Site name

Srbija će 2050. imati pet i po miliona stanovnika

Najnovije projekcije populacionih kretanja u Evropi, izrađene na osnovu statistika nekoliko uticajnih američkih i međunarodnih institucija, za predstojeće decenije najavljuju zabrinjavajuće demografske trendove.

2

Piše: Danas Online

04. decembar 2017. 12:02

Srbija će 2050. imati pet i po miliona stanovnika

Ako je verovati procenama koje se temelje na podacima američke Centralne obavještajne agencije (CIA), američke Trgovinske komore, američke Kancelarije za popis stanovništva i Međunarodne baze podataka, do 2050. godine države evropskoga juga i jugoistoka uglavnom će postajati sve praznije, a zemlje evropskoga severozapada sve popunjenije ljudima, piše Slobodna Dalmacija, prenosi N1.

Kako piše Slobodna Dalmacija, "pustinja" na jugu ne temelji se na pretpostavci klimatskih promena, nego na prirodnim trendovima i najčešćim uzročnicima svake depopulacije: iseljavanju, starenju i sve ređem rađanju stanovništva.

Prema navedenim projekcijama, Srbija će 2050. sa pet i po miliona stanovnika biti na samom dnu evropske lestvice, s demografskim padom većim od 33 odsto.

Veći gubitak nacionalnoga korpusa u Evropi predviđa se samo Litvaniji, Letoniji i Moldaviji, kojima predstoje snažna iseljavanja i gubici do 40 odsto stanovništva.

Hrvatska će, predviđa ova prognoza, 2050. imati oko 3.860.000 ljudi. Zanimljivo je da se i za Bosnu i Hercegovinu ne prognozira drastičniji manjak stanovnika - procene pada kreću se oko osam odsto.
Crna Gora će takođe imati manjak od osam odsto, a Makedonija oko četiri odsto stanovništva.
Najnaseljenije i očito najpoželjnije evropske zemlje za život za 30-ak godina biće Irska, Island i Luksemburg, koji će porasti od 20 odsto pa sve do 33 odsto od postojećega broja državljana.

povezane vesti

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Dejo

04. decembar 2017.

Možda tada nećemo imati problema sa nezaposlenošću i biće manje penzionera. Možda je to nečiji plan?

Roman Centurion

05. decembar 2017.

Devedesetih godina srbiji su dnevno upučivani miloni kletvi, pa mi svaka stagnacija zvuci logicno. Hocu reci, sve se placa. Ko ne plati na mostu, platice na cupriji.