Site name

"Politika" blokirala račun „Dnevnika“?

Račun „Dnevnik Vojvodina presa“, izdavača novosadskog lista „Dnevnik“, blokiran je na iznos od 190.503.721,79 dinara, piše na sajtu Narodne banke Srbije, saopštava Udruženje novinara Srbije.

2

Piše: Danas Online

Beograd 07. decembar 2017. 12:13

"Politika" blokirala račun „Dnevnika“?

Foto: Arhiva

Generalni direktor „Dnevnik Vojvodina presa“ Dušan Vlaović za UNS kaže da je račun blokiran od 30. novembra, zbog duga koji ovo preduzeće ima prema štampariji „Politike“.

„Dug je nastao u periodu od marta 2013. do leta 2014. godine. Pokrajinska Vlada je te 2013. godine, iako je postojala odluka Skupštine, prestala da 'Dnevniku' isplaćuje po 5 miliona dinara mesečno, koje smo iskuljučivo koristili za štampu. Zajednički vlasnik 'Dnevnika' i 'Politike' Miroslav Bogićević tada je tražio da iz štamparije ’Forum’ gde je  štampan list, pređemo u njegovu, 'Politikinu' štampariju, uz tvrdnju da će on to sve platiti za prvih godinu dana. Od toga nije bilo ništa“, kaže Vlaović.

On ističe da i posle više sastanaka, na različitim nivoima, rešenje nije pronađeno.

„’Dnevnik’ je pred gašenjem. Najstariji dnevni list u Srbiji posle ’Politike’ i jedini dnevni list u Vojvodini na srpskom jeziku, posle 75 godina je pred gašenjem. Ipak, nadam se da će u narednih dan, dva problem da se reši. ’Politika’ zna da blokadom neće moći da naplati ni jedan odsto potraživanja. Mi smo predlagali i dokapitalizaciju čime bi se rešio i dug, ali i vlasnička struktura koja je potpuno nesjasna. Videćemo“, kaže Vlaović za UNS. 

Direktorka „Politike“ Mira Glišić Simić nije se ni juče, ni danas odazivala na pozive UNS-a.

povezane vesti

Sloboda medija pod evropskom lupom

0

Piše: Svetozar Raković

Vazduhoplovne priče

0

Piše: Jovo Simišić

Praznični dani

0

Piše: Živadin K. Mitrović

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

pravi direktor

08. decembar 2017.

Čitajući ovaj tekst kao da čovek sluša nekog ko je "pao s Marsa", a ne nekog ko je ispotpisivao sve i doveo novine na rub propasti, dakle stanovitog Dušana Vlaovića. Naravno da se štampa mora platiti pa bilo to u Formu ili štamšpariji Politike, što "generalni direktor" mora da zna, ali je njega baš bilo briga, jer je bila samo važna plata koja je kako je pisalo na listićima novinara bila 18 ili čak 24 puta veća nego najniža plata. A, novinari se u ovoj kući dok se direktor od ove godine, sa uredništvom vozi u novim kolima, usklađuju s minimalcem. Interesantno je da je sve privatizacije i sve garniture vlasnika i vlasti pretumbao i ispratio ovaj čovek koji je postao novinar, pa direktor kao auto limar, beše to ŠUP (neku novu diplomu je tokom 2000. najednom stekao). Danas se pravi kaqo da u svemu nisu bili njegovi prrtsti i potpisi, pa shodno tome da je Dnevnik pred gašenjem treba i da ode. Da li misli da njegovo neznanje i nedostatak škole za fotelju koju zauzima treba da nadopuni država i građani poreski obveznici. Dnevnik je, a to je njegovo delo, u privatnom vlasništu, gosn "generalni direktor" je tu nameštenik koji je firmu doveo u bankrot i treba da ode najzad. Ako je potreban pored Politike, Novosti, Alo, Dnevnog telegrafa, Blica, kurira, Danasa itd još neka novina onda vlasnik brenda Dnevnik neka napravi novu firmu, koja će poslaovati po tržišnim zakonima, a ne kako stanoviti direktor zamišlja da mu neko puni budet da bi kao auto - limar sedeo na funkciji, mobingovao zaposlene u Dnevniku, imao vozača dok se novinari prebiraju za hranu, a kompjuteri u redakciji raspadaju pod najezdom buba švaba. Najzad je vlast shvatila da Politika ima pravo da naplati dug, a da direktor sa zvanjem i bez škole, koji se debelo okoristio o funkciju, nazjad ode na Čenej. Doduše dobar jabučnjak je tamo izgradio, a za to su bili potrebni i debeli novci, kao i za stan u centru Novog Sada, a da ne pričamo o eksperimentu Voša, njegovih neuspelih novina koje su bile na plećima Dnevnika. Sve ovo zaposlani znaju, ali ko sme da progovori. Što je bito, a situacija sadašnja i pokazuje zna i vlast. Doviđenja Vlaoviću i poslušnici.

Ima li kraja?

14. januar 2018.

Čitam prethodni komentar i sve je dotični u pravu. Najtužnije je to što 100-tinak zaposlenih ćuti jer se plaši da izgubi i tih 27 - 30 hiljada koliko iznose novinarske plate. Pa samo zbog toga bi morao DV da podnese ostavku, kako ga nije sramota?! Nije, jer je njemu i njegovih desetak poslušnika dobro, zapravo, njemu je odlično, a poslušnicima dobro. Sram i njih da bude!