Site name

Pravosudna akademija: Ispitati aferu tajnog spiska

Alumni klub Pravosudne akademije zatražio je danas hitan sastanak sa predsednicom Narodne skupštine, ministarkom pravde, predsednicom Državnog veća tužilaca (DVT) i Zaštitnikom građana, povodom "afere u kojoj su tajni spiskovi" sa imenima tužilaca koji tek trebaju da se izaberu na funkcije procureli u javnost.

Piše: FoNet

Beograd 18. decembar 2017. 13:48

Pravosudna akademija: Ispitati aferu tajnog spiska

Foto: Freeimages/ Janson Morison

Tražimo da se taj slučaj ispita i da javnost bude obaveštena ko je učestvovao u sastavljanju tajnog spiska kandidata, kada je spisak sastavljen, u kom krugu je dogovoren, piše u saopštenju.

Takođe, tražimo da Državno veće tužilaca hitno javno objavi zapisnik sa sporne sednice održane 14. decembra 2017. godine i objasni zašto je usred sednice, pre rasprave o kandidatima isključena javnost.

Kako je navedeno, DVT treba da objasni i zašto Predlog o izboru kandidata nije odmah objavljen na Internet sajtu DVT, već je pod oznakom "hitno" poslat Narodnoj skupštini, čiji je Odbor za pravosuđe o kandidatima raspravljao u rekordnom roku, navodi Alumni.

Tražimo i odgovor da li je zaista održana "pripremna sednica", kako je to saopštio DVT, bez prisustva javnosti pre regularne sednice, i ako jeste na osnovu kog propisa je sazvana takva sednica, piše u saopštenju.

U pitanju je najveći konkurs za izbor tužilaca u Srbiji od kako postoji DVT, a mnoge okolnosti podsećaju na reizbor tužilaca iz 2009. godine u kome su takođe u opticaju bili mnogi tajni spiskovi sastavljeni pod sumnjivim okolnostima, van zvaničnih institucija.

Ne sme se dopustiti da se takav skandal ponovi i zato javnost mora biti upoznata sa svim spornim aspektima izbora funkcionera, koji izazivaju osnovanu sumnju u regularnost, navodi Alumni klub Pravosudne akademije.

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.