Site name

Izvršni potpredsednik Atlantskog savjeta Dejmon Vilson rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je neophodna aktivnija uloga Sjedinjenih Država u regionu

Strategija SAD: Stalno vojno prisustvo na Balkanu

Atlantski savet objaviće izveštaj "Balkan napred - nova američka strategija za region".

4

Piše: Danas Online

28. novembar 2017. 09:35

Strategija SAD:  Stalno vojno prisustvo na Balkanu

Dejmon Vilson Foto: VOA

Kako navodi Glas Amerike, u njoj se predlaže uspostavljanje stalnog američkog vojnog prisustva u jugoistočnoj Evropi, zalaganje za "istorijsko pomirenje" sa Srbijom i obnovaljanje reputacije SAD kao istinskog posrednika.

Izvršni potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je neophodna aktivnija uloga Sjedinjenih Država u regionu. Ako Vašington ne bude više angažovan, rizikuje izbijanje krize na Balkanu, upozorava Vilson.

- U našem izvještaju, vraćamo se početnim principima i poručujemo da je vrijeme da Sjedinjene Države ponovo iznesu jasnu viziju da će Zapadni Balkani biti dio transtlantske zajednice. To je naša vizija, strategija i partnestvo sa Evropskom unijom. Drugo, da postoje određene oblasti gdje Sjedinjene Države imaju izraženu ulogu - prvo je bezbjednost, odnosno da se pošalje poruka regionu da je prisustvo naših bezbjednosih snaga trajno i da nije povezano samo sa KFOR-om, već i sa promovisanjem američkog uticaja i pružanjem pomoću u izgradnji kapaciteta, kada je riječ o borbi protiv terorizma i brzom reagovanju. Da jačamo naše prisustvo u Jugoistočnoj Evropi, kao što smo to uradili u njenom sjeveroistočnom dijelu. To je i signal drugim velikim silama, koje su možda aktivne u regionu.Treći element je politička dinamika. Zalažemo se za unapređenje istorijskog procesa pomirenja sa Srbijom i da budemo istinski posrednik u postizanju stvarnog napretka na političkom frontu- kada je riječ o dijalogu Beograda i Prištine ili pružanju pomoći Grčkoj i Makedoniji da budu saveznici u budućnosti, rekao je Vilson.

Na konstataciju Glasa Amerike da Srbija balansira izmedu EU i Rusije, kao i da ju je nedavno zvaničnik Stejt departmenta savetovao Beograd da ne sedi na dve stolice, Vilson kaže:

"Postoji velika šansa za Srbiju, pod Vučićevim liderstvom, i SAD pod ovom administracijom, da pokušaju da dovedu do istorijskog pomirenja izmedu dve zemlje kojim se prepoznaje da ima mnogo više oblasti u kojima možemo da sarađujemo i da, što je očigledno u anketama i iz drugih izvora, biračko telo u Srbiji razume da je budućnost u Evropi."

Pod trenutnim liderstvom u Beogradu, postoji šansa da pomognemo da se privedu kraju razgovori sa Prištinom, da se unese određen osećaj sigurnosti u taj odnos, ali i osećaj neminovnosti u pogledu budućnosti Srbije, kaže Vilson.

"To su teške odluke za predsednika Vučića i vladu Srbije, ali su jasno pokazali zainteresovanost i volju."

Upitan da li podržava zahtev Prištine da se SAD direktno uključe u pregovore sa Beogradom, on kaže da ima smisla da Sjedinjene Države budu deo tog procesa.

"Očigledno, pre svega, dve strane treba da ga vode. Evropska unija će nastaviti da igra dragocenu ulogu kao posrednik, ali Amerikanci ne bi trebalo da sede napolju. Trebalo bi da imamo svoju ulogu i pomognemo da se dijalog dovede do konstruktivnog završetka", kaže Vilson.

Prema njegovom mišljenju neophodna je aktivnija uloga SAD u regionu, jer, upozorava on, ako Vašington ne bude više angažovan, rizikuje izbijanje krize na Balkanu.

Prema njegovim rečima, izveštaj treba da pošalje poruku da je sada pravo vreme za obnovljeni američki angažman u regionu i da postoji strategija kako SAD mogu da se pridruže EU i pomognu da se ostvari vizija o tome da će Balkan postati deo Evrope i transatlantske zajednice.

"Da jacamo naše prisustvo u Jugoistocnoj Evropi, kao što smo to uradili u njenom severoistocnom delu",kaže on.

To je i signal drugim velikim silama, koje su možda aktivne u regionu, dodaje Vilson.

povezane vesti

komentari (4)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

nn

28. novembar 2017.

Koji su licemeri ovi ameri, da čovek ne poveruje šta oni sve izmišljaju i podmeću,samo dabi ostvarili svoje ciljeve.Neće se tako lako predati srpski narod, mnogo će vode i godina proći dok ameri budu dobrodošli na ovim prostorima, a toće biti nikada, jer to su okoreli zlikovci i zločinci.

Miodrag iz Peći

28. novembar 2017.

Ovakvim ponašanjem pre svega što zaboravljaju da su sa Srbima uvek bili saveznici ali da su krajem XX veka naglo "Zaboravili" to skoro dvovekovno savezništvo. Američki generali su direktno pomagali "Bljesak" i "Oluju" sa ličnim angažovanjem ambasadora SAD u Hrvatskoj na isterivanju 300.000 hrvatskih Srba. I u prvom i u drugom svetskom ratu zajedno smo se borili protiv Austrougarske i njenih Kvislinga. U drugom protiv Trećeg Rajha i njenih krvnika SS Handžar divizije, balista i ustaša da bi krajem prošlog veka, pre svega baš SAD bombardovali svoje vekovne savezni me da bi ti isti dojučerašnji neprijatelji postali saveznici u stvaranju Velikih Albanija, NDH i čak tri muslimanske države u srcu evrope i ako smo mislili da smo sa Turcima i poternicama završili pre 100 godina. Niste hteli da nas posle petog oktobra primite u NATO, sada kada je Putinova Rusija jača nego ikad a svog predsednika naplaćene na svakom koraku nemate. kapaciteta za bilo kakav uticaj barem što se Srbije, Republika Srpske i KiM tiče. Zašto nikada niste kao Rusi rekli: "Mi podržavamo svaki dogovor" nego uvek ultimativno namećete za Srbiju i Srbe neprihvatljiva rešenja.

MILIJA SUZOVIĆ

28. novembar 2017.

EJ SHVATI ,NIKOME U ŽIVOTU NETREBATE.GDE GOD DA STE OKO VAS JE SMRAD.SJE*ALI STE CIVILIZACIJU SVOJIM BOLESNIM UMOVIMA.

Дуле

28. novembar 2017.

Кад ћемо ми да успоставимо стално војно присуство у нашој јужној покрајини, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности? САД сада предложу неко своје војно присуство које није подупрто никаквом резолуцијом.