Site name

Vučenić: Vlast ne interesuje šta znači sloboda medija

Vlast ne interesuje, niti će naučiti šta znači sloboda medija i to da bi ona trebalo da kreira ambijent u kome postoji tržišna utakmica i da poštuje ono što je usvojeno, ali dodaje da to ne znači da se ne treba boriti i kazati, jasno i glasno, šta nije u redu, rekla je Danica Vučenić za N1.

10

Piše: Danas Online

Beograd 04. decembar 2017. 10:24

Vučenić: Vlast ne interesuje šta znači sloboda medija

Foto: Medija centar

"Ne da sedimo kao nojevi sa glavom u pesku i da čekamo da nam s neba padne sloboda medija. To se neće nikad dogoditi. Ni u najslobodnijim zemljama sloboda medija nikad nije dovoljna i ne možete da je ograničite - kad osvojite jedan stupanj onda se borite za više", izjavila je ona, gostujući u Novom danu.

Naslovne strane dnevnih novina i teme koje se tu nalaze, Vučenić je ocenila kao "besmisao besmisla".

"Sem Danasa, naslovne strane se mahom bave tračevima, ničim suštinskim. Stoga kad uzmete novine ujutru pomislite - da li da se umijem ili ubijem", rekla je ona.

Prema njenim rečima, profesionalni mediji se trude da funkcionišu koliko mogu u datim okolnostima.

"Sami mediji ne mogu da budu mnogo bolji nego što je društvo u kom rade, čiju podršku nemaju. Građani i građanke nisu posebno zainteresovani kako izgledaju mediji jer se mediji ne bave njihovim životom već tuđim", smatra ona.

Ceo region se sudara sa prošlošću koju ne želi da raščisti.

Poredeći sa rasprodajom u velikoj robnoj kući, informacije na javnoj sceni vidi kao gomilu robe koja se vuče po podu i koja se gazi, jedna preko druge.

"Jedna informacija zatrpava drugu. Posle svakog intervjua manje mi je jasno ono što se dešava, nit' novinar pita niti osoba razjašnjava. Nisam očekivala da opozicija koja kritikuje vlast i Srpsku naprednu stranku da nisu transparentni, da se ponaša na isti način. Poslednjih dana informacije iz tabora opozicije, ništa nije jasno, potpuni besmisao", kaže ona.

Vučenić dodaje da ne zna da li joj je više šokantno da opozicioni prvaci uoči beogradskih izbora, koji su pema njenim rečima krucijalni, iznose detalji sa zatvorenih sastanaka, gde se inače priča o svemu i svačemu, ili je više šokantno ono što čuje da su pričali na tim sastancima.

Ona dodaje da vlast koristi situaciju i da u tabloidima postoji "grozan napad na Sašu Jankovića, Vuka Jeremića..."

"To je konstantna kampanja. Možda vlast slabi opoziciju, možda je to tačno. Ali zašto oni nasedaju? Oni ne doprinose tome da se otvori nada kod birača koji glasaju za njih. Naprotiv", smatra Vučenić.

povezane vesti

komentari (10)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

igor

04. decembar 2017.

Nista nece pasti sa neba,treba se izboriti za svoje pravo!

darko

04. decembar 2017.

Tvoje shvatanje "slobode Medija" nam ne treba, dovoljno je što dopire signal Hrvatske televizije u naš etar..a i to slabo ko gleda..

Jovana Jović

04. decembar 2017.

Neka se svako bori za svoje pravo, niko im to ne može osporiti ali slobode u medijima ima i previše, dovoljano je pročitati svaki dan kakve se besmislice pišu, pogotovo o sns

vase ime i prezime

04. decembar 2017.

Vlast se bori za Srbiju, da njeni gradjani zive bolje. Opoziciji je krivo kada se obelodane stvari koje joj ne idu u prilog, sto automatski utice i na pad njihovog rejtinga

sanja janjic

04. decembar 2017.

Pa borite se za slobodu.

Indi

04. decembar 2017.

To građane više ne zanima otkad je postalo sinonim za slobodu da se priča kome šta padne na pamet, čak i ako nije potvrđeno

ivan

04. decembar 2017.

Danas kada u Srbiji ne postoji nikakva zabrana koriscenja interneta i informisanja na internetu sloboda medije je neupitna ....

Dana Čolaković

04. decembar 2017.

Novinari su sami mnogo pre svake vlasti i ideologije, odustali od svoje profesije, morala i etike. Ko se bori za istinu i moralne živote građana, ne sme imati takve izgoore kao što ima većina novinara ili celo udruženje jednoglasno. Farsa. Da žele našli bi način, ali ne žele. U trenutnom komentaru, ukazuje na to novinar! Draga Danice nažalost tako je.

NiKOLAJ

04. decembar 2017.

Lično je Vučenić veoma zaslužna za propadanje novinarske profesije i uništavanja kodeksa i etike novinarsva uvodjenjem zavisne politike u medije.

dana

04. decembar 2017.

O kakvoj slobodi medija ti pričaš. Zar nije dovoljno to što mešate privatne stvari ili rekla kazala pa se krijete iza novinarske etike. Da bi imali prava morate poštovati i tuša prava a sa pravom dolaze i obaveze, Jedno bez drugog ne ide.