Site name

Gojković: Srbija prevazišla standard EU

Srbija je u zastupljenosti žena na visokim državnim funkcijama daleko prevazišla evropske standarde, izjavila je danas predsednica parlamenta Maja Gojković.

5

Piše: FoNet

Beograd 15. decembar 2017. 12:58

Gojković: Srbija prevazišla standard EU

Foto: Fonet

Ona je to rekla na početku nacionalne konferencije Ženske parlamentarne mreže u Narodnoj skupštini i ukazala da je Srbiji neophodan dobar zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji neće biti kozmetički.

Gojković je navela da su u Srbiji u samom vrhu države sve žene- predsednica i potpredsednica Vlade, četiri ministarke, predsednica Ustavnog suda Srbiji, državna tužiteljka, guvernerka i ona kao predsednica Skupštine.

Jedini muškarac na visokoj funkciji sada je predsednik Republike, dodala je.

To su ti visoki standardi u kojim smo se izjednačili i uveliko prevaziškli standarade zemalja Evropske unije, da ne govorimo o svetu, rekla je Gojković pred početak Konferencije, koju su organizovale Skupština Srbije i Misija OEBS.

Gojković je izjavila da nam treba Zakon o rodnoj ravnopravnosti koji neće biti kozmetički, spisak lepih želja i mrtvo slovo na papiru.

Donošenje zakona koji će izazvati samo tapšanje po ramenu ambasadora OEBS nije ono čemu težimo, već trežimo zakon koji će zaista biti primenjiv i to u svakoj maloj sredini, svakom selu u Srbiji, rekla je Gojković, uz ocenu da zbog toga ne očekuje njegovo brzo usvajanje.

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio istakao je da to nije političko pitanje, niti ima veze sa partijama, već bi trebalo da bude nešto što ujedinjuje.

Ovo je rodno pitanje koje ujedinjuje pripadnice svih partija, rekao je on.

Prema njegovim rečima, ova godina će biti posvećena osnaživanju žena u ruralnim sredinama širom Srbije.

Koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Aleksandra Jerkov upozorila je da su žene u Srbiji i dalje nisu ravnopravne.

I dalje imaju problem da se zaposle ako planiraju trudnoću, imaju probleme da napreduju na poslu, da prepišu imovinu na svoje ime, bez podrške su sitema kad trpe nasilje, a u obrazovanju i u udžbenicima su i dalje diskiriminisane, navela je ona.

Ako ne pričamo o tome i ne borimo se za ravnopravnost žena na svakom mestu, ne predstavljamo dobro žene koje su za nas glasale, poručila je Jerkov.

Prema njenim rečima, na današnjoj konferenciji učestvovaće oko 500 odbornica iz čitave Srbije.

povezane vesti

komentari (5)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Uroš

15. decembar 2017.

Žene su potpuno ravnopravne na političkoj sceni Srbije.

Dragi Dragomilovic

15. decembar 2017.

Ne bi bilo loše da se donese taj zakon o rodnoj ravnopravnosti, jer će ovim tempom muškarci moći sasmo da se bave teškim fizičkim poslovima (kopanje tunela, kopanje uglja, istovar džakova na stovarištima,... itd.).

Fako

15. decembar 2017.

Na politickoj sceni Srbije zene imaju ista prava.

Roman Centurion

15. decembar 2017.

Srbi su lenji i kao takvi nikako ne mogu da premaše bilo čiji standard koji se tiče rada, a pogotovo ne standard EU. Medjutim zastupljenost žene i druge stvari koje ne zahtevaju rad, mogu biti dostignute.

boki77

15. decembar 2017.

Pohvalno je sto su zene u Srbiji na veoma visokim drzavnickim pozicijama i tako treba da i ostane, ako su jednake sa muskarcima u svemu, zasto onda i one ne bi bile dovoljno sposobne da budu na visokim funkcijama u drzavi.