Site name

Odgovor Olivere Kovačević urednice emisije "Da, možda ne" Milivoju Pavloviću, predsedniku Programskog saveta RTS

Olivera Kovačević: Ova današnja Srbija je bolja

Urednica emisije "Da, možda, ne" i članica Suda časti Udruženja novinara Srbije Olivera Kovačević, reagovala je je danas na izjavu predsednika Programskog saveta RTS Milivoja Pavlovića, da je ova emisija uznemirila javnost.

3

Piše: Danas Online

Beograd 02. decembar 2017. 19:46

Olivera Kovačević: Ova današnja Srbija je bolja

Naime Pavlović je izjavio da je emisija na RTS-u posvećena presudi Haškog tribunala ratnim liderima bosanskih Hrvata i Republici Hrvatskoj izazvala uznemirenje javnosti.

“Šta je problem sa emisijom "Da, možda, ne" za Milivoja Pavlovića? Ako je tema emisije - poslednje presude Haškog tribunala – Slučaj Mladić i Prlić, zašto je problem da se govori o odgovornosti Srbije? Valjda nas to više zanima? Ne bih da nagađam šta je konkretno neobjektivno bilo u emisiji, ali nisam u dilemi koji novinarski kodeks i standard RTS-a da primenim. Sigurno ne onaj iz 1991-94. kada je gospodin Pavlović bio ministar informisanja, ali ni onaj iz 1995. kada je bio direktor Radio Beograda, a neki njegovi novinari, posle „Oluje“ sačekivali srpske izbeglice iz Hrvatske sa pitanjem „kojim dobrom“. Ova današnja Srbija je bolja. Programski savet RTS ima pravo da razmatra, daje preporuke i predloge, ali ne i da uređuje emisije. Za razliku od predsednika Programskog saveta, ja sam dobila samo pohvale za emisiju, podršku kolega iz novinarskih udruženja i ogromnu gledanost emisije. Napad na emisiju preko Večernjih novosti smatram neprimerenim pritiskom na slobodu govora i novinarstvo”, navodi se u odgovoru.

Inače, danas je Udruženje novinara Srbije je pozvalo rukovodstvo Radio-televizije Srbije (RTS) da objavi pismo koje je predsednik Programskog saveta RTS Milivoje Pavlović uputio glavnom i odgovornom uredniku Informativnog programa Nenadu Stefanoviću, zbog emisije "Da, možda, ne".

povezane vesti

komentari (3)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Nole

02. decembar 2017.

Ko iz neke mišje rupe isplivavaju ove nakaradne face iz 90-ih koje su trebale baš da budu u toj mišjoj rupi i lustrirani, a ne kao sada da ih ovaj najnedemokratičniji režim proziva preko Večernjih novosti i Vučele koji je bio na onom snimku kada su se formirale Crvene beretke koje su operisale po Bosni i Hrvatskoj. E ovo mora brzo da se reši inače će opet neki belaj da se stvori, jer je ovo povratak otpisanih i nelustriranih. Elem, emisija je bila ODLIČNA i svi su imali prilike da sučelje mišljenja.

Mirko

03. decembar 2017.

U potpunosti podržavam stav novinarke Kovačević iznet u njenom odgovoru, sve što je Pavlović izneo nema nikakvog smisla, osim ako se ne shvati odakle kritika dolazi. Olivera Kovačević je to dobro naglasila, Pavlović je deo ratne politike dvedesetih, iz tog razloga on lično reaguje, jer je napad i traženje odgovornosti za zločine te politike je napad i na njega lično. Meni kao građaninu ove zemlje je problematično što su u emisiji Upitnik povodom presude Mladiću, u studiju bili političar koji je podržavao politiku Mladića, advokat ratnih zločinaca i osuđeni ratni zločinac, to je vrlo uznemirujuće. A Pavlović nije imao zamerki na tu emisiju, izgleda da je to mera objektivnosti koju on može da podnese.

Bajic Vitomir

06. decembar 2017.

Zgrozim se uvek kada ova neobrazovana i nevaspitana gospodja Kovacevic ne dozvoljava ili prekida nase srpske strucnjake koji celo vreme pokusavaju da bosnjackom sagovorniku kazu pravu istinu u lice,a ona ich utiskava i prekida.Umesto da ona tako nesto uradi kao voditeljka.Ni reci nije bilo o sarajevskoj i tuzlanskoj koloni,gde su nasi vojnici pobijeni,Ili oko Srebrenice unistena srpska sela ,nista o tome,Kakva je to voditeljka? I to se zove nacionalna televizija,gde nasi gledaoci placaju preplatu da bi gledali ovako jednu nekvalifikovanu osobu.Velika sramota...uzas i jako sam besan