Site name

Vice: Nisu pitanja problem, već neiskrenost Arnoa Gujona

Veze Arnoa Gujona sa Identitarcima, francuskim ekstremno desničarskim političkim pokretom, mnogo su kompleksnije i duže nego kako ih je on predstavio gostujući na N1, piše Vice.

10

Piše: Vice

04. decembar 2017. 13:39

Vice: Nisu pitanja problem, već neiskrenost Arnoa Gujona

Foto: N1

Blok identitaraca je ekstremno desničarski pokret koji su 2003. godine osnovali članovi ekstremno desničarske grupe Unité Radicale, zabranjene pošto je njen simpatizer pokušao atentat na francuskog predsednika Žaka Širaka 2002. godine. Njima su se pridružili i neki članovi Nacionalnog fronta, piše Vice.

Arno Gujon je gostovao u jutarnjem programu N1. Vice prenosi da je tokom intervjua, novinarka Marija Antić nekoliko puta pitala Gujona za njegove veze sa Identitarcima. Na pitanja novinarke o njegovim vezama sa njim, Gujon je pokret okarakterisao "ni kao levicu ni kao desnicu" i rekao da je bio "član šest meseci, od 2010. do 2011. godine".

Pre šest godina, 14. maja, Blok identitaraca je organizovao skup u Lionu. Prvo nazvan Marš svinja, preimenovan je u "Skup za slobodu govora" posle zabrane policije. Po kiši se okupilo oko 400 ljudi, kratko ošišanih, u roze majicama, sa maskama svinja na licima, okruženi policijom i kontra-demonstrantima. U toku dana, sevali su "Zig hajl" pozdravi, uhapšeno je 80 ljudi, uništen je jedan halal fast-fud. Poruka skupa je bila sumirana u rečenici osnivača pokreta: "Islam nema mesto u Evropi".

Na skupu je, između ostalih, govorio i potencijalni predsednički kandidat Identitaraca za izbore 2012, Arno Gujon.

Gujon je objavio predsedničku kandidaturu 30. novembra 2010, u 15. arondismanu u Parizu. Na konferenciji za štampu je rekao da je deo Bloka Identiteraca od osnivanja. "Ja pripadam evropskoj kulturi, evropskoj naciji, evropskoj krvi. Ja sam autohtonog soja", rekao je na predstavljanju. Izraz "soja" je popularan među ekstremnim desničarima u Francuskoj i označava da su nekome preci Francuzi, tj da je "pravi Francuz", piše Vice.

"Islam je nepomirljiv sa Republikom i sa vrednostima naše evropske civilizacije. Postoji samo jedno rešenje: njihovo postepeno vraćanje u svoje zemlje", govorio je Gujon.

Tokom kampanje za prikupljanje potpisa za predsedničku kandidaturu, Gujon je predstavljan i kao član izvršnog odbora. U jednom TV intervjuu, Gujon opisuje "islamizaciju" kao ozbiljan problem kome treba stati na put "uzimajući stvari u svoje ruke". On se protivio širenju ponude halal ishrane, molitvi na javnim mestima, predstavljajući te poteze kao "islamizaciju" protiv koje "moramo da se borimo", jer ako to ne uradimo "nećemo moći slobodno da živimo u Francuskoj i Evropi". Jedna od ključnih rečenica u njegovim predstavljanjima je: "Ako započne izgradnja džamije u vašoj blizini, na Francuzima je da uzmu stvar u svoje ruke, zajedno sa stanovnicima četvrti, da se ta izgradnja zabrani".

Gujon se nije našao na glasačkom listiću za predsedničke izbore, jer nije uspeo da sakupi, po zakonu obavezan, dovoljan broj potpisa gradonačelnika francuskih gradova. Takođe, ni Gujon, ni sam Blok nisu uspeli da steknu širu popularnost, pošto su bili u direktnom sukobu sa takođe desničarskim Nacionalnim frontom. Žan-Mari Le Pen, predsednica Nacionalnog Fronta i simbol francuske ekstremne desnice, odbacila ih je kao moguće partnere, nazivajući ih "previše ekstremnim".

