Site name

Ljajić: Srbija predala sva dokumenta koje je Haški tribunal tražio

Ministar u Vladi Srbije i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom od 2004. godine Rasim Ljajić, u intervjuu Radio Slobodnoj Evropi rekao je da je Srbija predala sva dokumenta koje je Haški tribunal tražio, "ukupno 2.082 zahteva uključujući i sva vojna dokumenta".

Piše: FoNet

07. decembar 2017. 15:51

Ljajić: Srbija predala sva dokumenta koje je Haški tribunal tražio

Foto: FoNet / Zoran Mrđa

Ljajić je povodom reagovanja na poslednje presude Tribuala Praljku i grupi, rekao, ako je opšti princip da se presude prihvataju ili ne prihavataju, ne možete ih prihvatati na kašičicu, kao što se sada dešava u poslednjem predmetu Prliću.

"Deplasirano je govoriti o pojedinim delovima presude. Mislim da vlade država regiona treba te presude da prihvate onakve kakve jesu, jer to je osnov za proces pomirenja i suočavanja sa prošlošću", ocenio je Ljajić.

Na pitanje da či je Srbija bila veštija u zametanju tragova, da li su vojna dokumenta otkrivala da je kontrolu nad tadašnjom JNA preuzeo, zapravo, Milošević, Ljajić je rekao da to klasična zamena teza koju smo opet imali prilike da vidimo u komentarima iz Hrvatske, gde se navodno sada optužuje Stjepan Mesić, poslednji predsednik Predsedništva SFR Jugoslavije, kasnije i predsednik Hrvatske, zato što je on dao transkripte tih razgovora.

Ne govori se o tome da li su zločini počinjeni ili ne, već se optužuje neko ko je imao obavezu da sarađuje sa Haškim tribunalom, ko je dao dokumenta koja je Tribunal tražio. Ista je bila i naša obaveza. Sve što je Hag tražio, Srbija je predala Tribunalu. Dakle, 2.082 zahteva koji su traženi dostavljeni su Tribunalu, ponovio je on.

Na pitanje da li može da se dogodi da se u nastavku procesa Ratku Mladiću nađe i odredba o udruženom zločinačkom poduhvatu i umešanosti Srbije, LJajić je rekao da to ne može da predvidi, ali šta god da sud odluči, svaka država treba da prihvati odluku.

Povodom pitanja da li je Hag amnestirao Srbiju od zločina u BiH, LJajić je rekao da Tribunak ne sudi ni državama, još manje narodima.

Ovaj sud individualizuje krivicu, procesuira one najodgovornije za teška krivična dela ratnih zločina. Neki drugi sud, tačnije Međunarodni sud pravde, odlučivao je u dva navrata o tužbama Hrvatske i Bosne i Hercegovine protiv Srbije. Prema tome, kakve god da su presude i jednog i drugug suda, lopta je opet u dvorištu ovih zemalja regiona, podsetio je LJajić.

On je ocenio da nema sučeljavanja sa prošlošću i da smo daleko od pomirenja.

"Plašim se – i to sam u više navrata rekao,– da smo mi daleko o toga, jer su pogledi dijametralno suprotni. Nema nikakvog pribiližavanja jer sve zemlje regiona, narodi ovog prostora, različito posmatraju ono što se dešavalo devedesetih godina", rekao je LJajić.

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.