Site name

Više od 30.000 posetilaca na Festivalu nauke

Više od 30.000 hiljada posetilaca upoznalo se sa brojnim naučnim izazovima i svetom nauke na ovogodišnjem, jedanaestom po redu Festivalu nauke koji je od 14. do 17. decembra održan na Beogradskom sajmu.

1

Piše: FoNet

17. decembar 2017. 21:04

Više od 30.000 posetilaca na Festivalu nauke

Foto: Festival nauke

U četiri hale Beogradskog sajma posetioce je dočekalo više od 700 naučnika i naučnih komunikatora iz 75 naučnih i obrazovnih institucija, koji su doživeli brojne naučne izazove kroz čak pedeset tri interaktivne postavke, četiri izložbe i naučne šou programe na velikoj Naučno-fanastičnoj bini.

Mlađi radoznalci bili su u prilici da čuju više nego korisne savete o tome kako se primenjuje prva pomoć, čak i u situacijama velikih nepogoda, dok su oni stariji uz pomoć simulatora čeonog sudara mogli da se uvere zbog čega je pri svakoj vožnji vezavanje pojasa ne samo poželjno, već i obavezno, saopštili su organizatori.

Svi zajedno odmerili su snage sa virtuelnim životinjama, jedan na jedan, pokušavajući da ih sustignu na atletskoj stazi, drže korak sa njima ili da im pobegnu.

Zaljubljenici u biciklizam proverili su koliko im je energije na omiljenom dvotočkašu potrebno da bi upalili sijalicu ili pokrenuli blender, a ne nekoliko festivalskih postavki sva četiri dana neumorno su radili pravi mali vremeplovi koji su zainteresovane vodili na put u ledeno doba, arheološka blaga Srbije i druženje sa dinosaurusima.

Uz brojne novitete ovogodišnjeg Festivala nauke, zona "Nauka u pokretu" ispostavila se kao najdinamičniji naučni poligon na kojem su veštine pokreta i kretanja u prirodi razvijali posetioci svih uzrasta, pa su tako mališani na naučnoj klackalici mogli jednom rukom da podignu svoje roditelje, a
najhrabriji su na Koriolisovoj vrteški mogli da provere da li imaju ono što im treba u slučaju da zažele da postanu kosmonauti.

Ekspertinejdžeri, koji su iz cele Srbije došli na Festival nauke sa svojim izumima, eksperimentima i naučnim projektima oduševili su svoje vršnjake, ali i sve ostale, znanjem i veštinama stečenim iz fizike, hemije, robotike...

Generalni sponzor Festivala, kompanija NIS, predstavila se sa edukativnom i interaktivnom postavkom "Energija koja pokreće" i otkrila malim budućim naučnicima zašto je nafta u savremenom svetu još uvek nezamenljiv energent kao i na koji način različita pogonska goriva pokreću motore u prevoznim sredstvima.

Naučni komunikator iz Holivuda Stiv Vulf prikazao je publici spektakularni šou "Nauka iza filmova" čak na Naučno-fantastičnoj bini, koji je kroz četiri festivalska dana pogledalo skoro 5.000 posetilaca!

Francuska trupa "La Belle Apocalypse" oduševila je posetioce svojim performansom i cirkuskim akrobacijama koje su, osim ovacijama, bile praćene i objašnjenjima fizičara o tome kako
se u izvedenim tačkama provlače ili pak zaobilaze naučni zakoni.

Ekipa AHHAA naučnog centra iz Estonije, dobro poznate zvezde Festivala nauke, ove godine osvojila je publiku izvodeći sve one eksperimente koje posetioci nikako ne bi trebalo da izvode sami kod kuće, uprkos tome što to možda žarko žele.

Deveti put zaredom, Prijatelj manifestacije je mts. Suorganizator manifestacije je Beogradski sajam. Zemlja partner Festivala nauke je Američka Ambasada.

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Nikola Bjelic

18. decembar 2017.

Sajam je u najvećoj meri delovao kao loše organizovana dopunska nastava iz biologije ili geografije - video se trud izlagača ali organizacija je bila očajna a gužva prevelika,.