Site name

Vukosavljević: U medijima malo kulture

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da nije zadovoljan zastupljenošću kulturnih sadržaja u medijima, iako je njihov zadatak da se bavi kulturnim pitanjima.

4

Piše: Fonet

Užice 13. novembar 2017. 16:49

Vukosavljević: U medijima malo kulture

Ministar Vukosavljević prvi s desne Foto: Fonet/Ministarstvo kulture i informisanja

Mi smo uronjeni u industriju zabave koja je često banalna. Televizije sa nacionalnom frekfencijom nisu iskoristile sve potencijale. Emisije koje su posvećene kulturi emituju se u kasnim večernjim satima, na onim stanicama gde ih ima, a malo prostora za kulturu ima i u štampanim medijima, rekao je Vukosavljević u Užicu.

On je istakao da je postojanje rijaliti šou programa problem sa kojim se suočavaju sve male zemlje u procesima akulturacije i naglasio da nije problem što postoje programi tog tipa, već što često izostaju kvalitetni sadržaji na drugoj strani.

Kada nemaju mnogo izbora, ljudi prihvataju ono što im se nudi. Naš zadatak nije da uništavamo rijaliti programe, mada ne gledam blagonaklono na njih zbog jezičkih i drugih sadržaja koje afirmišu, ali smatram da ljudima treba ponuditi bogatije kulturne sadržaje u većem obimu, a onda neka bira šta ko voli, naglasio je Vukosavljević.

On je istakao da je, recimo, Sajam knjiga za sedam dana posetilo 200.000 ljudi, da se knjige naših pisaca prodaju u velikim tiražima, kao i da su festivali i druge kulturne manifestacije dobro posećene.

Naš problem je kako da ponudimo što više kulture, a ne da kukamo zato što postoje trivijalni sadržaji, zaključio je Vukosavljević.

Ministar kulture i informisanja danas je u Užicu obišao kulturne ustanove i radove na Starom gradu, u čiju konzervaciju je Ministarstvo kulture ove godine uložilo oko šest miliona dinara.  

povezane vesti

komentari (4)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Banalizacija?

13. novembar 2017.

Banalizacija medija je samo vrh ledenog brega - mnogo je žalosnija banalizacija u samim ustanovama kulture, koje služe za "overavanje" ortačkih projekata, izvlačenje budžetskog novca i zapošljavanje "porverenih" kadrova. Eno u šta se pretvorila NBS otkako je data u apanažu velikom "stručnjaku" Laslu Blaškoviću & družini iz PEN-centra. A nije to usamljen primer, nažalost.

Рука руку мије

14. novembar 2017.

Најбољи пример банализације су разне награде у области културе које се додељују без икаквих стварних критеријума. Пре пар месеци је горе поменутом директору НБС додељена награда за најбољи путопис, а од три члана жирија двојица су директно везани за НБС, један као члан управног одбора, а други као начелник једног од одељења. И лепо доделили људи награду свом директору! Класика :)

Sukob interesa

14. novembar 2017.

Gdegod se u oblasti kulture utvrdi da postoji sukob interesa u donošenju odluka tu ne treba samo da reaguje država, kojoj je to dužnost, već i šira kulturna zajednica. Ako svi ćute i prave se da se to njih ne tiče onda se time stvara atmosfera močvare, u kojoj bujaju samo korupcija i nepotizam.

Malo kulture!?

15. novembar 2017.

Pa ko da dođe na red,od ace-Gebelsa-Bokase!!!