Site name

Pripreme za zajedničke skokove sa Amerikancima

Pripadnici padobranskih jedinica američke i srpske vojske počeli su danas pripreme za zajedničke skokove koji će, ako meteorološke prilike budu dozvolile, biti izvedene u sredu i petak, iz transportnih aviona "C-130 Herkules" vazduhoplovnih snaga SAD i sa njihovim padobranima MC-6.

Piše: FoNet

Beograd 14. novembar 2017. 16:17

Pripreme za zajedničke skokove sa Amerikancima

Foto: Mirko Stupar/MOD

Pilot jednog od "Herkulesa" major Džared Sorensen rekao je da je zadovoljan što će imati priliku da izvede vežbu zajedno sa pripadnicima Vojske Srbije, i pohvalio srpsku gostoljubivost i hranu.

On je objasnio da su letelice, koje mogu da nose najviše 92 padobranca, a u sredu i petak će ih biti po 60 u svakoj, iz baze Ramštajn u Nemačkoj i novog su tipa, sa digitalizovanom kabinom.

Narednik Nikolas Dimišel iz padobranskih snaga SAD rekao je da su njihovi pripadnici na vežbu došli po pozivu Vlade Srbije, da izvedu vežbu sa srpskim kolegama, i da će sa svake strane biti njih oko 100.

Kapetan bojan Kovačević iz Specijalne brigade Vojske Srbije objasnio je da je danas počeo "zemaljski" deo vežbe - priprema i upoznavanje sa procedurama i padobranima, a da je za sredu, ako meteorološki uslovi budu dozvoljavali, predviđen "skakački dan".

Saradnju sa američkim padobrancima i pilotima Kovačević je okarakterisao kao "izuzetno korektnu".

Planirano je da skokovi, ako meteorološki uslovi budu povoljni, sutra budu izvedeni iznad Kovina, a u petak iznad Lisičijeg jarka, a od tih uslova zavisiće i sa koje visine će padobranci skakati. 

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.