Site name

Prvi put uručena medalja NJ.K.V. Elizabete II državljaninu Srbije u godini obeležavanja 180 godina zvaničnih diplomatskih odnosa

Branku Rosiću Medalja Britanske imperije

Poznatom beogradskom piscu i novinaru Branku Rosiću danas je uručena Medalja Britanske imperije ( BEM) u ime NJ.K.V. Elizabete II. Na svečanoj ceremoniji medaju mu je u svojoj rezidenciji dodelio Nj.E. Denis Kif, ambasador Velike Britanije u Srbiji.

1

Piše: U. Miletić

Beograd 13. decembar 2017. 21:40

Branku Rosiću Medalja Britanske imperije

Foto: Una Miletić

Kif je rekao da nema delatnosti koja bolje od kulture svih ovih godina doprinosi razumevanju i prožimanju između naših društava.

- Kada sam došao u Srbiju Branko Rosić mi je predstavljen kao oličenje moderne britanske kulture u Srbiji. Celokupan Brankov rad je makar most između Britanije i Srbije - naveo je ambasador Kif.

U slučaju mojih veza sa Velikom Britanijom ništa nije slučajno, rekao je Rosić u svom obraćanju, prisećajući se sličnosti Beograda, kao grada u kome je odrastao, njegovim mestima i kulturom sa mestima i kulturom Velike Britanije.

- Prohodao sam nedaleko odavde u Hajd parku, malo kasnije sam saznao da u Londonu postoji istoimeni park i da je u pitanju njegov stariji brat. Moja prva tačka u gradu bila je na autobuskoj stanici na čuvenoj uzbrdici London, a u okolini se nalazio bioskop Odeon, koji je kao i park  u kome sam prohodao imao imenjaka u Londonu, bioskop Odeon na Lester Skveru. Ovo su bile prve beogradske koordinate u kojima sam odrastao a imale su veze sa Britanijom – rekao je Rosić.

Branko Rosić je prvi državljanin Srbije koga kraljica Elizabeta II odlikuje za izuzetan doprinos u promovisanju i unapređenju kulturnih veza između Velike Britanije i Srbije, u godini u kojoj se obeležava 180 godina zvaničnih diplomatskih odnosa, a kraljica je zvanični akt o odlikovanju gospodina Rosića potpisala u oktobru.

Punk rok u rezidenciji britanskog ambasadora

Nakon dodele medalje Rosiću, u rezidenciji ambasadora Velike Britanije održana je i rok svirka. Rosić je, kao jedan od članova nekadašnjeg punk rok benda Urbana Gerila, sa svojim kolegama iz oblasti kulture i umetnosti podigao raspoloženje kratkim nastupom. Pesme su sa njim izvodili slikar Uroš Đurić, novinar Aleksandar Žikić, Maja Cvetković, Timea Suli, Selena Simić i svirkom napravili sjajnu atmosferu.

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

blowing bubbles

14. decembar 2017.

Lepo je u Londonu. Mada je zdravije u Dablinu. Daleko od Shankill butchersa i fake beer-a. Opet zasto ne nagraditi nekoga ko je autirao za west ham a zivi u southwark/u? Pogotovo u eri hipsterizacije vina. Ko hipsterizuje Millwall taj zasluzuje osamsto prvu stolicu od predvidjenih sesto stolica u domu lordova.