U drugom intervjuu tokom kampanje, Gujon opisuje istoriju svog političkog delovanja. U 17. godini, osnovao je odbor Omladinskog pokreta Identitaraca u Grenoblu, na jugoistoku Francuske. "Počeo sam na skuteru, dok još nisam ni imao dozvolu. Nije bilo, dakle, još nikakve strukture. Otkrio sam aktivizam sam, to je iziskivalo određeni stepen hrabrosti. Uvek sam imao preduzetničku prirodu", govorio je Gujon. Na skupu u Donzereu 2010. godine, Gujon je održao ljutit govor u kome između ostalog objašnava da je Evropljanin "zato što je moja prva zastava boja moje kože. Mogu da je ne vole, ali nikada neće moći da mi je skinu".

"Ja sam Evropljanin jer su se moji preci borili štit do štita na ruševinama predaka. Ja sam Evropljanin zato što su moji preci mrtvi na Kosovu Polju, ja sam Evropljanin jer su moji preci naterali u povlačenje neprijatelja do Grenade i oslobodili Španiju od muslimana", pričao je tada.

Vice navodi da je Gujon takođe bio učesnik i trener u kampu Identitaraca. U već pomenutom intervjuu tokom neuspešne kampanje za predsednika Francuske, on kaže da je prvi put bio u kampu 2003. godine. Kamp je opisan kao trening škola za "buduće lidere pokreta". U promotivnim video snimcima iz 2008, Gujon drži treninge i sparinguje sa drugim učesnicima kampa. U jednom promo snimku učesnici opisuju kamp : "Moramo da budemo u stanju da odgovorimo na napad jer smo mi mladi pripadnici bele rase, bele rase Evrope".

Razlog zašto Identitarci imaju letnji kamp, koji liči na vojni, pored njihovog odnosa prema islamu, može se naći i u činjenici da su se njegovi kasniji osnivači tokom rata u Jugoslaviji, kao dobrovoljci borili rame uz rame za hrvatskom paravojnom formacijom "Zenge", prenosi Vice.

Već godinama, Gujon opisuje svoj humanitarni rad motivisan samo željom da pomogne Srbima na Kosovu. Takođe tvrdi da nema negativan odnos prema muslimanima, već samo prema ekstremnom islamizmu. Međutim, u govoru iz decembra 2010. godine, aktivizam opisuje u potpuno drugačijim okvirima.

Tokom govora 2011. godine, u sklopu neuspešne kampanje, Gujon se otvoreno protivi asimilaciji: "Ako se nastavi sa politikom asimilacije, dobićemo isto što danas vidimo u Libanu, u Bosni, na Kosovu, narode koji moraju da žive jedni uz druge... a da to ne funkcioniše".

"Moj humanitarni rad na Kosovu, i moj profesionalni rad u Egiptu i u Bosni, ubedili su me u jednu stvar - gde god da su muslimani u većini, gde god da islam vlada, ne-muslimani su tlačeni, ne-muslimani žive u nesreći. Ja nisam upoznao islam kroz izlizane govore pojedinih pro-muslimanskih intelektualaca u Evropi. Ne, to je u mom stomaku, u mom srcu, u mom telu, da razumem šta je islam", govorio je, ne pominjući "ekstremne islamiste" već islam kao veru i muslimane kao grupu.

U već pomenutom intervjuu, Gujon opisuje situaciju na Kosovu: "Ono što se dešava tamo danas, može se desiti ovde u Francuskoj sutra. Srbi su oterani odatle zbog muslimanske imigracije. Kosovo jeste malo, ali je za Srbe ono što je Sena-Sen Deni za Francusku", govorio je tada.

Gujon predstavlja svoju humanitarnu organizaciju "Solidarnost sa Kosovom" kao apolitičnu, koju je osnovao sa bratom. Ali u istom intervjuu, "Solidarnost sa Kosovom" je okarakterisana kao "satelit" Identitaraca. Kako piše Vice, Pokret je imao nekoliko sličnih akcija koje na prvi pogled izgledaju apolitično, ali čiji su ciljevi u stvari bazirani na ideološkim ciljevima ove ekstremno desničarske grupe. Brat Gujona je uhapšen posle skupa omladine Identitaraca u Nici 2005. godine, zajedno sa još nekoliko pojedinaca, jer je grupa pretukla dvoje ljudi afričkog porekla. Gujonov brat je osuđen je na novčanu kaznu od 1.000 evra.

"Solidarnost sa Kosovom" je 2009. godine organizovala izložbu crteža srpske dece sa Kosova u Parizu. O tome postoji vest i na sajtu organizacije koji je napisao Gujon, potpisujući se kao Arno Borela. Međutim, izložba je otkazana, zbog, kako kaže "Solidarnost" na sajtu, "cenzure".

