Site name

Inicijativa IZ u Srbiji na Saboru IZ BiH

Muftijstvo za Bošnjake u Turskoj?

Sa redovnog zasedanja Sabora Islamske zajednice (IZ) BiH, održanog krajem oktobra, procurela je informacija da je IZ u Srbiji pokrenula inicijativu da se formira muftijstvo za Bošnjake u Turskoj.

1

Piše: S. N.

 Novi Pazar 14. novembar 2017. 20:32

Novi Pazar Foto: www.wikipedia.org

- Bosansko-hercegovački portali prenose da je predsednik Mešihata IZ u Srbiji muftija Mevlud Duduić, najpre podržao Nacrt pravilnika o organizaciji IZ BiH u dijaspori i "ukazao na određene specifičnosti sa kojima se susreću muslimani koji žive u zemljama zapadne Evrope, Amerike i Australije".

 Nakon toga, muftija Dudić je članovima Sabora, a zasedanju je prisustvovao i vrhovni poglavar reisu-l-ulema Husein Kavazović, predložio "da ozbiljno razmisle o formiranju muftijstva za Bošnjake u Turskoj". Kako prenose bh-portali, muftija Dudić je svoju inicijativu obrazložio činjenicom da u toj zemlji živi veliki broj iseljenih Bošnjaka, pa im "treba omogućiti ostvarivanje verskih prava u skladu sa njihovim interesima i potrebama".

 BH-portali su ovu inicijativu odmah okarakterisali kao "želju IZ u Srbiji da podeli IZ u Turskoj". Upravo je iz Turske, u poslednjih nekoliko godina, kretala inicijativa da dođe do pomirenja između dve upravljačke strukture IZ u Srbije i da se stvari jedinstvena organizacija muslimana u ovoj državi. Sve se završilo samo na pokušajima.

Obe IZ, Srbije i u Srbiji, uputile su čestitke novoizabranom čelniku Predsedništva verskih poslova Turske Aliju Erbašaru. Ne treba isključiti mogućnost, da posle izbora novog turskog verskog poglavara, ne krene nova inicijativa za stvaranje jedinstvene IZ u Srbiji, koja je, pre tačno deset godina, podeljena na dve upravljačke strukture koje se međusobno ne priznaju.

povezane vesti

Ramazanska trka će opet biti ulična

0

Piše: Prvoslav Lešević

Koliko metara do "sreće"?

0

Piše: S. Novosel

Plaćali bez valjanih dokaza

0

Piše: S. Novosel

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Bogdan

15. novembar 2017.

Ahahahahah popovi ko političari... bagra...