore da je u novembru 2016. godine pokrenuto 7.726 novih biznisa I registrovano 90 hiljada novozaposlenih u 53.555 novonastalih firmi.

 

povezane vesti

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Sta reci

13. novembar 2017.

To je pitanje za apsolutnog vladara, a ne naoruzanje, spremanje za rat, okruzeni smo neprijateljima, glavni neprijatelji su za drzavu neistomisljenici i kriticari apsolutnog vladara (AV), nemoj da brigas SNS se stara, uclani se, drzavni posao, nista ne radis, igras igrice, plata super i td. Dokle ova farsa moze da traje? Stavite prst na celo.

Sveta

14. novembar 2017.

Interesantno je da osobe koje razvijaju strane države drže fondacije za pridike. Koliko je Vlade Divac uplatio u PIO, FZO, uplatio u samodoprinose u Srbiji a koliko u Americi. Kao nagradu kod nas je dobio još i nacionalnu penziju. Da se mi razumemo. Nemam ja ništa protiv vrhunskih sportista koji su došli do vrhunske slave ali su njima u osnovi pomogli građani ove zemlje. Osim toga svi oni koji su rušili ovu zemlju prizivali bombardere a ukinuli narodu flasništvo, radnicima oduzeli fabbrike a potom radi javnosti bacili šaku dolara i oformili fondove da zgrću opet pare. Ni volonteri crvenog krsta ne rade badava a volontere na univerzijadi su opljačkali jer im nisu dali patike itd.... Evropa daje mrvice radi čiste savesti u fondove a većinu toga novca uzme natrag.... Jadan narod.