Site name

Tribina Zrenjaninskog socijalnog foruma o problemu vodosnabdevanja

Prečišćena voda biće dva i po puta skuplja

Najgori sastojak zrenjaninske vode jeste organska materija, jer ona daje boju vodi i predstavlja podlogu za razvoj mikroorganizama, a za nju je vezan i štetni arsen kao radikal, objasnio je na tribini Zrenjaninskog socijalnog foruma nekadašnji šef laboratorije JKP "Vodovod i kanalizacija", diplomirani biolog Živojin Đurin.

6

Piše: M. Pudar

Zrenjanin 14. novembar 2017. 21:18

Foto: Freeimages

Prema njegovim rečima, drugi gradovi u Banatu imaju sličan problem, a nisu zabranili upotrebu vode iz vodovoda za piće, pa je pitanje da li je Zrenjanin doveden u zabludu.

- Naši zakonodavci su se zatrčali još krajem devedesetih prošlog veka, kada su doneti ovako rigorozni propisi, stroži nego u Evropskoj uniji i nekim susednim zemljama. Da li ćemo kao grad, na kraju, ispasti smešni, pokazaće vreme. Teško je sa sigurnošću reći da li je izgradnja prečistača uopšte dobar potez i kolika će cena vode biti. Pokazatelji su da će biti dva i po puta skuplja od sadašnjih 29 dinara po kubnom metru, smatra Đurin.

Na tribini je prikazan film posvećen problemu pijaće vode pod nazivom "Zrenjaninski rašomon", koji je podsetio ne samo na višedecenijski problem vode već i na građanske aktivnosti i proteste organizovane sa ciljem da se problem reši. Ovom prilikom moglo se čuti i da je novi prečistač pred dobijanjem upotrebne dozvole, da se investitor obratio Ministarstvu zdravlja jer nije dobijena saglasnost pokrajinske sanitarne inspekcije, a da će se o ceni vode tek odlučivati. Građane je sem cene vode, interesovalo tehnološko rešenje prečistača, gde je zapelo sa dozvolama pa postrojenje ne radi i kakva je mogućnost aktiviranja uličnih bunara, koji ih je nekada bilo 130 u gradu, a za vreme bombardovanja 1999. godine pokazali su se značajnim za vodosnabdevanje.

komentari (6)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Gale

15. novembar 2017.

Mi smo zaista čudno društvo. Evo, 1000 l prerađene vode, koja zadovoljava standarde da može da se pije, košta 29 dinara. Litar Koka-kole košta 70 din. Da li je to normalno, da li u narodu neko može da kaže da je voda skupa. Sa arsenom i drugim materijama u vodi, zbog tehnologije prerade ona je u celom svetu znatno skuplja. U Vojvodini pogona preradu arsena ima samo Subotica, i to jedan deo.

Sd

15. novembar 2017.

..."stetni arsen kao radikal"- objasnio je biolog ... Kako to kad u Zrenjaninu vladaju "napredni" radikali?

Pc

15. novembar 2017.

Kakva je opstina koja nece da napravi pecistac i novinari koji kazu da je 90 dinara puno za 1000 litara vode. Pa ko poljeva baste treba da plati, a ovko su svi bez vode.

Дуле

15. novembar 2017.

Живим у Сивцу, код нас је кубик одавно 51 динар.

Zrenjaninac

15. novembar 2017.

Nemam vise snage da komentarisem nacin "upravljanja" javnim resursima ovih SNS turbo-radikala u gradu na Begeju !!!! Gradjani su sludjeni permanentnim "preletanjima" i razocarenjima u lokalne "funkcionere",pa je i moj komentar suvisan !!! Al'''' da propadamo,propadamo !!!!

Pedja

15. novembar 2017.

@Gale, ocigledno nisi iz Zrenjanina, tih 29 din se placa za vodu koja je braon boje, kad sipas u belu serpu ona postane tamno zuta. Da ne kazem jos i da voda povremeno smrdi na kanalizaciju. Mozda Zrenjaninu nije potrebna ovakva fabrika vode, ali nekakva jeste. @SD to su slobodni radikali, jer sa promenom vlasti oni ce slobodno da predju svi u drugu stranku na vlasti.