Ali u saopštenju 17. arondismana Pariza, navodi se da je izložba otkazana jer su se među crtežima dece našli i oni koji slave Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića. Predsednica arondismana je bila izložena fizičkim i verbalnim pretnjama zbog odluke o otkazivanju izložbe, naveo je Vice.

povezane vesti

komentari (10)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Milos Stojanovic

04. decembar 2017.

Ok, pronasli ste sve o Arnou, od pre 10 i vise godina. Samo, zaboravljate da je bitnije sta covek radi sada nego sta je radio tada. Koliko ste vi Vice donirali Kosovu i Metohiji ili uradili za Srbe? Najbolji primer kako covek.moze da se promeni je upravo nas predsednik. Pre 15 i vise godina jeste u Skupstini pretio muslimanima ali danas, pa oni su nam najveci prijatelji i investitori. I on je tih godina bio mlad i zaveden kao Arno a pogledajte sada, koliko covek radi za nas.

u lazi su kratke noge

04. decembar 2017.

Video sam ceo intervju na N1 i stvarno nista nije bilo nekorektno u pitanjima. Da je voditeljka postavila neka pitanja koja su gostu bila neugodna pa to je normalno. Ocekuje se da se novinar pripremi. Arnova reakcija posle intervjua je bila ocigledna iritacija da se ceprka po njegovoj proslosti. A mozda i sadasnjosti. Nije on sam u tome. Imamo mi tu neke nase cvecke koje se prenemazu da je sve zaboravljeno.

Marija

04. decembar 2017.

Zan-Mari Le Pen je muskarac, otac Mari Le-Pen. Malo preciznosti ne bi bilo na odmet.

Milorad Mrdja

04. decembar 2017.

A ko je Vice, zaboga?

Z

04. decembar 2017.

Znamo ko finasira i N1 i VICE tako da ne iznenadjuje ova kampanja. Zanimljivo da kada se na N1 ugoscuje neki od pro-albanskih aktivista, nema tu "raskrinkavanja" ni "neugodnih" pitanja nego se takvim gostima ide uz dlaku kako bi sto efikasnije plasirao materijal.

Fransoa Mediteran

04. decembar 2017.

Slučajno sam pogledao intervju uživo na tv. Nisam imao pojma o ovim detaljima iz biografije, priznajem da sam zatečen (nema pojavu i držanje ekstremnog desničara! ). Samo jedna stvar koja je meni privukla pažnju a u članku se ne pominje: Čovek je savladao srpski jezik neverovatno dobro (teška je naša gramatika i sve ostalo), pitam se jel vanserijski talentovan za jezike ili ima možda suprugu našu ili neki link sa nama..

Milutin

04. decembar 2017.

Ne vidim poentu ovog Vajsovog istraživanja sve i da je tačno. Arno Gujon se u Srbiji, tačnije na Kosovu i Metohiji bavi humanitarnim radom a ne politikom. Ovo bi kao trebalo da ga diskredituje, ne znam samo u čijim očima. Oni koji Kosovo i Metohiju smatraju kolevkom i srcem Srbije gledaće Arnoa istim očima, a oni drugi, oni nisu bitni. U svakom slučaju, Arno Gujon je veliki Srbin.

Wtf

04. decembar 2017.

Meni je ovde vest dana da Vice ima misljenje o ovoj temi. Prvo zbog toga sto se oni uopste ne bave ovakvim politickim temama, a drugo, ako im je toliko smetalo sto je ovaj Francuz nacionalista ili sta vec, sto nisu objavili nijedan tekst o stvarima koje je predsednik ove drzave radio i govorio pre 5 ili 10 godina? Tu bi imali daleko vise materijala od ovog nebitnog Fancuza. Kako im to ne smeta, a smeta im jedan u sustini nebitan lik? Evo gledam sad njihov sajt, njihove teme su: 10 stvari koje ste oduvek hteli da pitate nekog u komi, intimne fotografije veze sa majkom mog najboljeg druga i sl... Dakle, kakve veze Vice ima sa ovim temama? Sta li cu sledece da procitam? Analiza makroekonomskih kretanja u Sportskom zurnalu?

zorge

05. decembar 2017.

Brate Grujone ne boj se predavaćeš o identitetu na vojnoj akademiji ti i laza i gaga iz brigade i šljivo i ratko i drecun i štula . Srbistan je sigurna kuća

Atina Radonic

07. decembar 2017.

Ko je bezgresan neka prvi baci kamen!